Consilier juridic definitv cu 2 ani exp,avocat definitiv?

Examene, rezultate, pareri, etc
Ovidiu

Consilier juridic definitv cu 2 ani exp,avocat definitiv?

Post by Ovidiu » 16 Jan 2008, 08:50

Salutare!
Am auzit recent ca ar fi o dispozitie care permite unui cj definitiv cu min 2 ani de exp., ca pe baza unei cereri, dupa ce ia examenul de admitere in barou, sa fie trecut direct in tabloul avocatilor definitivi. Este adevarat sau trebuia pastratat pt 1 aprilie? :mrgreen:

axion

Post by axion » 16 Jan 2008, 09:14

NU, vezi art. 19 rap. art. 16 L. nr. 51/95 modif. prin L. nr. 244/04.

pepita

Post by pepita » 16 Jan 2008, 10:03

vechimea tb sa fie de 10 ani in "functie juridica"... nu?

pepita

Post by pepita » 16 Jan 2008, 10:03

vechimea tb sa fie de 10 ani in functie juridica... nu?

pepita

Post by pepita » 16 Jan 2008, 10:04

vechimea tb sa fie de 10 ani in functie juridica... nu?

av_bbq

Post by av_bbq » 16 Jan 2008, 22:16

art 281 alin 1 din Statut cu trimitere la art 19 alin 2 si 3 di L 51/1995 modif

serafim

Post by serafim » 17 Jan 2008, 23:05

definitiv devii cu 5 ani vechime ( minim ) si examen !!!!
fara examen/ cu 10 ani vechime !!!... :| dar si atunci dau un "test " din lege, cod si statut :grin:

Ovidiu

Post by Ovidiu » 20 Jan 2008, 09:14

[quote="serafim"]definitiv devii cu 5 ani vechime ( minim ) si examen !!!!
fara examen/ cu 10 ani vechime !!!... :| dar si atunci dau un "test " din lege, cod si statut :grin:[/quote]

M-am uitat si eu in 51/1995 completata de 244/2004 corelata cu statutul si se pare ca este un mic vid legislativ. Ma refer la faptul ca se face mentiune doar la cei care pot accede fara examen dupa 10 ani de exp. in domeniu, insa la ceilalti definitivi in alte profesii care vor sa intre cu examen direct definitivi nu precizeaza ce min. de exp. este necesar....
In alta ordine de idei unde este sediul materiei pt sustinerea ta de mai sus Serafim? ( "definitiv devii cu 5 ani vechime min si examen")?

Informatie din sursa sigura: La Iasi au fost admisi ca defintivi anii astia pe baza de cerere cons jur. cu 2 ani exp si definitivati.

alexx77

Post by alexx77 » 20 Jan 2008, 13:44

!0 ani vechime si "poate fi". In aceasta sintagma "poate fi" sta cheia...

kinga

Post by kinga » 20 Jan 2008, 14:15

Art. 281.
(1) Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin. (2) si (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin functii juridice, in sensul art. 19 din Lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
(4) Constatarea acestei calitati va fi mentionata in decizia de inscriere in barou.

e din Statut Ovidiu.... :razz: :razz:

Ovidiu

Post by Ovidiu » 21 Jan 2008, 15:16

[quote="kinga"]Art. 281.
(1) Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin. (2) si (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin functii juridice, in sensul art. 19 din Lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
(4) Constatarea acestei calitati va fi mentionata in decizia de inscriere in barou.

e din Statut Ovidiu.... :razz: :razz:[/quote]

Asa siii...art.19 (2) si (3) trimite la art.16 (2) referitoar la cei care intra fara exam. cu vechime de min. 10 ani.......

alexx77

Post by alexx77 » 21 Jan 2008, 17:52

Ovidiu wrote:
kinga wrote:Art. 281.

e din Statut Ovidiu.... :razz: :razz:
Asa siii...art.19 (2) si (3) trimite la art.16 (2) referitoar la cei care intra fara exam. cu vechime de min. 10 ani.......

Sunt si eu curios Ovidiu unde in tara se intra fara exam dar cu vechime de 10 ani!!!

Ovidiu

Post by Ovidiu » 21 Jan 2008, 18:28

[quote="alexx77"][quote="Ovidiu"][quote="kinga"]Art. 281.

e din Statut Ovidiu.... :razz: :razz:[/quote]

Asa siii...art.19 (2) si (3) trimite la art.16 (2) referitoar la cei care intra fara exam. cu vechime de min. 10 ani.......[/quote]

Sunt si eu curios Ovidiu unde in tara se intra fara exam dar cu vechime de 10 ani!!![/quote]

Esti ironic sau chiar vbesti serios?
"
Art.16/Lg51/1995
(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care pânã la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit functia de judecãtor, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani si dacã nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat."
Asta ar fi usor, pt ca e clar precizat, insa cu privire la cei care ar vrea sa intre definitivi cu examen dar fara stagiatura, inca nu mi-e clar... Imi scapa mie ceva?

alexx77

Post by alexx77 » 21 Jan 2008, 20:06

Nu sunt deloc ironic si chiar te rog sa-mi raspunzi la intrebare,daca vrei bineinteles!

" Art.16/Lg51/1995
(2) La cerere, POATE fi primit în profesie, cu scutire de examen:

[/b]

Ovidiu

Post by Ovidiu » 21 Jan 2008, 20:32

[quote="alexx77"]Nu sunt deloc ironic si chiar te rog sa-mi raspunzi la intrebare,daca vrei bineinteles!

" Art.16/Lg51/1995
(2) La cerere, POATE fi primit în profesie, cu scutire de examen:

[/b][/quote]

Nu stiu unde... Eu nu-s in situatia asta (abia 2 ani exp), asa ca nu mi-am pus problema... Stii cum e, fiecare cu ce-l doare :mrgreen:
Insa la Iasi cel putin au fost trecuti direct definitivi, cons. jur. def. cu min 2 ani de exp. , in urma promovarii examenului de admitere (la cerere bineinteles). Facand o mica analogie, daca au fost admisi prin examen cu 2 ani exp direct definitivi, in conditiile in care legea cu greu s-ar putea interpreta asa (cam deloc), atunci banuiesc ca sunt chiar mai permisivi acolo unde legea prevede expres ca se POATE (cazul tau banuiesc).
Asa ca incearca la Iasi :mrgreen:

Post Reply