Pentru cei ce au picat..
Pentru cei ce au picat..
Seara buna. Am o intrebare pt. cei care nu au luat de prima data la institut. Ce anume ati facut un an de zile. Am dat si eu anul asta, recunosc ca nu m-am pregatit asa cum trebuia din motive ce au tinut mai putin de mine, dar astea sunt deja aspecte nerelevante.
Vreau sa dau si la anul dar mi se pare atat de greu sa astepti un an de zile pt a avea posibilitatea sa sustii din nou examenul. Asadar vin si va intreb pe voi cei ce ati mai trecut prin asta dar si pe cei care se afla acum in aceasi situatie ca a mea. Ce aveti de gand sa faceti? puteti sa stati un an si numai asta sa faceti? sa invatati?
Vreau sa dau si la anul dar mi se pare atat de greu sa astepti un an de zile pt a avea posibilitatea sa sustii din nou examenul. Asadar vin si va intreb pe voi cei ce ati mai trecut prin asta dar si pe cei care se afla acum in aceasi situatie ca a mea. Ce aveti de gand sa faceti? puteti sa stati un an si numai asta sa faceti? sa invatati?
Citeste materia lejer (nu 100 de pagini zi de zi), dar cu foarte mare atentie si in ultima saptamana arde codurile (mai putin civilul). Multe intrebari sunt din cod. In rest ce sa mai adaug... Inspiratie de moment, putina gandire logica si, bineinteles, bafta.
La mine asta a fost cheia succesului. Sper sa trec cu bine si de testul de logica, iar apoi... Normal, interviul.
La mine asta a fost cheia succesului. Sper sa trec cu bine si de testul de logica, iar apoi... Normal, interviul.
Da de unde... Am fost avocat in toata aceasta perioada, nu am refuzat nici un client pe motiv ca am de invatat, am fost o data la 2 zile aproape la sala de fitness, deseori vinerea si sambata in club, pana pe la 3 dimineata, vara asta de vreo 10 ori la strand (dar e drept, nu m-am dus la mare), iar daca nu am avut chef intr-o zi nu am invatat deloc. Si au fost destule zile din astea.
Nu trebuie sa rozi manualul, trebuie sa il intelegi, iar rezumatul manualelor il gasesti in coduri. Tot secretul e sa citesti codurile in ultima saptamana, sa ai proaspata materia.
Si inca ceva: am facut toate grilele din Voineag.
Cam atat.
Nu trebuie sa rozi manualul, trebuie sa il intelegi, iar rezumatul manualelor il gasesti in coduri. Tot secretul e sa citesti codurile in ultima saptamana, sa ai proaspata materia.
Si inca ceva: am facut toate grilele din Voineag.
Cam atat.
ok. imi spui si mie ce varsta ai? Eu am 23. Mie mi s-a cam luat numai sa stau sa invat. De 5 ani numai asta fac, invat... am terminat anul asta dreptul iar anul trecut sociologia, ambele la stat si m-au cam lasat puterile.
Vreau magistratura...nu voi renunta....doar ca momentan nu stiu ce sa fac, sa dau admitere in barou sau nu... o gramada de idei dispersate!
Stiu ca varianta cu statul doar in casa si invatat e cea mai proasta varianta pt mine, nu as putea..m-ar demoraliza!
Ma bucur pt tine Giovanni ca ai reusit sa treci anul asta de grile si iti doresc sa treci si de urmatoarele probe. Am observat ca esti un membru activ, mereu saritor sa ne raspunzi la intrebari, sper sa ramai in continuare aproape de "noi"
Vreau magistratura...nu voi renunta....doar ca momentan nu stiu ce sa fac, sa dau admitere in barou sau nu... o gramada de idei dispersate!
Stiu ca varianta cu statul doar in casa si invatat e cea mai proasta varianta pt mine, nu as putea..m-ar demoraliza!
Ma bucur pt tine Giovanni ca ai reusit sa treci anul asta de grile si iti doresc sa treci si de urmatoarele probe. Am observat ca esti un membru activ, mereu saritor sa ne raspunzi la intrebari, sper sa ramai in continuare aproape de "noi"
Eu aveam 22 juman in 2005 cand am picat. Cati ani am acum... Inca nu ma feresc sa ascund varsta, poate dupa 40 de ani o sa mi se para cam multi si nu o sa mai dau indicii.sheeba wrote:Apropo, te-a ajutat cu ceva practica? ai reusit sa intelegi mai bine materia?
In legatura cu practica... Da, enorm m-a ajutat, altfel intelegeam teoria dupa ce am ajuns sa o practic. Cu situatiile vizate de unele din grilele de la penale m-am intalnit in practica.
Acum... Daca vrei sa dai la barou... Asta doar alegerea ta poate fi, nu vreau sa iti sugerez nimic. Eu asta am facut dupa ce am picat cu 78 de puncte in 2005, am dat la barou, am luat, 2 ani am stat cuminte stagiar, anu asta mi-am dat definitivatu, iar daca tot avusesem materia citita am zis sa mai citesc si pe unde am lacune si sa incerc la Inemeu. Si pana acum, cel putin, se pare ca nu a fost o idee tocmai rea.
In avocatura tren sa ai multa rabdare. E o cariera unde ca sa ajungi sus tre sa faci mereu multi pasi, dar de fiecare data numai din aia marunti.
E foarte greu sa iti castigi clientela (care iti spun, e foarte dificila) si de asemenea destul de greu sa o menti. Si ironia facu ca, tocamai atunci cand incepuse sa imi mearga si mie mult mai bine ca la inceput, am dat la insitut.
Dar asta e alta problema.
Nu te plage! O ai timp dupa ce intri! ( glumesc ) Anul trecut am facut un stagiu de practica la ei timp de o luna. Si am asistat la toate cursurile si seminariilor lor. Prima lor impresie a bobocielor a fost aceea de dezamagire, fiecare isi imaginase altceva. Munca grea ( si ma refer la studiu intens de la un seminar la altul este covarsitoare ) studiu numai pe dosare. Am observat insa ca intr-una din grupe era o tipa care fusese ani buni grefiera...sa stii ca mereu iesea in evidenta la seminarii, formatorii o intrebau unde a lucrat inainte pt ca se simtea diferenta...avea o reperezentare buna , stia mersul unui dosar si multe alte detalii pe care ceilalti si le puteau doar imagina.
Studiul pe dosare ar fi pentru mine ideal. M-am obisnuit cu ele, 2 ani numai asta am facut.
Oricum, imi amintesc ca primul dosar pe care l-am luat in mana (asa, gros de vreo 10 cm, pe inselaciune) imi venea sa-l inchid inainte de a-l citi. M-a speriat cantitatea, cu toate ca nu era ceva chiar asa de dificil.
Oricum, imi amintesc ca primul dosar pe care l-am luat in mana (asa, gros de vreo 10 cm, pe inselaciune) imi venea sa-l inchid inainte de a-l citi. M-a speriat cantitatea, cu toate ca nu era ceva chiar asa de dificil.