ce parere aveti despre "contractul prenuptial"

Familiei
mihai_ielciu

ce parere aveti despre "contractul prenuptial"

Post by mihai_ielciu » 17 Nov 2004, 17:07

Stiu ca nu se gaseste in actuala reglementare, si mai stiu ca parerile sunt destul de impartite pe aceasta tema. Este reglementat in schimb in legeslatiile multor tari.
As vrea sa stiu ce parere aveti si voi. Credeti ca ar fi binevenita o reglentare prin care sa se introduca acest tip de contract ?

murik

Post by murik » 18 Nov 2004, 00:13

Hehe...
Pai singur recunosti ca parerile sunt tare impartite. Pe cale de consecinta, cred ca-ti dai seama ca vei primi pareri "pro" si "contra".
Dar, diferenta si partea interesata o sa vina la motivarea acestor opinii, si tocmai de aceea o sa urmaresc cu atentie in continuare acest forum.
Deocamdata, daca e sa-ti raspund sec ar fi cam asa:
1) Codul Familiei mi se pare suficient de clar;
2) Personal, cred ca ar fi un lucru bun, fiindca daca exista dragoste nu va conta niciodata, iar in cazul unui eventual (si statistic vorbind, din ce in ce mai probabil) divort - lucrurile ar fi muuuuuult simplificate. Ne-ar cam lipsi circul actual de prin instante, ceea ce face deliciul multora, dar daca e sa gandim pragmatic cred ca ar fi bine si utila o astfel de reglementare.
PAREREA MEA 8)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 18 Nov 2004, 14:20

da, cred ca ar fi utila o astfel de reglementare.
desi regimul comunitatii de bunuri apara destul de bine femeile "tinute" acasa de catre barbatii lor invatati ca rostul femeii este sa creasca copiii si sa -l astepte pe sot cu mancarea nici calda nici rece. Dragostea, draga Murik, este o chestie teribil de trecatoare (si in particular este si sentimentul cel mai usor de mimat) iar barbatii de mai sus sunt destul de repede dispusi sa admire/placa/iubeasca o femeie de lume si de cariera, cu preocupari mai intelectuale decat cele ale nevestei care de atat stat la cratitat si cu copiii s-a plafonat deja. Iata divortul si partajul subsecvent in care sotul spune(am citit si pe acest forum astfel de asertiuni):"este normal sa se imparta cu juma-juma de vreme ce eu am adus toti banii in casa iar ea nu a lucrat nimic in ultimii cinci ani caci a stat acasa crescand cei 2 copii ai nostri?"
Ar fi utila, da, reglementarea conventiilor premaritale ca poate toate aceste femei invata ca nu exista nici un motiv pentru care sa renunte la viata si cariera lor de dragul unui barbat.
Crezi sincer, Murik, ca unde exista dragoste "oricum nu conteaza"? Eu cred ca macar 80% dintre "familiile" nou create vor avea grija sa incheie o astfel de conventie, pe principiul ca daca dragostea e asa de mare cum se pretinde a fi atunci se cheama ca oricum nu te interesau casa/masina/banii mei.

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 18 Nov 2004, 14:43

Tocmai mi-am dat seama ca eu nu mi-am exprimat punctul de vedere si imi cer scuze pentru acest lucru.
Cred cu ferma convingere ca acesta reglementare ar fi benefica.
Fara ca expun mai detaliat motivele convingerii mele ( scuze dar din lipsa de timp ) pot sa afirm doar ca in opinia mea rezolva mult mai multe probleme decat creeaza.

elis

Post by elis » 18 Nov 2004, 16:26

Cred ca un contract prenuptial ar rezolva multe dintre problemele care exista in prezent in privinta divortului si mai ales a partajului.

Codul familiei cred ca este depasit sub multe aspecte, inclusiv sub acesta.
Ma intreb daca nu s-ar putea forta totusi o reglementare legala, daca in practica s-ar incheia astfel de contracte si ulterior ar fi invocate in instanta

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 18 Nov 2004, 19:05

Eu am facut un referat pe tema aceasta in facultate in am incercat sa gasesc un oarecare cadru legal, adica niste limite in care, daca s-ar incheia o conventie intre soti inainte de casatorie, ar putea fi aceptata. Din pacate nu il mai am si nici nu prea mai tin minte mare lucru din el. Ce tin insa minte este ca mi-au fost demontate toate argumentele, de catre profa de familiei, foarte scurt : " nici o instanta nu va admite o conventie referitoare la casatorie".

murik

Post by murik » 18 Nov 2004, 19:17

[quote="mihai_ielciu"] " nici o instanta nu va admite o conventie referitoare la casatorie".[/quote]
Pai instanta nu face altceva decat sa aplice legea. Asa ca nu instanta-i problema aici, ci cadrul legal ! :roll:
Pentru attorneyatlaw: Da, ai dreptate pana la un anumit punct. Si eu, ca de altfel toti cei (cele) care am postat pana in prezent pe acest forum, sunt de parere ca trebuie gandit pragmatic. Si ca o paranteza, sa nu uitam: "Ne casatorim in cel mai nepotrivit moment din viata: Cand suntem indragostiti" . Si in marea majoritate a cazurilor asa e. Ca or mai fi si casatorii fericite (si la asta m-am referit ca NU CONTEAZA),se poate considera o intimplare.
By the way: Discutie intre 2 amici:
- Casatoria e ca 6/49
- Ba nu. Acolo mai ai sanse de castig...
Dar nu vreau sa par misogin, asa ca ma abtin :oops:

grety1919

Post by grety1919 » 18 Nov 2004, 21:40

Apropo de "nu te intereseaza banii mei/masina mea/casa mea". Pai, cele detinute inainte de casatorie sunt bunuri proprii si nu comune, afara daca...bla, bla, bla. Sunt eu in eroare? Aceste bunuri proprii oricum nu vin la "imparteala". Deci?!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Nov 2004, 11:00

pai daca sunt dobandite inainte de casatorie sigur ca nu vin la imparteala.
dar daca eu castig 3000 EUR/luna si tu 3 milioane eu pot sa-mi cumpar Jeep pana la sfarsitul anului urmator iar daca momentul se situeaza in interiorul casatoriei masina mea e bun comun (ca si salariul odata incasat e bun comun).
si poate vand casa mea bun propriu, mai pun niste bani si cumpar un teren pe care construim o casa cu etaj (ca sa nu zic vila). Casa asta ce zici, e bun propriu sau bun comun?

teo

Post by teo » 19 Nov 2004, 12:18

motivul pentru care a fost reglementata comunitatea matrimoniala de bunuri il stim cu totii (l-am cunoscut in facultate)
Totusi cred ca o eventuala conventie prenuptiala foarte permisiva va destabiliza familia, pentru ca momentan acel care aduce mai multe bunuri in familie se va gandi de doua ori atunci cand va dori desfacera casatoriei stiind ca va pierde mult. Tot adevarrat e ca cel care vine cu mai putin in casatorie nu e tot atat de interesat de mentinerea ei si in mod sigur va profita.Cred ca prin actiunea celor doua vointe se ajunge totusi la un echilibru, care in cazul unui contract prenuptial va disparea.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Nov 2004, 13:23

Mai teo, hai sa fim seriosi.
daca mentinerea casniciei este atat de profund conditionata de ceea ce are fiecare de pierdut sau castigat dpdv MATERIAL din aceasta institutie atunci rolul casatoriei, acela pe care l-am invatat toti la scoala a disparut definitiv. Caci prin casatorie, in mod normal, se formeaza o familie bazata pe sentimente de afectiune si respect reciproc.
Ce spui tu suna cam asa:"hai sa mentinem regimul comunitatii de bunuri ca de fapt interesul material este cel care tine familia la un loc. Odata ce acesta dispare s-a dus de suflet si institutia casatoriei" Nu zic ca in multe cazuri n-o fi si asa dar chiar sa generalizam....

teo

Post by teo » 19 Nov 2004, 13:40

nici nu am avut intentia de a generaliza Evident stim cu totii care este rolul casatoriei : piatra de temeliei a familiei
acolo unde este o casatorie care se dezvolta pe relati de afectiune nu cred ca se pune problema unui contract prenuptial

sofia

Post by sofia » 19 Nov 2004, 13:52

teo wrote:Evident stim cu totii care este rolul casatoriei : piatra de temeliei a familiei
Nu toti vedem la fel casatoria Teo. Eu consider casatoria o institutie desueta.
Reglementarea legala a contractului prenuptial ar rezolva multe probleme si cred ca ar fi bine sa se stie de la inceput cum stau lucrurile si cat este dispus fiecare sa imparta cu celalalt

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 19 Nov 2004, 14:12

Am mai spus ca sunt cu totul pentru aceasta reglemtare .
Din cate am citit prin reglemntarile din USA, trebuie acordata o deosebita atentie in cazul unei reglementari si aceasta din cauza posibilelor buzuri din partea celui mai puternic economic. De exemplu in ceva stat din USA una dintre conditiile de valabilitate a contractului prenuptial este ca fiecare parte sa fie asistata de un avocat, si mai mult, fiecare trebuie sa isi plateasca avocatul din bani proprii ( daca eu ii voi plati si viitoarei sotii avocatul, contractul va putea fi declarat nul in instanta :lol: )
Ce vroiam de fapt sa spun este ca, cel putin din cate am citit eu, sunt impuse niste conditii foarte stricte pentru admisibilitatea unui astfel de contract.
Cel putin in unele state al USA utilitatea practica a contractului este evidenta din moment ce Legea prezuma in mod absolut, in lipsa unui contract prenuptial, o cota egala de 50% in cazul impartirii bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
Unul dintre cele mai celebre cazuri este cel al regizorului Steven Spielberg care dupa divort a fost obligat sa ii dea fostei sotii jumatate din cat castigase el in cei 2 ani de casatorie - adica in jur de 200 milioane de coco, din care 100 au "plecat" :lol:

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 19 Nov 2004, 14:16

Pt. sofia : Cum poti sa numesti cea mai larg raspindita shi folosita institutie din lume " desueta" ?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest