Citatzie HELP PLEASE

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Ionutz

Citatzie HELP PLEASE

Post by Ionutz » 01 Nov 2004, 11:58

Ma poate lamuri si pe mine cinva in legatura cu o citatie?
In ea scrie " ..... in calitate de martor, pentru Fond - Rechizitoriu fara arestati- de drept comun"
Ce inseamna asta? La ce trebuie sa ma astept? E grav? Eu habar nu am sa fi fost citat intr-un proces curent.Doar acum 2ani la un accident avut de un prieten de-al meu, dar ala s-a terminat de 1 an DEFINITIV.
HELP PLEASE

elis

Post by elis » 01 Nov 2004, 14:23

Daca ai fost citat in calitatea de martor nu poate fi ceva grav pentru tine, dar daca nu te prezinti se poate dispune aducerea ta cu mandat, asa ca ar fi bine sa te prezinti.

Ionutz

Post by Ionutz » 01 Nov 2004, 15:24

Mersi pt raspuns.
Oare eu pot afla despre ce prces este vb? Ca sincer habar nu am de vre-un proces in care sa fiu implicat si nici rude, cunoastinte etc.
E ceva PENAL? ca vad ca acolo scrie - rechizitoriu fara arestati.Asta ce inseamna?
eu am fost acum 1an jumate martor la un proces in cazul unu accident rutier destul de grav al unui prieten dar s-a incheiat de mult si recurs si tot.Se poate sa fie cu intarziere sau sa se fi redeschis ?

norocel

Post by norocel » 01 Nov 2004, 15:28

Sigur este dosar penal dar daca te uiti mai atent pe citatie trebuie sa scrie asta.

Ionutz

Post by Ionutz » 01 Nov 2004, 15:37

Pai eu nu vad nimic pe citatie unde scrie ca ar fi penal:

XYZ, este chemat in aceasta instanta, camera, completul x, in ziua de X luna, ora y, in calitate de martor, pentru Fond - Rechizitoriu fara arestati - de drept comun.
Unde va sus scrie si un numar de dosar si anul.
Asta e tot, stampilata si semnata.
Eu nu am mai avut asa ceva niciodata si de aia poate intreb prosteste pe aici sau nu inteleg anumiti termeni.

PS: se poate afla pe baza numarului de dosar despre ce este vb? Am sunat la ei (judecatoria sectorului x) si mi-au zis ca in calitate de martor nu poti afla aceasta informatie (oficial).Si daca ma prezint sau nu e treaba mea

minodora

Post by minodora » 01 Nov 2004, 19:33

Daca nu te duci poti primi amenda. Nu este nimic grav daca esti chemat in calitate de martor.

Ionutz

Post by Ionutz » 01 Nov 2004, 20:46

Pai o sa ma duc normal.
Tocmai mi-am amintit ca acum 5-6luni am fost martor cand i-au spart casa vecinului de vis a vis si au prins niste muncitori hotu.Au venit tot felu de politisi pe la mine sa dau declaratii etc
Banuiesc ca asta este.
Oricum vecinul a zis ca nu a depus plangere pt ca nu avea timp de tribunale.In acest caz autoritatile tot ar fi efectuat anumite proceduri la care necesita martori?
Sa incheie dosaru etc?

elis

Post by elis » 02 Nov 2004, 07:24

Nu era nevoie ca vecinul sa depuna plangere. Numai pentru anumite infractiuni legea cere plangere prealabila, de regula actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

Ionutz

Post by Ionutz » 02 Nov 2004, 09:20

Va multumesc pt raspunsurile prompte si folositoare.

fanna

Post by fanna » 02 Nov 2004, 22:40

Ionutz, incearca sa vorbesti cu un avocat, sa mearga sa vada dosarul, si sa iti spuna despre ce e vorba in el.Mai ales ca ai numarul de dosar pe ciatie.

theforceoflaw

Post by theforceoflaw » 03 Nov 2004, 09:23

Stai linistit...esti doar martor.

Ionutz

Post by Ionutz » 03 Nov 2004, 10:54

Ok, multumesc,O sa incerc totusi sa vb cu un avocat care imi este prieten sa vad daca poate afla despre ce dosar e vb.

rogue

pt elis si ionutz

Post by rogue » 05 Nov 2004, 18:32

pt ionutz: stai linistit(vezi si mai jos)

pt elis: nu-l poate aduce pe ionutz cu mandat daca refuza.
ii poate da insa amenda

jus2001

Post by jus2001 » 06 Nov 2004, 00:51

Rogue fi mai atent la cod si nu citi doar art. 198 alin. 3 lit. a, ci apleaca-te si asupra art. 183 alin. 1. Elis are perfecta dreptate in ceea ce spune in leg. cu mandatul de aducere. Asa ca daca Ionut nu se prezinta, iar ascultarea lui e necesara il aduce cu mandat si ii arde si o amenda. Nu sfatui gresit lumea in astfel de situatii pentru ca soarta lor e in mana ta si nu iti permiti sa gresesti. Daca te crede pe cuvant, saracul de el? Cerceteaza inainte sa afirmi ceva! Si mai ales daca o faci cu Elis, cerceteaza mai cu aplecare pentru ca e "caramzi", iar nu "paianta" fata asta. Nu te joci cu ea.

rogue

Post by rogue » 07 Nov 2004, 14:54

jus2001 wrote:Rogue fi mai atent la cod si nu citi doar art. 198 alin. 3 lit. a, ci apleaca-te si asupra art. 183 alin. 1. Elis are perfecta dreptate in ceea ce spune in leg. cu mandatul de aducere. Asa ca daca Ionut nu se prezinta, iar ascultarea lui e necesara il aduce cu mandat si ii arde si o amenda. Nu sfatui gresit lumea in astfel de situatii pentru ca soarta lor e in mana ta si nu iti permiti sa gresesti. Daca te crede pe cuvant, saracul de el? Cerceteaza inainte sa afirmi ceva! Si mai ales daca o faci cu Elis, cerceteaza mai cu aplecare pentru ca e "caramzi", iar nu "paianta" fata asta. Nu te joci cu ea.
jus2001, eu cunosc destul de bine art. 183. Ceea ce nu cred ca cunosti tu e ca s-a modificat prin legea 281

mai consulta codul si ai sa vezi ca art. 183 spune destul de clar ca in cazul in care orice persoana pe numele careia s-a emis mandat de aducere, in afara de inculpat sau invinuit, nu poate fi adusa DIN ORICE MOTIV, organul insarcinat cu aducerea face proces verbal.

eu zic ca rezulta clar ca refuzul poate fi opus de catre martor organului de politie.

Tudor C.
ps. multumesc pt vigilenta!

Post Reply