creditare sc de catre un srl

Discutii privind Societatile Comerciale
Frunzulitzab

creditare sc de catre un srl

Post by Frunzulitzab » 08 Oct 2007, 11:56

BUNA ZIUA!
un srl x , asociat la un srl y, il poate credita pe acest y cu o suma de bani?
multumesc!

kinga

Post by kinga » 08 Oct 2007, 13:52

da

agenda

Post by agenda » 08 Oct 2007, 14:46

kinga wrote:da
da

elladomi

Post by elladomi » 09 Oct 2007, 13:37

sigur
de ce nu erai convins ca da????
argumente?

Karmina

Post by Karmina » 09 Oct 2007, 14:11

DOAR IMRUMUT FARA DOBANDA, daca NU are ca si obiect de activitate (principal sau secundar) una din urmatoarele activitati:
"J INTERMEDIERI FINANCIARE
JA INTERMEDIERI FINANCIARE
65 Intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii)
Aceasta diviziune include:
- activitatea de obtinere si redistribuire a fondurilor, altele decat in scopul asigurarilor, sau al asigurarii fondului de pensii sau al asigurarilor sociale de stat
Nota:
- Acordurile institutionale la nivel national joaca un rol important in stabilirea clasificarii unitatilor in aceasta diviziune.
- Activitatile legate de cartile de credit sunt clasificate in functie de tipul de operator.
651 Intermediere monetara
Aceasta grupa include:
- obtinerea de fonduri sub forma de depozite transferabile
6511 Activitati ale bancii centrale (nationale)
6512 Alte activitati de intermedieri monetare
Aceasta clasa include:
- intermedieri monetare ale institutiilor monetare, altele decat banca nationala (activitati bancare), inclusiv activitatile bancilor de stabilire a scontului. Tot in aceasta clasa se includ si activitatile caselor de economii, precum si ale institutiilor specializate pentru acordarea creditelor pentru locuinte, care accepta depuneri (detin depozite).
Aceasta clasa include, de asemenea:
- activitati ale sistemului de transfer de credite prin posta si activitati postale ale bancilor de economii.
652 Alte intermedieri financiare in aceasta grupa sunt incluse intermedierile financiare, altele decat cele care sunt efectuate de institutiile monetare.
6521 Activitati de creditare pe baza de contract (Leasing financiar)
Aceasta clasa include:
- creditul pe baza de contract (leasing financiar). Termenul acopera durata de functionare pentru un bun, timp in care contractantul beneficiaza de toate avantajele oferite de utilizarea acestuia, asumadu-si toate riscurile de proprietate. Bunurile pot fi sau nu transferate.
Aceasta clasa exclude:
- activitatile de inchiriere de bunuri (leasing operational, corespunzator tipului de bunuri inchiriate), vezi diviziunea 71.
6522 Alte activitati de creditare
Aceasta clasa include:
- intermedieri financiare, in principal legate de cei care fac imprumuturi cu institutii neimplicate in intermedieri monetare, inclusiv acordarea de credite pentru consum si cu termen lung, pentru finantarea activitatilor economice, precum si imprumuturile de bani acordate in afara sistemului bancar. Se include in aceasta clasa si acordarea de credite pentru cumpararea de locuinte de catre institutii specializate care nu percep depuneri, precum si cooperativele de credit si CAR.
Principalele servicii sunt:
- servicii de credit garantat (credit ipotecar);
- servicii de credite pentru persoane particulare;
- servicii de carti de credit;
- alte servicii: amanetare sau gaj.
6523 Alte tipuri de intermedieri financiare
Aceasta clasa include:
- alte servicii de intermedieri financiare care sunt legate in principal de distribuirea fondurilor, altele decat cele care fac obiectul imprumuturilor, cum sunt: serviciile companiilor de investitii, serviciile pentru distribuirea fondurilor de investitii pentru micii proprietari, serviciile de mediere neincluse in alte categorii.
Aceasta clasa exclude:
- creditari financiare, vezi 65.21;
- gestionarea portofoliilor in contul tertilor, vezi 67.12;
- comert, creditari si inchirieri de proprietati, vezi 70;
- creditari operationale, vezi 71"


Sunt consilier juridic la mai multe soc. comerciale. La trei dintre acestea exista un asociat comun, ceea ce aduce cu speta ta; evident mai lua bani de la o firma cand avea nevoie la alta. Pt. siguranta am incheiat Contracte de Imprumut in care am specificat expres ca SUNT IMRUMUTURI FARA DOBANDA.
Cei de Garda Financiara la un control de rutina la una din firme, a observat aceste imprumutiri intre firme. Au spus ca nu aveau voie sa faca aceste imprumuturi pt. ca nici una din firme nu avea obiect de activitate (principal sau secundar) in acest sens. Au facut verififcari incrusitate sa observe daca s-au restituit banii. Am avut noroc cu faptul ca am avut Contracte de imprumut pt. fiecare tranzactie precum si faptul ca am specificat in contracte ca SUNT IMPRUMUTIRI FARA DOBANDA.
Ai nevoie de un Contract la fiecare transfer de bani, mai ales ca pe O.P. tb. sa scrii ce reprezinta suma respectiva si, totodata, trebuie trecut un nr. de contract.

kinga

Post by kinga » 09 Oct 2007, 14:26

ia Karmina nu mai spune... :razz: :razz:
ce are creditarea firma de catre asociat cu codul CAEN???
io zac ca se aplica codul fiscal..
si inca ceva, am si eu zeci de contracte de creditare firma... CU DOBANDA..... :razz:
la creditare in lei se aplica dobanda legala stabilita de BNR si dobanda se achita lunar, iar la creditare in valuta se aplica dobanda stabilita de BNR si se achita anual.

Si Garda nu zace nimic..
poate ca noi suntem mai norocosi.. pe la noi si cei de la garda citesc codul fiscal..

ia vezi tu:
Art. 23. - (1) Cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(2) In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.
(3) In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferente fiind supusa limitei prevazute la alin. (1). Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.
(4) Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol.
(5) In cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), dobanzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.




Art. 48. - (1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
b) veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, inclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta.
(3) Nu sunt considerate venituri brute:
a) aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati sau in cursul desfasurarii acesteia;
b) sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice;
c) sumele primite ca despagubiri;
d) sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii.



(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
a) cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform alin. (6);
b) cheltuielile de protocol, in limita unei cote de 2% din baza de calcul determinata conform alin. (6);
c) suma cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice;
d) cheltuielile sociale, in limita sumei obtinute prin aplicarea unei cote de pana la 2% la fondul de salarii realizat anual;
e) pierderile privind bunurile perisabile, in limitele prevazute de actele normative in materie;
f) cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori, potrivit legii;
g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in vigoare, in limita echivalentului in lei a 200 euro anual pentru o persoana;
h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 200 euro anual pentru o persoana;
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independenta, cat si in scopul personal al contribuabilului sau asociatilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuiala care este aferenta activitatii independente;
j) cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii;
k) dobanzi aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti, in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei;

Karmina

Post by Karmina » 09 Oct 2007, 14:41

Draga Kinga, cea "a tot stiutoare" eu am inteles ca "un srl x , asociat la un srl y, il poate credita pe acest y cu o suma de bani"!
Deci, o tranzactie intre doua persoane juridice!
Eu totdeauna "ma bag in seama" cand sunt 100% sigura de raspunsul dat si cu atat mai mult, cand am trecut printr-o situatie similara!

sa stii ca ..." pe la noi si cei de la garda citesc codul fiscal.. "

kinga

Post by kinga » 09 Oct 2007, 14:52

Karmina wrote: Eu totdeauna "ma bag in seama" cand sunt 100% sigura de raspunsul dat si cu atat mai mult, cand am trecut printr-o situatie similara!

.. "
wauuuuuuuuu..
si dai informatii pretioase...
asta spre exemplu .. nu am stiut:
Ai nevoie de un Contract la fiecare transfer de bani, mai ales ca pe O.P. tb. sa scrii ce reprezinta suma respectiva si, totodata, trebuie trecut un nr. de contract.

super... merita sa citesc topicul... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Karmina

Post by Karmina » 09 Oct 2007, 14:56

Ai completat vreodata un ORDIN DE PLATA?

Intreaba si tu ce se mentioneaza in general (pt. ca pot fii variate justificari de plata) in coltul din staga jos la REFERINTE, pe un O.P.?

kinga

Post by kinga » 09 Oct 2007, 15:04

Karmina wrote:Ai completat vreodata un ORDIN DE PLATA?

Intreaba si tu ce se mentioneaza in general (pt. ca pot fii variate justificari de plata) in coltul din staga jos la REFERINTE, pe un O.P.?
scumpo devii ridicola..
dar da...
completez des OP-uri .. si in lei si in valuta.
Am specimen de semnatura in banca .. iar conturile personale ale sefilor le golesc cu spor si cu drag ( ca sa vezi.. imi dau OP-uri semnate in alb... :mrgreen: :mrgreen: )
dar.. daca nu spuneai ca un contract trebuie sa aiba numar.. jur ca nu stiam... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Karmina

Post by Karmina » 09 Oct 2007, 15:15

Suferi cumva de "Mania persecutiei"???? :-D :-D :-D
Sincer, ridicola esti tu, in general, cand dai raspunsuri ironice si "inteligente"!
Chiar crezi ca esti amuzanta?
E simplu cind te ascunzi in spatele anonimatului si astfel poti sa-ti infrangi anumite frustari!
Multi dintre voi, cei care scrieti pe acest site, o faceti din LIPSA DE PREOCUPARE, pt. ca altfel ati da numai raspunsuri la obiect, clare si precise, departe de ironii si aere de superioritate!

kinga

Post by kinga » 09 Oct 2007, 15:23

pfuiii .. sunt dezamagita... :-D :-D :-D :-D
credeam ca poti mai mult...
ai rabufnit??? :-D :-D :-D

asa repede...
???????
ei noa...ia un distonocalm... si nu mai scrie prostii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


PS
asa ca sa nu mori proasta ma numesc Kinga.. si daca vezi profilul nu ma ascund de nimeni...
ei draguto.. cine e frustrata???si se ascunde in spatele anonimatului???

grow up..

PS2
nu te consuma sa raspunzi.. nu ma joc cu soareci obositi ...

agenda

Post by agenda » 09 Oct 2007, 17:49

aloooooooooooooo!
am zeci de contracte prin intermediul carora asociatii crediteaza societatea, majoritatea Cu DOBANDA.....este ok....se poate.........
:floare: :floare:

kinga

Post by kinga » 09 Oct 2007, 19:50

ia nu mai spune.... :-D :-D :-D
esti sigura??
ai citit CAEN-ul??
ai dobanda??? pfuiiiiii.. trebuie NEAPARAT FARA DOBANDA..
si sper ca ai nr. la contract... ca e musai trecut pe OP.... :-D :-D :-D

ai verificat OP-ul??
si mai ales.. stii sa completezi un op??? :-D :-D :-D :-D

scuze.. azi chiar am fost rea... ( de fapt vorba colegelor... Kinga .. nu esti rea.. esti TU :mrgreen: :mrgreen: )
am avut un moment de respiro si m-am distrat .... mea culpa... :floare: :floare: :kiss:

agenda

Post by agenda » 10 Oct 2007, 10:18

kinga wrote:ia nu mai spune.... :-D :-D :-D
esti sigura??
ai citit CAEN-ul??
ai dobanda??? pfuiiiiii.. trebuie NEAPARAT FARA DOBANDA..
si sper ca ai nr. la contract... ca e musai trecut pe OP.... :-D :-D :-D

ai verificat OP-ul??
si mai ales.. stii sa completezi un op??? :-D :-D :-D :-D

scuze.. azi chiar am fost rea... ( de fapt vorba colegelor... Kinga .. nu esti rea.. esti TU :mrgreen: :mrgreen: )
am avut un moment de respiro si m-am distrat .... mea culpa... :floare: :floare: :kiss:
8O

chiar acum o sa ma apuc de treaba...modific actul constitutiv si pun obiect unic de activitate creditare...la ambele societati...creditor si debitor, just in case, dar asta nu inainte de a ma apuca sa citesc caen-ul!

modific si toate contractele in sensul ca scot dobanda...oricum se impoziteaza asa ca la ce trebuie....

dau numere retroactive la contracte... si nu uit sa le numerotez si pe cele aditionale.......

op????? gata aici m-am blocat! nu stiu sa completez un op...facultatea asta nu am mai facut-o....la naiba!

:floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests