ce parere aveti despre "contractul prenuptial"

Familiei
mary2004

Post by mary2004 » 28 Nov 2004, 17:16

Da, chiar ca ghilimele respective reprezinta esenta discutiei asteia!

Da exista o prezumtie de bunuri comune in sit.astea si pana la urma tot tie iti revine sarcina sa o rastorni asa ca nu mai bine inchei un contract prenuptial?

croc

Post by croc » 28 Nov 2004, 23:16

esenta nu se pune, de obicei in p.s.; recunosc ca mi-a fost lene sa precizez ca este p.s.; mi s-a parut ca pozitionarea in fraza este suficienta; :(
asta e!
se pare ca fiecare pasare pe limba ei piere :lol:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Nov 2004, 23:25

[quote="mihai_ielciu"][quote]cum ar putea reglementa contractul situatia in care unul dintre soti e bogat, adica are bunuri proprii, ca doar acelea nu sunt comune si nu i le ia nimeni? [/quote]
de exemplu cel "bogat" are actiuni la o societate x , pa care daca le valorifica in timpul casatorie banii sau obiectele pe xcare le cumpara dupa aia sunt bunuri comune, sau un alt exemplu ar fi cu un apartament proprietate proprie inainte de casatorie, dar daca in timul casatoriei sotii vor sa se mute in alt apartament si il vand pe primul, cel nou dobandit devine bun comun.
[/quote][/quote]
pai daca apartamentul cel nou dobandit se achizitioneaza exact cu suma de bani provenind din vanzarea celui bun propriu atunci el ramane bun propriu. se numeste subrogatie reala si este trecuta la exceptii de la principiul comunitatii de bunuri.
Nu astea sunt problemele pe care le-ar solutiona conventia premaritala (asa numitul contract "prenuptial"

croc

Post by croc » 29 Nov 2004, 16:43

dar care ?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 30 Nov 2004, 03:03

attorneyatlaw wrote:Nu astea sunt problemele pe care le-ar solutiona conventia premaritala (asa numitul contract "prenuptial"
dar daca le reglemteaza si pe acestea care e problema ?
ca doar nu am spus ca la asta se rezuma.
Un contract prenuptial ar rezolva multe probleme, aceasta fiind una dintre ele.
Intradevar in cazul unei reglemetari va trebui avut in vedere care sunt problemele pe care le va putea solutiona sau prevedea, pentru a se putea evita abuzurile, am intalnit prin USA niste clauze cel putzin ciudate validate de instanta ( de ex. una care mi s-a parut chiar aberanta reglementa situatia in care sotia sau sotul ar fi trecut de o limita de kg. nici unul dintre ei nu putea invoca infidelitatea celuilalt, cu alte cuvinte faptul ca oricare dintre ei avea amant nu atragea nici un fel de consecinte asupra desfacerii casatoriei )
attorneyatlaw wrote:se numeste subrogatie reala si este trecuta la exceptii de la principiul comunitatii de bunuri.
corect dar trebuie probat faptul ca plata s-a facut exact cu suma aceea de bani, fapt care cred eu ca este putzin mai dificil de facut decat daca ai avea o prevedere contractuala care sa reglemeteze situatia, gresesc ?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 30 Nov 2004, 10:07

pai proba nu e greu de facut ca ai doua contracte autentice de vanzare cumparare care fac proba in mod absolut asupra sumei de bani care s-a platit respectiv incasat pentru cele doua apartamente.
Pentru Croc:
Conventia premaritala poate prevedea, de exemplu, ca bunurile dobandite in timpul casatoriei se impart cu juma-juma, mai putin in cazul in care casatoria se desface pentru ca unul dintre soti a avut o relatie extraconjugala, imprejurare in care acesta nu are dreptul la nimic, sau numai la 1/4 din bunuri (de exemplu)
Mai poate prevedea ca in caz de divort o parte dintre bunuri trec in proprietatea copiilor, restul urmand a se imparti conform unei intelegeri stabilite tot acolo.
In principiu rostul unei astfel de conventii este sa protejeze pe fiecare dintre soti de eventuale incercari de abuz din partea celuilalt la partaj, avand in vedere ca de regula, cat totul este roz nici unul (sau numai unul, acela mai orbit de amor) nu se gandeste sa preconstituie probe despre provenienta bunurilor (adica sa pastreze facturi, chitante, etc) iar la partaj parintii si fratii nu pot fi chemati iar dintre prieteni s-ar putea sa nu se poata gasi nici unul care sa-i fie atat de loial celui care e "de buna credinta" incat sa se ajunga la o impartire cat de cat echitabila a bunurilor.
Nu stiu daca am fost cat de cat clara dar pe cuvant ca am incercat.

rxn

Post by rxn » 30 Nov 2004, 15:11

Din ce stiu eu in contractele premaritale incheiate in afara sunt inserate numeroase clauze care conditioneaza impartirea bunurilor intr-un anumit mod prestabilit de culpa sotului la desfacerea casatoriei. (exact ca in exemplul dat de attorneyatlaw)
Si am inteles ca sunt clauze care merg pana la hilar: sotul nu primeste nimic daca casatoria se desface pentru ca el nu-si indeplineste indatoririle conjugale cu o anumita frecventa 8O sau pentru ca, de exemplu, sotia se ingrasa peste nu stiu cate kilograme!!
in acest caz se va schimba obiectul probatiunii in caz de divort - in loc sa faci dovada contributiei tale majoritare la dobandirea bunurilor va trebui sa faci dovada culpei celuilalt sot in desfacerea casatoriei (in exemplul dat - sa faci dovada legaturii extraconjugale a sotului)
Asa ca "circul" existent in instanta la partaj se va mentine :D

croc

Post by croc » 30 Nov 2004, 15:24

:lol:
si atunci care este rostul lui????
eu nu inteleg deloc;
am inteles ce inseamna si ce anume ar putea sa reglementeze, dar nu inteleg ROSTUL!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 30 Nov 2004, 15:37

in primul rand ca nu toate contractele premaritale leaga impartirea bunurilor de anumite conditii ci se poate prevedea de exemplu ca tot ce a dobandit fiecare dintre soti in timpul casatoriei ii revine in exclusivitate. Iata cum nu mai exista bunuri comune si nu se mai pune problema partajului. oricum, conventiile premaritale simplifica destul de mult procedura impartelii bunurilor. cam asta e rostul, ca fiecare sa stie de la bun inceput cum sta.

croc

Post by croc » 30 Nov 2004, 16:20

am inteles;
multumesc att.;

Post Reply