Extinderea cercetarilor penale
Da, si-o insuseste:
"In mod firesc, instantele judecatoresti au aratat ca reglementarea mentionata este aplicabila numai in cazurile in care urmarirea este efectuata de organele de cercetare penala [T.S., S.p., d. nr. 1039 din 1975]. Daca dispozitia s-ar aplica, mutatis mutandis, in mod corespunzator si procurorului, ar trebui ca dreptul de confirmare a extinderii sa apartina procurorului-sef al unitatii sau, dupa caz, procurorului ierarhic superior; o asemenea reglementare ar fi urmat sa fie cuprinsa in dispozitiile art. 209 alin. 5, unde se arata care dintre actele de urmarire ale procurorului sunt supuse confirmarii, lipsa unei asemenea prevederi constituind un argument in favoarea solutiei adoptate."
Neagu Ion, Drept procesual penal, Partea speciala, tratat, Global Lex, Buc., 2006, pg. 67.
(Alin. 5 al art. 209 oricum s-a abrogat.)
Si mie mi s-a parut ciudat, mai ales ca solutia venea in contradictie cu critica ocolirii art. 238 pe care am reprodus-o intr-un mesaj anterior.
"In mod firesc, instantele judecatoresti au aratat ca reglementarea mentionata este aplicabila numai in cazurile in care urmarirea este efectuata de organele de cercetare penala [T.S., S.p., d. nr. 1039 din 1975]. Daca dispozitia s-ar aplica, mutatis mutandis, in mod corespunzator si procurorului, ar trebui ca dreptul de confirmare a extinderii sa apartina procurorului-sef al unitatii sau, dupa caz, procurorului ierarhic superior; o asemenea reglementare ar fi urmat sa fie cuprinsa in dispozitiile art. 209 alin. 5, unde se arata care dintre actele de urmarire ale procurorului sunt supuse confirmarii, lipsa unei asemenea prevederi constituind un argument in favoarea solutiei adoptate."
Neagu Ion, Drept procesual penal, Partea speciala, tratat, Global Lex, Buc., 2006, pg. 67.
(Alin. 5 al art. 209 oricum s-a abrogat.)
Si mie mi s-a parut ciudat, mai ales ca solutia venea in contradictie cu critica ocolirii art. 238 pe care am reprodus-o intr-un mesaj anterior.
M-am trezit si eu, revin si arat ca in practica nu se conexeaza nici in faza de judecata, daca singura legatura intre infractiuni este savarsirea lor de catre acelasi inculpat.Samurai wrote:Sa-tzi spuna Krisstina. Vad ca s-a trezit.
Sa nu imi spui Samurai, ca n-ai vazut mai multe dosare pe rolul aceleiasi instante sau la diferite instante cu acelasi inculpat.
@corect
Imi pare rau, nu pot sa-mi dau cu parerea, eventual il intreb pe comisar.

Re: Extinderea cercetarilor penale
...eu cred ca se continua up inceputa, se continua cercetarea, tinand seama de noile limite ale actiunii penale, care se modifica...corect wrote: Intrebare: urmarirea penala se mai incepe si pentru fapta nou constatata in sarcina invinuitului sau prin extinderea cercetarilor se considera ca s-a inceput u.p. si pt. aceasta.
...o fi corect?