ori neconstitutionalitate ori lipsa egalitatii de sanse

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
gavril

ori neconstitutionalitate ori lipsa egalitatii de sanse

Post by gavril » 04 Nov 2007, 11:22

stiu ca ma bag in gura "lupilor" dar vreau sa va intreb daca considerati art.19 alin. 1 din legea 51/1995 ca fiind neconstitutional ?
asta in consitiile in care art. 19 alin.1 se coroboreaza cu art. 17 alin.1 si 4

Art. 19
(1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv, in conditiile art. 16, cel care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.

Art. 17
(1) La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar.

(4) Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare.

MataHari

Re: ori neconstitutionalitate ori lipsa egalitatii de sanse

Post by MataHari » 04 Nov 2007, 12:16

Gavril wrote:stiu ca ma bag in gura "lupilor" dar vreau sa va intreb daca considerati art.19 alin. 1 din legea 51/1995 ca fiind neconstitutional ?
asta in consitiile in care art. 19 alin.1 se coroboreaza cu art. 17 alin.1 si 4

Art. 19
(1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv, in conditiile art. 16, cel care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.

Art. 17
(1) La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar.

(4) Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare.
Daca astea ar fi singurele prevederi care limiteaza nejustificat accesul in aceasta profesie tot ar fi bine. Desi ambele sunt profesii juridice ce presupun aceeasi pregatire academica, in cazul consilierilor se cere o vechime de 5 ani , iar in cazul celor care au platit toate taxele si au devenit avocati stagiari e suficient 2 ani . Normal si corect ar fi ca sa se recunoasca si consilierilor dreptul de a fi avocati definitivi dupa 2 ani vechime, bineinteles cu promovarea examenului.
La fel de adevarat este ca statutul de "consilier juridic " este oarecum original si nu se intalneste in alte sisteme de drept. Avocatii isi protejeaza casta si impun taxe, cine nu are bani, ramane consilier.

jojo

Re: ori neconstitutionalitate ori lipsa egalitatii de sanse

Post by jojo » 04 Nov 2007, 20:38

MataHari wrote: , iar in cazul celor care au platit toate taxele si au devenit avocati stagiari e suficient 2 ani . .
Despre ce taxe vorbesti Matahari?

Gavrilu, de fapt este o discriminare pozitiva in favoarea consilierilor, in primul rand ca sunt scutiti de stagiu, apoi de examenul de definitivat.
semnat Akela

hanibal

Post by hanibal » 12 Nov 2007, 12:28

jojo de ce crezi ca sunt scutiti de examenul de definitivat?
Dupa ce au 5 ani vechime trebuie sa sustina definitivatul.
In opinia unora 2 ani de avocat stagiar=5 ani de experienta in alte profesii juridice. Hm, mie-mi suna a muma pentru unii si ciuma pentru altii...

jojo

Post by jojo » 12 Nov 2007, 12:50

Sunt scutiti de def, intrucat dobandesc calitatea de avocat definitiv conform art. 16 coroborat cu 19. (asta in caz ca nu s-a modificat L 51)
Draga Hannibal, pe mine chiar nu ma deranjeaza cine cum intra in avocatura, as zice ca nici constitutionalii lui Bota nu ma incurca...in cele din urma descurca-se fiecare cum poate mai bine, avem cu totii un loc si un rost sub soare, cred.

hanibal

Post by hanibal » 13 Nov 2007, 18:55

corect. pana la urma tot competenta ar face departajarea...nu niste reguli mai mult sau mai putin restrictive.

gavril

Post by gavril » 13 Dec 2007, 12:32

ma .. am vazut o versiune actualizata a legii 51 si se pare ca s-a modificat articolul respectiv.
la anun o sa dau si o sa fiu direct av. definitiv.
intre timp imi fac si vechimea de 2 ani.

:mrgreen:

serafim

Post by serafim » 13 Dec 2007, 12:38

deci la 5 ani vechime cj cu examen esti av.definitiv Gavrile
iar daca ai 10 ani esti scutit de examen...chipurile ....ca tot dai interviu urmat de un "test scris" din lege, cod deontologic si statut care..... este fratele examenului ???!!!??? :grin:

gavril

Post by gavril » 13 Dec 2007, 13:30

uita-te in lege. s-a modificat art. 19.

serafim

Post by serafim » 13 Dec 2007, 17:16

:-D stiu este asa cum ti-am scris mai sus

Post Reply