Prietena mea va pleca in USA prin intermediul unei firme de Au Pair. Spre deosebire de alte firme, firma respectiva ii obliga parintii sa semneze un contract de fidejusiune in care se precizeaza ca daca prietena mea nu respecta obligatiile contractului cu familia, parintii ei ca fidejusori vor trebui sa plateasca firmei daune in valoare de 5000 de dolari. Este legal asa ceva? Au dreptul sa-i oblige sa semneze contractul ca si conditie a plecarii?
Multumesc.
Am nevoie de o informatie. Urgent.
normal ca are dreptul sa negocieze orice clauza contractuala
ar fi chiar culmea daca nu ar fi legal
vezi principiul libertati contractuale
de obligat nu te obliga nimeni, daca nu vrei sa smenezi
pur si simplu nu incheia contractul cu firma respectiva, dar din cate am vazut contractul e deja semnat
asa ca toata discutia care coninua e inutila.

ar fi chiar culmea daca nu ar fi legal

vezi principiul libertati contractuale
de obligat nu te obliga nimeni, daca nu vrei sa smenezi

Am avut un caz pentru o astfel de firma. Da, totul este legal. Au existat discutii legate de legislatia referitoare la intermedierea de contracte de munca in strainatate si unde se prevedea ca se interzice perceperea vreunei garantii. Dar programele Au Pair nu reprezinta intermedierea de locuri de munca ci programe de schimb cultural.
Este practic o clauza penala care acopera prejudiciul de imagine si nu numai, suferit de firma respectiva deoarece si ea are o responsabilitate fata de firma din SUA sau din tara unde vrei sa mergi.
Pana la urma intrebarea se pune daca persoana in cauza mai vrea sa se intoarca sau vrea sa ramana ilegal in tara de destinatie.
Daca persoana va respecta regulamentul programului totul trebuie sa fie OK.
ATENTIE! Daca persoana se casatoreste in tara de destinatie sau este admisa la o institutie de invatamant de lunga durata poate ramane in acea tara fara a se aplica prevederile contractului de fidejusiune.
Este practic o clauza penala care acopera prejudiciul de imagine si nu numai, suferit de firma respectiva deoarece si ea are o responsabilitate fata de firma din SUA sau din tara unde vrei sa mergi.
Pana la urma intrebarea se pune daca persoana in cauza mai vrea sa se intoarca sau vrea sa ramana ilegal in tara de destinatie.
Daca persoana va respecta regulamentul programului totul trebuie sa fie OK.
ATENTIE! Daca persoana se casatoreste in tara de destinatie sau este admisa la o institutie de invatamant de lunga durata poate ramane in acea tara fara a se aplica prevederile contractului de fidejusiune.