MIRON COZMA GRATIAT!

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
april

Post by april » 20 Dec 2004, 08:33

a, nu :) a fost mai degraba ironia ca, de, asta e legea, cu asta defilam...deocamdata.

sofia

Post by sofia » 20 Dec 2004, 08:41

Nu prea cred ca intr-o viitoare reglementare vom putea gasi posibiliatea revocarii unui decret de gratiere pus in executare.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Dec 2004, 12:56

Eu nu sunt nici pe departe fan Miron Cozma insa sunt de parere ca legea chiar trebuie sa fie egala pentru toti iar drepturile omului garantate si presedintelui si ultimului hot de buzunare in egala masura.
Ori retinerea grabita a lui Miron Cozma pe strada, sub cuvant ca nu "a putut fi identificat" pute rau de tot de la o posta. Poate ca nu avea la el BI/CI insa asta nu este un motiv sa fi retinut, maxim ti se poate aplica o amenda. Iar daca cineva se asteapta sa credem ca dupa 15 ani in care Miron Cozma a aparut pe toate posturile si in toate ziarele de sute de ori, nu i s-a putut totusi stabili identitatea atunci se cheama ca cineva ne crede idioti rau de tot.
Lucrurile stau cu atat mai rau cu cat Miron Cozma, odata ridicat de politie in plina strada, a fost dus la... penitenciarul de maxima securitate Timisoara. Unde aceia, de bun simt, au spus ca nu-l pot primi pentru ca nu au nici un document legal care sa dispuna incarcerarea lui.
Abia dupa vreo 4 ore parchetul de pe langa ICCJ a trimis la IP Timis un "mandat de aducere" pentru a fi ascultat chipurile in cazul Camataru.
Cum am zis, eu nu prea mai stiu penal insa bunul simt ma indeamna sa apreciez ca intai citezi omul si, daca nu se prezinta, il aduci si cu mandat daca e cazul. Ori pe Cozma nu l-a citat nimeni nicaieri.
La fel de suspect este si faptul ca asa zisul madat de aducere era chipurile emis cu o zi inainte si atunci nimeni nu poate explica de ce a ajuns la Timisoara abia dupa orele 15.00. Poate ca l-au trimis cu un agent procedural care a plecat seara din Bucuresti, pe jos, a ajuns la Timisoara sfarsit de atata mers asemeni vestitului alergator de la Maraton, a zis "veni, vidi, vici" si si-a dat obstescul sfarsit.
Sa fim seriosi!
De dragul dreptatii si al adevarului eu, daca as fi avocatul lui Cozma, m-as apuca sa atac toata aceasta porcarie si, daca nu as castiga aici, as castiga cu siguranta la CEDO. ca dreptatea nu se imparte nici ea sub presiunea strazii.
Ma intreb insa, pentru idiotenia lui Ion Iliescu & Comp, de ce trebuie sa plateasca tot poporul roman? Sau poate ca statul roman, prin al sau Minister de Finante, va avea bunul simt sa se intoarca impotriva lui Iliescu, punandu-l sa plateasca din buzunar eventualele daune pe care Cozma le-ar castiga la CEDO pentru aceasta flagranta incalcare a drepturilor sale.
Repet, asta nu-i o pledoarie pentru Cozma insa a gandi altfel inseamna a ramane pe veci la stadiul de "vrem egalitate/dar nu pentru catei"

april

Post by april » 20 Dec 2004, 13:17

avocatul lui Cozma deja a atacat decretul de revocare. pe de o parte sper sa reuseasca pentru ca asa ar fi corect, pe de alta parte e nedrept sa plateasca statul pt ce a facut Iliescu, asa cum ai spus si tu, Attorney. Iliescu nu cred ca va raspunde in nici un fel, in virtutea imunitatii sale :evil:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Dec 2004, 13:39

Imunitatea nu are nici o legatura cu aspectul pur civil al problemei. pentru ca are imunitate parlamentara nu poate fi cercetat penal pana nu i se ridica imunitatea insa altfel e bun de plata.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 20 Dec 2004, 13:45

Ca sa fie stupizenia completa, decretul de gratiere a fost ABROGAT, sau cel putin asa suna D 1173/2004.
Iar cum abrogarea produce efecte numai pentru viitor, mi-e aproape imposibil sa inteleg in baza carui act a emis judecatoria sectorului 5 un nou mandat de executare a pedepsei.
Fie ca ne place sau nu, la data de 17.12.2004 miron cozma era un om liber iar ceea ce s-a intamplat e aproape incredibil din punct de vedere legal.
In ceea ce priveste calea de atac aleasa de avocatul lui cozma, consider ca este prematur sa ne pronuntam. Cel putin formal legea contenciosului administrativ nu prevede posibilitatea atacarii unui decret prezidential. :(
:evil: Ca lucrurile sa devina si mai interesante nu pot sa nu remarc ca in situatia lui cozma mai sunt si tovarasii lui de decret... si sunt suficient de multi.
Oricum, va fi interesant de urmarit ce se va intampla in continuare...

norocel

Post by norocel » 20 Dec 2004, 13:57

"act administrativ - actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, in sensul prezentei legi, si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect:
- punerea in valoare a bunurilor proprietate publica;
- executarea lucrarilor de interes public;
- prestarea serviciilor publice;
- achizitiile publice; "

art. 2 alin. 1 lit c din Legea nr. 544/2004,

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Dec 2004, 14:32

asa si?
care e parerea ta, decretul de gratiere e act administrativ sau nu?
Legea am citit-o si noi.

norocel

Post by norocel » 20 Dec 2004, 14:39

Nu vad nici un motiv pentru care sa nu fie act administrativ (i-am auzit si pe Boc, Iorgovan, Lucian Mihai etc sustinand ca este act administrativ)

virtual

Post by virtual » 21 Dec 2004, 10:42

1. Cu sau fara Miron Cozma liber in tara, vremea mineriadelor a apus defintiv in Romania. Deci in nici un caz nu ar fi venit el la Bucuresti dupa alegatorii lui Basescu.

2. Ce a facut sau a vrut sa faca Iliecu? Sincer cred ca mosu a vrut sa bage PSD in opozitie si a reusit foarte bine... daca nu asta, atunci s-a senilizat complet.

3. Ar trebui ca nea Nelu sa se pensioneze, nu de alta, dar ca sa nu ajunga si PSD ca PNTCD... e vital sa existe un partide de opozitie viabil...si daca Ili nu pleaca, nu o sa avem asa ceva.

4. Dupa mine Nastase e santajabil... ca daca nu, atunci nu semna.

5. Are cineva ceva idee propriu-zisa despre temeiul legal al abrogarii / anularii / revocarii decretului de gratiere in special si al celui prezidential in general?

Justitia

Post by Justitia » 09 Jan 2005, 10:12

Decretul de gratiere al presedintelui este un act administrativ unilateral. In principiu acesta poate fi revocat dar cu unele exceptii. Daca actul a produs deja efecte, atunci revocarea nu mai poate produce efecte. In cazul acesta, eliberarea din penitenciar este efectul.

Daca doriti sa verificati info, cititi in Iorgovan despre actele Presedintelui.

Cozma a fost ridicat in baza unui mandat de aducere, pentru ca a devenit peste noapte inculpat intr-un dosar la PNA. In cazul incupatilor, mandatul de aducere nu trebuie neapatrat sa vina dupa o citare.

Oricum este clar cusuta cu ata alba, iar avocatii lui vor fi fericiti.

sofia

Post by sofia » 09 Jan 2005, 10:19

Justitia wrote:Cozma a fost ridicat in baza unui mandat de aducere, pentru ca a devenit peste noapte inculpat intr-un dosar la PNA.
Dar in privinta celorlalti beneficiari ai decretului de gratiere cum se poate justifica masura readucerii lor in penitenciar?

Justitia

Post by Justitia » 09 Jan 2005, 10:38

Nu am date decat despre cazul Cosma. Asa ca nu am putut comenta decat atat. Asa cum au reusit pentru el, sunt sigura ca au mai gasit si alte solutii.

Daca stie cineva mai multe, ar fi interesant sa analizam si alte cazuri.

norocel

Post by norocel » 09 Jan 2005, 10:44

Au fost gratiati 42 si tot pentru 42 s-a dispus revocarea gratierii.
Eu nu vad nici o legatura intre lege si modul in care au procedat magistratii nostri.
Evident, de la Iliescu nu mai pot avea nici o pretentie!

elis

Post by elis » 15 Jan 2005, 09:48

In data de 13 ianuarie, a fost depusa la Registratura Generala a Administratiei Prezidentiale plangerea prealabila a lui Miron Cozma, in temeiul art. 7 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ.

Post Reply