Care-i faza cu defu`?

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
giovanni

Care-i faza cu defu`?

Post by giovanni » 06 Nov 2007, 15:30

Ati citit decizia 1489 din 27 octombrie 2007:

UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
Comisia Permanenta

DECIZIA NR. 1489

In conformitate cu dispozitiile art. 65 alin. (1) lit. a) si lit. b) raportate la art. 63 lit. h) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in aplicarea dispozitiilor art. 295 din Statutul profesiei de avocat,
Comisia Permanenta,

DECIDE:

I. Se aproba principiile reorganizarii examenului pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv, dupa cum urmeaza:
1. Examenul se va sustine in raport de optiunea candidatilor, la urmatoarele materii obligatorii si optionale:
a) materii obligatorii:
- drept civil;
- drept penal.
b) materii optionale:
- drept constitutional si contenciosul constitutional;
- drept administrativ si contenciosul administrativ si contraventional;
- drept fiscal, procedura fiscala si contencios fiscal;
- drept procesual civil;
- drept procesual penal;
- dreptul familiei;
- drept comercial (teoria obligatiilor; contracte
comerciale);
- drept comercial (insolventa);
- drept comercial (societati comerciale);
- drept bancar;
- dreptul concurentei;
- dreptul protectiei consumatorului;
- dreptul proprietatii intelectuale;
- dreptul mediului;
- drept comunitar european si institutii europene;
- drepturile omului si contenciosul drepturilor omului;
- dreptul muncii si securitatii sociale.
2. Fiecare candidat va fi examinat la 4 (patru) materii de examen, in raport de specializarile in care s-a initiat, conform optiunii manifestate expres in cererea de inscriere la examen. In mod obligatoriu, materiile optionale sunt astfel grupate incat sa se asigure verificarea preponderent practica a candidatilor cu respectarea regulii obligativitatii examinarii la cel putin una din disciplinele obligatorii mentionate mai sus.

3. Tematica de examen, bibliografia si eventual subiectele de examen vor fi elaborate prin grija membrilor Comisiei Permanente de avocati, cadre didactice universitare si departamentele Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - I.N.P.P.A.

4. Hotararea Consiliului U.N.B.R. prin care vor fi aprobate, in final, disciplinele de examen, tematica de examen si bibliografia va fi aplicata incepand de la 1 ianuarie 2008.

II. Principiile reorganizarii examenului pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv urmeaza sa fie dezbatute si aprobate de catre Consiliul U.N.B.R. in sedinta din 15 decembrie 2007.

III. Prezenta Decizie se comunica barourilor prin e-mail si se publica pe website-ul www.unbr.ro.

P R E S E D I N T E,

Av. dr. Gheorghe FLOREA

CUM COMENTATI?

innuenda

Post by innuenda » 06 Nov 2007, 23:07

Aha, eu intru, deci, in prima tura de "defisti" care experimenteaza noua modalitate de examinare.
De comentat, comentez ca sunt toate sansele sa iasa un fiasco, fie din cauza zelului prea mare fie, dimpotriva, din cauza bulibaselilor si greselilor inerente oricarui inceput.
Si, bai frate, oamenii astia vorbesc pentru a se auzi. Au facut fraza aia complicata din care afli abia la final ca cele 2 materii obligatorii pot fi, de fapt, una singura, de unde deducem ca restul de 3 materii pot fi optionale. Ma astept ca majoritatea sa-si ia drept optionale procedura civila, procedura penala, familiei si ceva comercial.
Dar sunt materii la care nu-mi e clar cum va fi verificarea lor preponderent practica. Daca iti alegi o astfel de materie, mai rara, e ca la loterie: poti s-o nimeresti mai bine, pentru ca nici ei nu au cine stie ce jurisprudenta stufoasa pe domeniul respectiv sau- din contra- poti sa te trezesti cu subiecte pe care nu numai ca nu stii tu de unde sa le apuci, dar nu stiu nici cei din jurul tau, in caz ca se poate "colabora"...Deci, pe de-o parte ma bucur, pe de alta ma tem de schimbarea asta.

giovanni

Post by giovanni » 07 Nov 2007, 15:47

Ultima fraza nu face altceva decat sa ne bage si mai in ceata.
Eu ma intreb: CAND VA FI OARE DEFU ASTA? CA-MI STRA PE CREIERI. Deja am pierdut destule cauze de tribunal care nu le-am putut lua ca avocat stagiar. Anu trecut a venit vestea defului doar in decembrie, in conditiile in care data sustinerii examenului a fost stabilita in ianuarie. Deci o luna si un pic de pregatire.
Pun pariu ca anu asta va fi abia in MARTIE, deci va trebui sa mai asteptam.
Oricum, pana atunci se va mai schimba de 3 ori regulamentul de examen, ca asa-i la noi.
Si colac pe pupaza: tot avocatii se plang de instabilitate legislativa, in conditiile in care nu sunt in stare sa-si bata in cuie, o data pentru totdeauna, propriile regulamente.

krondet

Post by krondet » 03 Dec 2007, 10:55

Innuenda wrote: Au facut fraza aia complicata din care afli abia la final ca cele 2 materii obligatorii pot fi, de fapt, una singura, de unde deducem ca restul de 3 materii pot fi optionale.
Ma astept ca majoritatea sa-si ia drept optionale procedura civila, procedura penala, familiei si ceva comercial.
Dar sunt materii la care nu-mi e clar cum va fi verificarea lor preponderent practica.
Asta ar fi una la mana
A doua la mana...dintre cele 3 optionale, una va deveni obligatorie: Daca dai obligatoriu drept civil, vei da si drept procesual civil. Daca alegi obligatorie drept penal, vei da obligatoriu si drept procesual penal.
problema e ca AI DREPTUL DE OPTIUNE INTRE CELE DOUA OBLIGATORII si vin obligatoriu, una dintre materiile optionale. :roll:
Apoi...ce inseamna aspectul preponederent practic la materia drept constitutional? dar la drept comunitar? :skul:

giovanni

Post by giovanni » 23 Dec 2007, 12:13

Pana la urma nimic nou sub soare. Altfel spus putem alege penalul si procedurile la fel ca si in ceilalti ani, iar organizarea profesiei e materie obligatorie. La fel, 5 materii, ca intotdeauna.
In sfarsit, se face vorbire de anexa 1 la hotararea 295, care cuprinde bibliografia si care nu o gasesc nicaieri pe site-ul UNBR.
O are careva?

serafim

Post by serafim » 23 Dec 2007, 14:08

:( Va diresc muuuuuuulta bafta la def. si...nu va impacientati ..o fi cum o fi...dar BINE SA FIE !!! :lol:

giovanni

Post by giovanni » 23 Dec 2007, 17:01

Parca nu se mai termina materia asta. Cum am optat pentru civil, penal si proceduri, va trebui sa invat vreo 11 carti, numai la civil intrand 6 volume. In sfarsit, sper sa nu fie cu probleme, ca am impresia ca nu mai tin minte nimic.

krondet

Post by krondet » 02 Jan 2008, 12:05

Giovanni wrote:Ultima fraza nu face altceva decat sa ne bage si mai in ceata.
Eu ma intreb: CAND VA FI OARE DEFU ASTA? CA-MI STRA PE CREIERI. Deja am pierdut destule cauze de tribunal care nu le-am putut lua ca avocat stagiar. Anu trecut a venit vestea defului doar in decembrie, in conditiile in care data sustinerii examenului a fost stabilita in ianuarie. Deci o luna si un pic de pregatire.
pentru Galati - data defului - incepand cu 25 februarie!

the_sorrow_man

Post by the_sorrow_man » 03 Jan 2008, 20:18

hai totusi sa fim realisti si sa nu ne mai plangem atata.

eu cred ca este bine cand ai mai multe optiuni.
oricum est mai interesant decat clasicele 4 materii civil, penal,proced.civ si pen.

krondet

Programa lu`peshte impaiat

Post by krondet » 08 Jan 2008, 18:25

am ales pentru def Civil + procedura civila + Lege (si statut) + dr.Fam + dr.Muncii!
daca la materiile fice (dr.civil, procedura civila si lege) nu ar fi prea multe comentarii, ar fi la celelalte optionale:
la dreptul familiei - este TOATA materia din tratatul lui filipescu (ed.VIII - 2006), mai putin protectia si drepturile copilului :twisted: A dreaq!

la dreptul muncii, am un tratat de Al.Ticlea (ed.II - 2007)...Nu gasesc in el ultima tema - "Organizarea masurilor de sanatate si securitate in munca.bolile profesionale si accidentele de munca"...iar celelalte subiecte sunt concepute total haotic...Daca studiez din acest tratat, dupa aceasta tematica, voi sari din capitol in capitol, din 10 pagini inainte 15 pagini inapoi. Dupa ce tratat o fi fost facuta programa?!?!?!?

giovanni

Re: Programa lu`peshte impaiat

Post by giovanni » 09 Jan 2008, 20:24

krondet wrote: la dreptul muncii, am un tratat de Al.Ticlea (ed.II - 2007)...Nu gasesc in el ultima tema - "Organizarea masurilor de sanatate si securitate in munca.bolile profesionale si accidentele de munca"...iar celelalte subiecte sunt concepute total haotic...Daca studiez din acest tratat, dupa aceasta tematica, voi sari din capitol in capitol, din 10 pagini inainte 15 pagini inapoi. Dupa ce tratat o fi fost facuta programa?!?!?!?
Fortat de imprejurari a trebuit sa ma reorientez si sa renunt la penal intrucat cei de la baroul meu vor pune se pare penalul si civilul in aceeasi zi (posibil la aceeasi ora). In sfarsit, nu mai comentez...
Voi lua si eu muncii si familiei. La muncii nu invat dupa Filipescu, e prea mult si la urma urmei la def. ne trebuie ceva cat mai concis si precis. La muncii am si eu o carte de-a lui Ticlea, un tratat de dr. muncii, dar realizat in colaborare cu alti 4 autori: Popescu, Tufan, Tichindelean si Tinca. Editura Rosetti, 2004. Voi invata dupa asta, materia e bine structurata, nu haotic, chiar am verificat, are si un capitol intitulat "Sanatatea si securitatea in munca", e ok.
Apropos: au mai fost modificari legislative in materie dupa 2004?

Pretor

Post by Pretor » 22 Feb 2008, 23:20

L.288/2007.

Cartea lui Bacaci de Dr. familiei o ştii?

giovanni

Post by giovanni » 24 Feb 2008, 15:01

Pretor wrote: Cartea lui Bacaci de Dr. familiei o ştii?
Dupa ea am invatat, mai ales ca el imi va corecta lucrarea.

Post Reply