justitia romaneasca
justitia romaneasca
Credeti ca justitia romaneasca este intr-adevar sufocata de coruptie si de judecatori slab pregatiti profesional sau ceea ce vedem la televizor, citim prin ziare si in rapoartele UE sunt doar niste cazuri izolate care nu ar trebui sa ne ingrijoreze ?
Eu cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze ceea ce se intampla in justitia romaneasca pentru ca daca aici exista coruptie atunci nici un alt segment din societate nu poate functiona normal.
In legatura cu slaba pregatire a magistratilor, eu personal cred ca numai judecatorii mai in varsta sunt slab pregatiti. Tinerii judecatori nu indraznesc sa iasa din practica obisnuita pentru ca li se caseaza sentintele.
In legatura cu slaba pregatire a magistratilor, eu personal cred ca numai judecatorii mai in varsta sunt slab pregatiti. Tinerii judecatori nu indraznesc sa iasa din practica obisnuita pentru ca li se caseaza sentintele.
Sunt de acord ca justitia trebuie sa tinda catre a nu fi corupta. Chiar daca au mai fost dovedite uneori altfel de aspecte, totusi, sunt de parere ca este prea mult sa spunem :"cred ca justitia este corupta"; insusi cuvantul "cred" e cel care ne legitimeaza indoiala...sau cel putin ar trebui. Nu sunt nici de parere ca este de la sine inteles ca toti judecatorii batrani sunt slab pregatiti. Este o concluzie care pleaca de la o premisa falsa, aceea ca inainte nu se intra atat de greu in magistratura...Sau ma insel?
Bun raspuns al Innuendei. Hm! Tot timpul plecam de la idei preconcepute. Ala e judecator batran si e slab pregatit. Ala e avocat tanar si e slab pregatit. Justitia e corupta. Mai degraba justitia-i nebuna in ultima vreme. Lucrurile merg prost incepand de sus. M-a frapat aseara ala de la Bihor de il cerceteaza PNA pentru ca a ajutata firme scapandu-le de controale financiare s.a.m.d. Ce vila avea, ce Mercedes, ce conturi! Si avea si vreo 35 de ani. Am mai spus si o repet. Nu poti sa le rupi gatul decat la pitici pentru ca altfel pica toti gigantii. Si asta nu se va intampla. Sa ii lasam sa moara incet si sa speram ca ai lor copii sunt altfel, pentru ca o parte din ei vor veni din urma.
zic k noi (roma^nii) suntem cam intoxicati cu treaba asta despre coruptie!
peste tot coruptia in sus, coruptia in jos!!!
treaba nu e chiar asa. Coruptie e peste tot in lume.in tarile sarace (roma^nia ) e ceva mai pe fata si zic eu de aici si problema.cat despre alterarea actului de justitie nu doar coruptia e vinovatul. un act de justitie prost poate sa fie si intr-un cu coruptie zero. nu poti spune automat despre un judecator ca daca e batran e si prost cel mult poate senil. dar nu media de varsta a judecatorilor creaza haos in justitie ci interesele celor cu bani si puternici.
peste tot coruptia in sus, coruptia in jos!!!
treaba nu e chiar asa. Coruptie e peste tot in lume.in tarile sarace (roma^nia ) e ceva mai pe fata si zic eu de aici si problema.cat despre alterarea actului de justitie nu doar coruptia e vinovatul. un act de justitie prost poate sa fie si intr-un cu coruptie zero. nu poti spune automat despre un judecator ca daca e batran e si prost cel mult poate senil. dar nu media de varsta a judecatorilor creaza haos in justitie ci interesele celor cu bani si puternici.
Intr-adevar, nu cred nici eu ca exista o legatura intre varsta judecatorului si competenta sa. Am, nenumarate exemple de tineri judecatori care nu au ce cauta in instanta, si nu numai din punctul de vedere al pregatirii profesionale, ci si din punctul de vedere al echilibrului emotional sau mai bine zis al sanatatii mintale.
In privinta coruptiei , sigur ca aceasta exista dar nu va disparea niciodata. Ar insemna sa schimbam mentalitatea de zeci de ani a unei natiuni. Si asta nu se va intampla pentru ca dupa cum se stie, romanul cand are de rezolvat o problema, se roaga ca persoana la care apeleaza sa ia" sfanta spaga", ca sa-si poata rezolva si omul problema mai repede!
In privinta coruptiei , sigur ca aceasta exista dar nu va disparea niciodata. Ar insemna sa schimbam mentalitatea de zeci de ani a unei natiuni. Si asta nu se va intampla pentru ca dupa cum se stie, romanul cand are de rezolvat o problema, se roaga ca persoana la care apeleaza sa ia" sfanta spaga", ca sa-si poata rezolva si omul problema mai repede!
Crezi ca se poate pune semnul egalitatii intre functionarul care primeste spaga pentru a comunica mai repede un raspuns si judecatorul care primeste spaga pentru a dispune sau nu arestarea cuiva ?zalaura wrote:romanul cand are de rezolvat o problema, se roaga ca persoana la care apeleaza sa ia" sfanta spaga", ca sa-si poata rezolva si omul problema mai repede!
Si nu crezi ca pentru a avea sanse de reusita prima institutie curata ar trebui sa fie magistratura ?Innuenda wrote:Coruptie exista la orice nivel in Romania si peste tot in lume. Va disparea coruptia cand o sa dispara si economia subterana si infractionalitatea. Adica niciodata. Asta nu inseamna ca nu trebuie luptat impotriva ei.
Ba da (pana la un punct), altfel cu ce autoritate sa judece infractiunile legate de coruptie: traficul de influenta, darea/luarea de mita, foloasele necuvenite etc.etc.etc. Dar tot la fel de bine ne putem raporta si la celelalte structuri detinatoare ale puterii de stat care sunt atinse de coruptie. Un studiu realizat recent de Transparency International situa Romania printre cele 60 de state unde coruptia este perceputa ca fiind generalizata. S-ar putea ca lipsa de vointa politica sa fie principala vinovata de existenta coruptiei, ceea ce face ca magistratii corupti sa nu fie decat niste efecte. In sensul asta nu am vrut sa spun ca, definitiv, magistratii corupti sunt inamicul public numarul 1.
Cred inainte de toate in nevoia de politici publice coerente de lupta impotriva coruptiei. Sigur ca dintr-o abordare juridica a problemei coruptiei, justitia este cea mai potrivita sa o sanctioneze; dar coruptia este un fenomen care nu poate fi privit unilateral, ci abordandu-l din mai multe perspective:politica, sociologica, economica etc. La asta m-am referit anterior si m-am repetat aici, cumva mai detaliat, pentru a ma face inteleasa.
Eu nu stiu nici o alta autoritate (in afara de judecator) in fata careia, prin lege, sa fii obligat sa stai in picioare.
Asa ca daca se pretinde atat de mult respect din partea celor care stau in fata judecatorului aflat in exercitiul functiunii TREBUIE SA-L MERITE !!!
Si, dupa parearea mea, sunt judecatori care merita sa fie respectati si multi, chiar foarte multi care nu merita, fie pentru ca sunt slab pregatiti profesional, fie pentru ca sunt corupti.
Daca ceilalti judecatori care sunt bine pregatiti profesional si nu se lasa cumparati, tolereaza acest lucru si nu iau atitudine atunci probabil ca merita sa poarte toti aceasta rusine.
Asa ca daca se pretinde atat de mult respect din partea celor care stau in fata judecatorului aflat in exercitiul functiunii TREBUIE SA-L MERITE !!!
Si, dupa parearea mea, sunt judecatori care merita sa fie respectati si multi, chiar foarte multi care nu merita, fie pentru ca sunt slab pregatiti profesional, fie pentru ca sunt corupti.
Daca ceilalti judecatori care sunt bine pregatiti profesional si nu se lasa cumparati, tolereaza acest lucru si nu iau atitudine atunci probabil ca merita sa poarte toti aceasta rusine.