avocat bolnav tot timpul!

Examene, rezultate, pareri, etc
ramonya

avocat bolnav tot timpul!

Post by ramonya » 14 Feb 2008, 16:10

Ce se intampla in situatia in care avocatul lipseste in mod repetat de la proces pe motiv medical, aducand ca dovada certificat medical?
De fapt se urmareste tergiversarea situatiei ...
ce-i de facut? o plangere la Barou? parca avocatul este obligat sa-si substituie alt avocat in situatia in care este impiedicat sa ajunga la termenul fixat de instanta?

Multumesc!

lefterel

Post by lefterel » 14 Feb 2008, 16:28

...din punctul de vedere al carei parti din dosar se pune intrebarea ta?

ramonya

Post by ramonya » 15 Feb 2008, 17:20

din punct de vedere al reclamantului. de ce ? raspunsul difera in functie de asta ? :-?

lefterel

Post by lefterel » 15 Feb 2008, 17:27

reclamant? adica parte, trebuie sa astepte "insanatosirea" avocatului care are, probabil!, contract pe termen.

norocel

Re: avocat bolnav tot timpul!

Post by norocel » 15 Feb 2008, 17:34

ramonya wrote:parca avocatul este obligat sa-si substituie alt avocat in situatia in care este impiedicat sa ajunga la termenul fixat de instanta?

Multumesc!
Potrivit prevederilor ar. 38 din Legea avocaturii nr. 51/1995, avocatul este dator sã se prezinte la fiecare termen la instanţele de judecata iar potrivit prevederilor art. 221 din Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 13/01/2005, avocatul are obligaţia să depună toate diligenţele necesare pentru îndeplinirea serviciului profesional ce i-a fost încredinţat iar dacã este împiedicat să îndeplinească serviciul profesional, este obligat sã-şi asigure substituirea, cu acordul prealabil al clientului.

lefterel

Post by lefterel » 15 Feb 2008, 17:42

minunat...problema este teza finala!... care este solutia?

ramonya

Post by ramonya » 15 Feb 2008, 18:05

lefterel wrote:reclamant? adica parte, trebuie sa astepte "insanatosirea" avocatului care are, probabil!, contract pe termen.
adica daca e bolnav un an , il astept ? :-D

obligatiile lui nu se pun?

lefterel

Post by lefterel » 15 Feb 2008, 18:30

daca este bolnav(1 an= 8-9 termene x onorariu/termen)!

lefterel

Post by lefterel » 15 Feb 2008, 18:34

am glumit!... la termenul urmator, sunt convins, se va prezenta si invoca exceptia de neconstitutionalitate.

krisstina

Post by krisstina » 15 Feb 2008, 18:42

"Este real că instanţa de judecată trebuie să faciliteze ca apărătorul ales să-l apere pe clientul său şi deci să ţină seama de interesele apărării şi drepturile stipulate de art.6 din Convenţia europeană. Dar când absenţa apărătorului ales riscă să ameninţe interesul desfăşurării procesului, care trebuie soluţionat într-un termen rezonabil, instanţa va veghea la luartea măsurilor pentru realizarea apărării.

Nu sunt de dorit măsuri coercitive, dar nu trebuie exclusă recurgerea la sancţiuni când avocatul are un comportament neprofesional, chiar ilegel. De aceea, instanţa trebuie să adopte măsuri adecvate şi nu să se limiteze la constatarea pur descriptivă a motivului amânării. Simpla scurgere a tmpului, prin amânarea cauzei, urmare a unor cereri total nejustificate, creează prejudiciu părţilor din proces."

C.A. Alba Iulia, Secţia pentru minori şi familie, decizia penală nr.77 din 8 iunie 2006, nepublicată, în "Cauze cu minori în materie civilă şi penală", p.52-55, http://www.mpublic.ro/minori_publ.htm

observer

Post by observer » 15 Feb 2008, 20:31

Exista posibilitatea reala ca omul sa fie bolnav. Atata vreme cat exista un act medical care atesta imposibilitatea prezentarii lui in instanta nu vad ce masuri sa iei.
Daca procesul este civil, conform art. 156 se poate da un singur termen. Deci se poate respinge cererea lui de amanare si se poate purcede la judecarea cauzei.

florian267

Post by florian267 » 16 Feb 2008, 20:39

Daca e penal iar asistenta juridica nu este obligatorie, ori civil ii pui in vedere partii sa isi gaseasca alt aparator mergi, apoi mai departe. Daca asistenta e obligatorie, desemnezi aparator din oficiu.

joker

Post by joker » 04 Dec 2008, 19:27

lefterel wrote:am glumit!... la termenul urmator, sunt convins, se va prezenta si invoca exceptia de neconstitutionalitate.
Lefterel, esti "pe gustul meu" 8-)

Avem doua posibilitati: prima ar fi ca intr-adevar sa fie bolnav desi... tactica e una prea des folosita -cu succes in majoritatea cazurilor. Nu stiu insa cam pe ce domeniu e situatia, asa cum au subliniat si colegii forumisti.

Si daca partea nu doreste sa fie reprezentata de alt avocat? Chiar si de cel "delegat" de "titular"?

piorel

Post by piorel » 05 Dec 2008, 14:45

CEDO - termen rezonabil, proces echitabil etc. mai vezi şi 156 c.proc.civ. la mine a ţinut (împotriva mea) într-un dosar în care am solicitat amânare pe motiv de traumatism puternic genunchi stâng (adev. med. familie). A fost singurul termen la care am cerut aşa ceva, la care am cerut practic amânare. Nu mi s-a acordat şi ce să vezi? Traumatismul cercetat prin rmn s-a dovedit a fi o fisură de menisc şi o leziune a ligamentelor anterioare încrucişate. A, o nimica toată. :) Deci poţi să încerci şi tu pe 156 indiferent în ce stadiu procesual te-ai afla.

liloo

Post by liloo » 05 Dec 2008, 15:52

Cred ca solutia este aplicarea prevederilor art. 108 indice 3 CPC:

Cel care, cu intenţie sau din culpa, a pricinuit amânarea judecării cauzei, prin una dintre faptele prevazute in art. 108 indice 1 sau art. 108 indice 2 Cod pr. civilă, la cererea părţii interesate va putea fi obligat de catre instanţa de judecata la plata unei despagubiri pentru paguba cauzată.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest