Am o nelamurire cu privire la modul de calcul al dobanzii legale (OG 9/2000 Legea 356/2002) deoarece am vazut in practica doua posibilitati:
1. sa presupunem ca creanta are o vechime de 2 ani de zile iar actiunea se introduce in luna septembrie 2003. Dobanda se va calcula pentru intreaga perioada de 2 ani la dobanda de referinta a Bancii Nationale pentru luna septembrie deci ceva cam asa:
creantaxnr de zilexdobanda de referinta/100/365
2. dobanda se va calcula pe perioade de 6 luni de zile (semestre) ceea ce va implica un mod de calcul diferit la dobanzi de referinta diferite in functie de cursul din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Ce credeti, astept opinii, care este cel corect?
Calculul dobandei legale in civil
Modul de calcul al dobanzii a fost modificat prin Legea nr.422/2002 privind stabilirea dobanzii de referinta de catre B.N.R., publicata in M.O. nr.497 din 10.07.2002, in sensul ca dobanda de referinta nu se mai stabileste semestrial de catre B.N.R.,(asa cum era prevazut in art.3 alin.4 din O.G. nr.9/2000), ci astfel: "B.N.R., in calitate de banca centrala a statului roman, stabileste lunar nivelul dobanzii de referinta, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei"(art.1 al Legii nr.422/2002). Rezulta ca modul de calcul al dobanzii trebuie sa se raporteze la fiecare interval de timp cuprins intre circularele B.N.R. de fixare a nivelului dobanzii legale aferent fiecarei luni.
In alta ordine de idei, ar trebui sa stii ca nu exista in limba romana cuvantul "dobandei", decat daca l-ai inventat tu. Cuvantul corect era "dobanzii".
In alta ordine de idei, ar trebui sa stii ca nu exista in limba romana cuvantul "dobandei", decat daca l-ai inventat tu. Cuvantul corect era "dobanzii".
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest