Sfat:actiune in constatare

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
mihai-danut

Sfat:actiune in constatare

Post by mihai-danut » 26 Oct 2004, 10:03

TRei mostenitori detin conf. certificat de mostenitor un imobil si o sup. de 400mp. In vecinatatea acestui teren de 400 m exista o sup. de cca 500 mp care a fost inglobata din 1974 (data cump. )in curtea imobilului dar care la primarie figureaza ca lot in folosinta.Pentru a intra in posesia acestui teren mi s-a spus ca trebuie facuta actiune in constatare.
Intrebare: aceasta actiune poate fi facuta de cei trei mostenitori sau trebuie facuta iesirea din indiviziune asa cum mi-au recomandat unii avocati?
Cu multumiri anticipate pt. sfaturi!

sofia

Re: Sfat:actiune in constatare

Post by sofia » 26 Oct 2004, 11:15

mihai-danut wrote:Pentru a intra in posesia acestui teren mi s-a spus ca trebuie facuta actiune in constatare.
Intrebare: aceasta actiune poate fi facuta de cei trei mostenitori sau trebuie facuta iesirea din indiviziune asa cum mi-au recomandat unii avocati?
Nu cred ca au fost avocati care sa-ti fi spus ca pentru a intra in posesia terenului ai avea sanse cu o actiune in constatare.
Poate ai vrut sa spui altceva si nu te-ai exprimat corect ?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 26 Oct 2004, 11:38

Presupun ca se refera la o uzucapiune de 30 de ani. Totul depinde in ce masura poti proba ca stapanirea celor 500 mp s-a facut public, pasnic, neintrerupt si sub nume de proprietar.
Personal as astepta cu iesirea din indiviziune ca sa vad daca voi iesi pe 400 sau 900 mp, mai cu seama ca iesirea din indiviziune e imprescriptibila extinctiv.
Parerea mea.

pavel

Post by pavel » 26 Oct 2004, 11:56

Nu cred ca se poate retine ca s-ar fi exercitat o posesie sub nume de proprietar, daca ternul a fost detinut lot dat in folosinta. Asa am inteles meu. Adevarul este ca avem nevoie de o exprimare mai clara, datele sunt insuficiente.

sofia

Post by sofia » 26 Oct 2004, 12:00

Da, cred ca s-a exprimat gresit atunci cand a spus ca vrea sa introduca o actiune in constatare pentru a dobandi posesia asupra terenului.

mihai-danut

Post by mihai-danut » 26 Oct 2004, 15:07

Mai intai va multumesc pt. raspunsuri.
Nu stapanesc, este adevarat, f. bine termenii juridici insa "actiune in constatare" a fost folosit de avocati.
Am sa mai fac cateva precizari: un act dotal din n39 improprietareste o persoana cu o sup. de teren. Aceasta pesoana vinde parcele din acest teren unor cumparatori prin anii 70. Unul dintre cumparatori este mama celor 3 mostenitori, decedata . In actul de vanz-cump. se stipuleaza: casa si 400m. Deoarece vanzatoarea a plecat (intre timp a decedat), cei 500 mp(subiectul act. in const.) au fost din mom. vanz. inglobati in curtea noastra. Nu mai exista nici-un act de vanz.-cump. pt. acest teren si nici nu stiu sa precizez statutul lui in timpul comunismului. Cert este ca pe harta cadastrala a primariei este trecut "lot in folosinta" si primarul cu care am vorbit ( si el mi-a indicat act. in constatare) mi-a spus ca in instanta va declara ca terenul nu este al primariei.
Exista si martori care pot declara ca acest teren este stapanit de cei trei
mostenitori si mama din mom. cumpararii.
Va multumesc din nou anticipat!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Oct 2004, 13:15

este vorba despre uzucapiune (actiune considerata de multi nin constatare" pentru ca se cere instantei sa constatae ca s-a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiunea de 30 ani)
problema pe care o aveti este ca trebuie sa chemati in judecata mostenitorii vanzatoarei (daca aceasta a decedat). daca chemati Primaria si aceasata declara ca terenul nu este al ei atunci riscati respingerea actiunii ca fiind promovata impotriva unei persoane lipsite de calitate procesuala pasiva.
mai aveti inca o problema si anume aceea a taxei de timbru, care se plateste la valoare in cazul uzucapiunii.

m-cezara

Post by m-cezara » 30 Oct 2004, 20:01

daca terenul a fost atribuit in folosinta, banuiesc ca a intrat sub incidenta Lg.58/74,cind nu puteau fi cumparate terenurile care intrau automat in proprietatea statului, ,atribuit in folosinta pe durata existentei constructiei,asa ca presuppun ca exista sie die ,o constructie pe teren . in cazul asta actiune in revendicare pe Lg 18/91 art 36 ,sau actiunein constatare pe uzucapiune pentru posesia terenului pe o durata de 30 ani daca indeplinesti conditiile,In acest caz este bine sa introduci in cauza toti mostenitorii ,sau poti sa demonstrezi ca ai uzucapat singur dar asta e mai greu,regula este introducerea in acauza atuturor mostenitorilor.
Bafta!

m-cezara

Post by m-cezara » 31 Oct 2004, 07:40

PRECIZARE LA MESAJUL MEU ANTERIOR
Pentru reconstituirea dreotului de proprietate pe Lg,18/91 te adresezi comosiei ptr. aplicarea fondului fubciar si Comisiei locale ,daca primesti un raspuns negativ din partea lor ,mergi fara probleme in instanta cu plingere impotriva Prefecturii M .Buc(banuiesc ca e in Buc) si cele 2 comisii.Astfel scapi si de probleme timbrajului la valoare ptr. actiunea in constatare la instanta (pe uzucapiune)
P.S.mai vezi si cine este titular de rol fiscal la Adm financiara,darbanuiesc ca voi mostenitorii ati platit taxele si impozitele aferente dupa moartea autoarei.
Mergi sigur pe chestia asta, sunt foarte multe spete in acest sens,
am sa caut si am sa-ti spun !

sofia

Post by sofia » 31 Oct 2004, 10:10

Daca terenul era atribuit ca lot in folosinta atunci nu avea cum sa fie in proprietatea statului pentru a se aplica art. 36 din Legea nr. 18/1991.
Termenele pentru depunerea cererilor de restituire a terenurilor au expirat de mult.

minodora

Post by minodora » 31 Oct 2004, 11:07

La vremea respectiva, ca urmare a unei vanzari de casa cu teren, terenul trecea in proprietatea statului. Asa se si trecea de altfel in actul de vanzare-cumpare. Iar terenul este trecut in scriptele Primariei ca "teren in folosinta".
Prin urmare pentru un titlu de proprietate este necesara o cerere la Primarie in baza art. 36 din Legea 18, pentru emiterea unui titlu semnat de prefect.
Cu cei 500m care presupun ca au ramas nevanduti si sunt folositi de mine mi se pare corecta o uzucapiune.

sofia

Post by sofia » 31 Oct 2004, 11:11

Eu stiu ca lotul in folosinta il dadea CAP-ul si nu statul.
Pe mine insa ma interseaza mai mult altceva si daca stii te rog sa-mi spui: mai pot fi depuse cereri in baza Legii nr. 18/1991 desi in lege se arata ca termenele sunt prevazute sub sanctiunea decaderii?

minodora

Post by minodora » 31 Oct 2004, 11:18

Da. In ceea ce priveste art. 36 din L18 este vorba de terenuri particulare care au intrat in proprietatea statului ca urmare a unor vanzari. Prin urmare eu ramaneam cu casa iar statul imi lua terenul de sub ea. Este logic ca oricand eu pot sa-mi cer terenul inapoi fiind vorba de o proprietate particulara.
Si oricum iti spun da pentru ca eu am luat terenul de sub casa cu titlu semnat de prefect. Dureaza cam 3 luni daca stai de capul lor. Cererea o depui la Primarie.

sofia

Post by sofia » 31 Oct 2004, 11:22

Iti multumesc, eu traiam cu impresia ca nu se mai poate cere restituirea unui teren daca nu ai respectat termenele din Legea nr. 18/1991.

minodora

Post by minodora » 31 Oct 2004, 11:22

Cu placere!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests