Extinderea cercetarilor penale

Discutii privind procedura penala
krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 17:47

Mersi, Jojo; ce vrei, flori, cafele sau pupicuri?

jojo

Post by jojo » 22 Sep 2006, 17:51

150 de tequila. :-D

Dar numai dupa ce contrasemneaza ultimul Samurai.

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 17:54

JOJO wrote:Nu se conexeaza.
Asta ai dat-o de la tine , nu-i asa?

jojo

Post by jojo » 22 Sep 2006, 17:57

Asa am vazut ca se procedeaza in practica.
Am intrebat un comisar daca nu se impune conexarea si mi-a spus ca pt. nimic in lume nu conexeaza dosarele, era vorba despre furturi savarsite in localitati diferite de catre acelasi pui de rrom.

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 18:00

Ma, ai tinut asu in maneca, comisarul! Hahaha :-D

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 18:03

Am gasit, a fost greu pana am deschis cartea: art. 45.

jojo

Post by jojo » 22 Sep 2006, 18:05

N-o fost comisarul Moldovan, mey!
Spune tu cum e.

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 18:08

Sa-tzi spuna Krisstina. Vad ca s-a trezit.

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 18:09

Samurai, eu am intrebat prima: extinderea cercetarilor penale e aplicabila si in cazurile in care urmarirea este efectuata de procuror? (In tratat scrie ca nu.)

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 18:20

Exista moda asta in teorie, cum ca daca a spus TS candva, norma de la art 238 nu se extinde prin analogie si la up efectuata de procuror. Daca ar fi dupa ei, trebuie sa se astepte sa se ajunga in faza de judecata pt a se aplica art 335, 336. Dar e aberant, se vede din avion.

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 18:26

Krisstino, de curiozitate, autorul tau aminteste in treacat decizia sau chiar si-o insuseste? Ca dl Volonciu din cate imi amintesc, doar mentiona, asa ca fapt divers despre practica asta.

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 19:13

Da, si-o insuseste:

"In mod firesc, instantele judecatoresti au aratat ca reglementarea mentionata este aplicabila numai in cazurile in care urmarirea este efectuata de organele de cercetare penala [T.S., S.p., d. nr. 1039 din 1975]. Daca dispozitia s-ar aplica, mutatis mutandis, in mod corespunzator si procurorului, ar trebui ca dreptul de confirmare a extinderii sa apartina procurorului-sef al unitatii sau, dupa caz, procurorului ierarhic superior; o asemenea reglementare ar fi urmat sa fie cuprinsa in dispozitiile art. 209 alin. 5, unde se arata care dintre actele de urmarire ale procurorului sunt supuse confirmarii, lipsa unei asemenea prevederi constituind un argument in favoarea solutiei adoptate."

Neagu Ion, Drept procesual penal, Partea speciala, tratat, Global Lex, Buc., 2006, pg. 67.

(Alin. 5 al art. 209 oricum s-a abrogat.)

Si mie mi s-a parut ciudat, mai ales ca solutia venea in contradictie cu critica ocolirii art. 238 pe care am reprodus-o intr-un mesaj anterior.

corect

Post by corect » 22 Sep 2006, 19:18

ma insel eu sau voi nu ati raspuns intrebarii mele??? :?

jojo

Post by jojo » 23 Sep 2006, 07:55

Samurai wrote:Sa-tzi spuna Krisstina. Vad ca s-a trezit.
M-am trezit si eu, revin si arat ca in practica nu se conexeaza nici in faza de judecata, daca singura legatura intre infractiuni este savarsirea lor de catre acelasi inculpat.
Sa nu imi spui Samurai, ca n-ai vazut mai multe dosare pe rolul aceleiasi instante sau la diferite instante cu acelasi inculpat.

@corect
Imi pare rau, nu pot sa-mi dau cu parerea, eventual il intreb pe comisar. :lol:

robin_hood_2

Re: Extinderea cercetarilor penale

Post by robin_hood_2 » 23 Sep 2006, 11:24

corect wrote: Intrebare: urmarirea penala se mai incepe si pentru fapta nou constatata in sarcina invinuitului sau prin extinderea cercetarilor se considera ca s-a inceput u.p. si pt. aceasta.
:cafea:
...eu cred ca se continua up inceputa, se continua cercetarea, tinand seama de noile limite ale actiunii penale, care se modifica...

...o fi corect?
:cafea: se confisca...

Post Reply