Arestare

Discutii privind procedura penala
wittmann

Arestare

Post by wittmann » 30 Oct 2004, 21:51

Ieri am fost la o arestare. Judecatorul a dispus arestarea DUPA expirarea celor 24 de ore ale retinerii. Sunt curios care este practica la alte instante in ceea ce priveste acest aspect.

rogue

Post by rogue » 31 Oct 2004, 16:07

din punct de vedere teoretic, solutia judecatorului pare a fi la adapostul legii. (cat timp au fost respectate disp legii)

Tudor C.

wittmann

Post by wittmann » 31 Oct 2004, 20:51

Asa este. Daca tin bine minte, codul obliga judecatorul sa se pronunte in aceeasi zi in care s-a judecat propunerea de luare a masurii arestarii, fara sa faca vorbire de incadrarea in durata retinerii

elis

Post by elis » 03 Nov 2004, 15:06

Mie mi se pare ca aici apare o problema interesanta. Dupa expirarea celor 24 de ore, masura retinerii a incetat de drept si daca invinuitul nu a fost eliberat atunci insemana ca din acel moment si pana cand judecatorul s-a pronuntat cu privire la arestare, invinuitul a fost retinut sau arestat nelegal.

minodora

Post by minodora » 03 Nov 2004, 16:57

Mi-am pus si eu problema asta. Si solutia ar fi liberarea din arest dar practic nu am vazut nicaieri.

procurorul

Post by procurorul » 03 Nov 2004, 18:12

Dar unde ai vazut,ELIS , sa fi scris wittmann ca a fost privat de libertate mai mult de 24 de ore???
Se poate sa fie retinut , pus in libertate si apoi arestat , dupa n zile , deoarece sunt se considera abia atunci ca fiind justificata si necesara masura...

cardozzo

Post by cardozzo » 03 Nov 2004, 19:54

io cred ca nu se mai poate dispune arestarea daca a expirat retinerea decat daca au intervenit motive noi. ratiunea pt care legiuitorul a prevazut la art 149 id 1 al 3 obligativitatea fixarii termenului de judecata inainte de expirarea retinerii este aceea de a nu se pune in libertate un infractor in privinta caruia sunt indeplinite conditiile arestarii. or, daca a expirat retinerea fara a se dispune arestarea inseamna ca nu a fost necesara arestarea. de aceea cred ca o noua arestare se va putea dispune doar daca au intervenit motive noi care justifica privarea de libertate
se pare ca practica nu e de aceeasi parere

elis

Post by elis » 04 Nov 2004, 09:38

procurorul wrote:Dar unde ai vazut,ELIS , sa fi scris wittmann ca a fost privat de libertate mai mult de 24 de ore???
Se poate sa fie retinut , pus in libertate si apoi arestat , dupa n zile , deoarece sunt se considera abia atunci ca fiind justificata si necesara masura...
Intr-adevar Wittmann nu spus ca nu ar fi fost pus in libertate, dar eu m-am gandit ce s-ar fi intamplat daca&...SI ASA PROBLEMA A DEVENIT INTERESANTA (cel putin pentr mine).

norocel

Post by norocel » 04 Nov 2004, 15:25

Si daca ar fi asa ce avocat ar avea curaj sa depuna plangere penala ?

elis

Post by elis » 05 Nov 2004, 12:44

Nu este neaparata nevoie de o plangere dar sigur ca nu ne-am putea astepta sa se sesizeze cineva din oficiu.
In legatura cu avocatul care ar avea curaj sa faca asa ceva nu pot sa-ti dau un raspuns.

jus2001

Post by jus2001 » 06 Nov 2004, 00:38

Interesanta opinia lui Cardozzo. Ma raliez la ea. Mi se pare f. interesanta si f. adevarata.

wittmann

Post by wittmann » 06 Nov 2004, 10:04

Am sa fac unele precizari suplimentare: inculpatul a fost retinut, masura expirand la ora 12:30; dupa aceasta ora a fost tinut la instanta pana la ora 13:15 cand a intrat judecatorul in camera de consiliu, iar incheierea s-a pronuntat la aproximativ 13:35, deci la peste o ora de la expirarea duratei retinerii. Am postat acest subiect nu pentru a face discutii asupra legalitaii detinerii intre 12:30 - 13:35, ci asupra legalitatii masurii arestarii.

sofia

Post by sofia » 06 Nov 2004, 10:07

Asa ca nu vrei sa fii tu avocatul curajos despre care intreba Norocel.

wittmann

Post by wittmann » 06 Nov 2004, 10:08

Nu neaparat. Problema mea este (sau era) punerea in libertate a clientului si nu orgoliul meu, pe care il las mai la urma.

norocel

Post by norocel » 06 Nov 2004, 10:13

Dar crezi ca este sau nu infractiune retinerea clientului tau peste durata legala ?

Post Reply