ce parere aveti despre "contractul prenuptial"
Un contract prenuptial poate sa priveasca multe alte aspecte decat cel al bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei. Eu sunt pentru acest tip de contract si ma gandeam mai mult la o eventuala situatie existenta inaintea incheierii casatoriei si care prin casatorie sa poata prejudicia pe unul dintre soti( ma gandesc la situatia cand unul dintre soti e bogat). In ceea ce priveste persoanele cu o situatie materiala normala nu-i prea vad rostul mai ales la noi in tara, eventual pt. reglementarea intre viitorii soti a unor situatii extrapatrimoniale daca chiar tin la asa ceva.
In ceea ce priveste textele de lege cuprinse in Codul Familiei consider ca unele au un continut comunist si chiar daca nu au existat de la revolutie exceptii de neconstiturtionalitate in ceea ce le priveste
sau daca au existat cred ca au fost putine pentru ca eu nu prea am auzit ar putea sa existe un inceput si pentru asta atat timp cat acest cod nu urmeaza a fi modificat si adus la standardele democratice pe care le sustinem.
In ceea ce priveste textele de lege cuprinse in Codul Familiei consider ca unele au un continut comunist si chiar daca nu au existat de la revolutie exceptii de neconstiturtionalitate in ceea ce le priveste
sau daca au existat cred ca au fost putine pentru ca eu nu prea am auzit ar putea sa existe un inceput si pentru asta atat timp cat acest cod nu urmeaza a fi modificat si adus la standardele democratice pe care le sustinem.
Nu cred ca salavarea poate veni de la Curtea Constitutionala.
Ati vazut ce greu se misca si acolo lucrurile.
Mie mi s-a intamplat sa atac la Curtea Constitutionala un articol din Legea nr. 64/1995 (cel referitor la cautiunea de 30%), pe motiv ca se incalca liberul acces la justitie (cautiunea pe care trebuia sa o platesc era de cateva miliarde iar eu aveam titlu executoriu pentru suma pentru care am cerut deschiderea procedurii falimentului).
Instanta a respins exceptia cu motivarea ca nu se incalca liberul acces la justitie (CEDO are totusi o alta parere).
Ati vazut ce greu se misca si acolo lucrurile.
Mie mi s-a intamplat sa atac la Curtea Constitutionala un articol din Legea nr. 64/1995 (cel referitor la cautiunea de 30%), pe motiv ca se incalca liberul acces la justitie (cautiunea pe care trebuia sa o platesc era de cateva miliarde iar eu aveam titlu executoriu pentru suma pentru care am cerut deschiderea procedurii falimentului).
Instanta a respins exceptia cu motivarea ca nu se incalca liberul acces la justitie (CEDO are totusi o alta parere).
Nu stiu cum ar suna, dar cred ca se incalca dreptul de proprietate privata prin impunerea regimului comunitati de bunuri.mihai_ielciu wrote:conform codului familiei, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune si orice conventie contrara este nula. - elis cum ar suna o exceptie de neconstitutionalitate ?
am tot stat si am analizat dar nu pot sa imi dau seama ce vrei sa spui.elis wrote:Nu stiu cum ar suna, dar cred ca se incalca dreptul de proprietate privata prin impunerea regimului comunitati de bunuri.
Cum s-ar putea incalca acest drept prin comunitatea de bunuri ?
Poate sunt eu mai prost

Crezi ca daca unul are o parere si celalalt alta, unul este prost si unul destept?mihai_ielciu wrote:am tot stat si am analizat dar nu pot sa imi dau seama ce vrei sa spui.
Cum s-ar putea incalca acest drept prin comunitatea de bunuri ?
Poate sunt eu mai prost![]()
, dar nu iti inteleg rationamentul.
Referitor la comunitatea de bunuri impusa de codul familiei m-am gandit ca incalca dreptul de proprietate privata sub urmatoarele aspecte:
- pana la divort si iesire din indiviziune dreptul de proprietate se exercita de ambii soti, in mod egal, indiferent de cota de contributie a fiecaruia;
- sotul care doreste sa constituie o societate comerciala intampina dificultati cu privire la aducerea ca aport la capitalul social a bunurilor considerate de lege comune si in caz de divort apar probleme foarte serioase (se cunosc cred, discutiile care exista in literatura de specialiate cu privire la comunitatea de bunuri a sotilor si la aportul cu bunuri comune, precum si la complicatiile care intervin la iesirea din indiviziune).
-
cum ar putea reglementa contractul situatia in care unul dintre soti e bogat, adica are bunuri proprii, ca doar acelea nu sunt comune si nu i le ia nimeni?
cred ca un eventul contract ar trebui sa priveasca situatia bunurilor dobandite in timpul casatoriei si nu a acelora dobandite inaintea casatoriei;
cred ca un eventul contract ar trebui sa priveasca situatia bunurilor dobandite in timpul casatoriei si nu a acelora dobandite inaintea casatoriei;
Eu ma gandeam la situatia in care unul din viitorii soti are in momentul dinaintea casatoriei un cont frumusel la o banca. Ce se intampla cu dobanzile primite in timpul casatoriei. Putem spune ca au fost dobandite de unul dintre soti in timpul casatoriei si nici nu se incadreaza in enumerarea limitativa de la art.31 deci ar urma sa le consideram bunuri comune . Oricum parerile sunt impartite si in literatura de specialitate.(bineinteles ca tot la bunurile comune se ajunge in final dar ma gandeam la ipoteza in care existenta acestora sunt cunoscute dinainte de casatorie fiind relative situatiei existente in acel moment)cum ar putea reglementa contractul situatia in care unul dintre soti e bogat, adica are bunuri proprii, ca doar acelea nu sunt comune si nu i le ia nimeni?
de exemplu cel "bogat" are actiuni la o societate x , pa care daca le valorifica in timpul casatorie banii sau obiectele pe xcare le cumpara dupa aia sunt bunuri comune, sau un alt exemplu ar fi cu un apartament proprietate proprie inainte de casatorie, dar daca in timul casatoriei sotii vor sa se mute in alt apartament si il vand pe primul, cel nou dobandit devine bun comun.cum ar putea reglementa contractul situatia in care unul dintre soti e bogat, adica are bunuri proprii, ca doar acelea nu sunt comune si nu i le ia nimeni?
[/quote]
nope;
daca demonstrezi de unde provin banii, nu e nici o problema;
ca si atunci cand primesti o suma de bani, donatie, mostenire, in timpul casatoriei si achizitionezi un bun cu ea, daca dovedesti faptul ca bunul s-a achizitionat cu banii din donatie, bunul este al tau si nu al nostru;
expresia cu "bogatun" nu-mi apartine; citeste mai sus;
recunosc ca mi-a fost lene sa-i pun ghilimelele si astfel mi-am insusit-o;
daca demonstrezi de unde provin banii, nu e nici o problema;
ca si atunci cand primesti o suma de bani, donatie, mostenire, in timpul casatoriei si achizitionezi un bun cu ea, daca dovedesti faptul ca bunul s-a achizitionat cu banii din donatie, bunul este al tau si nu al nostru;

expresia cu "bogatun" nu-mi apartine; citeste mai sus;
recunosc ca mi-a fost lene sa-i pun ghilimelele si astfel mi-am insusit-o;