Relatia chirias-proprietar

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
tristan

Post by tristan » 12 Oct 2005, 11:33

asa ma gindeam si eu!! :lol:

Crtistina

Post by Crtistina » 12 Oct 2005, 11:50

In primul rnd nu cred ca este vorba de nici o subinchiriere si nici nu e necasara. Subinchirierea totala ar ihnsemna cedare folosintei in intregime, adica el sa paraseasca imobilul. Daca era o subinchiriere partiala, ar fi trebuit sa se prevada care parte din imobil poate sa o foloseasca. Nu cred ca ne incadram in nici una din categorii, deoarece respectiva foloseste imobilul cu acordul chiriasului si in intregime, alaturi de acesta. Nu il inlocuieste si nici nu are acces limitat.

In al doilea rand, nu cred ca poate fi evacuata si nu cred ca e obligata sa aiba un contract de inchiriere cu ea. Trebuie sa ne punem problema daca sederea ei acolo, reprezinta o folosire improprie a bunului sau contrara contractului, de locatiune ( as se tine minte ca nu exista o clauza expresa in acest sens). Aduceti-mi argumente de ce ar contraveni folosintei ormale sau contractului.

Atrag atentia asupra faptului ca pana si subinchirierea (asa cum o inteleg din cele spuse mai sus) poate fi facuta fara acordul expres al locatorului ( a se vedea codul civil), daca interdictia nu a fost specificata expres in contract.

In consecinta, pe principiul ca cine poate mai mult, poate si mai putin: daca poate subinchiria fara acordul locatorului, cu atat mai mult poate lua in spatiu pe altcineva, fara a se indeplini conditiile unei subinchirieri.

Crtistina

Post by Crtistina » 12 Oct 2005, 11:58

daca cei doi s-ar fi casatorit in perioada dintre momentul incheierii contractului si momentul acutal, atunci ati mai fi pus prolema evacuarii ei si necesitatea incheierii unei sublocatiuni?

flaviusnet

Post by flaviusnet » 12 Oct 2005, 12:20

ooo,ai grija ca faci confuzii.tu zici ca nu este necesar acrordul proprietarului...asta este valabil doar in caz de locatiune, nu si de inchiriere..ba mai mult,daca se incheie un contr de subinchiriere fara acordul prop, acesta poate cere executarea contractului principal(adica evacuarea sublocatarului) sau chiar rezilierea contractului.

tristan

Post by tristan » 12 Oct 2005, 12:26

Crtistina wrote:In primul rnd nu cred ca este vorba de nici o subinchiriere si nici nu e necasara. Subinchirierea totala ar ihnsemna cedare folosintei in intregime, adica el sa paraseasca imobilul. Daca era o subinchiriere partiala, ar fi trebuit sa se prevada care parte din imobil poate sa o foloseasca. Nu cred ca ne incadram in nici una din categorii, deoarece respectiva foloseste imobilul cu acordul chiriasului si in intregime, alaturi de acesta. Nu il inlocuieste si nici nu are acces limitat.

In al doilea rand, nu cred ca poate fi evacuata si nu cred ca e obligata sa aiba un contract de inchiriere cu ea. Trebuie sa ne punem problema daca sederea ei acolo, reprezinta o folosire improprie a bunului sau contrara contractului, de locatiune ( as se tine minte ca nu exista o clauza expresa in acest sens). Aduceti-mi argumente de ce ar contraveni folosintei ormale sau contractului.

Atrag atentia asupra faptului ca pana si subinchirierea (asa cum o inteleg din cele spuse mai sus) poate fi facuta fara acordul expres al locatorului ( a se vedea codul civil), daca interdictia nu a fost specificata expres in contract.

In consecinta, pe principiul ca cine poate mai mult, poate si mai putin: daca poate subinchiria fara acordul locatorului, cu atat mai mult poate lua in spatiu pe altcineva, fara a se indeplini conditiile unei subinchirieri.
:grin: s-a explicat acest lucru mai sus, ca nu este nevoie de un contract de subinchiriere!!! Se poate rezolva mult mai simplu!!! Tot mai sus am scris! Normal ca subinchirierea se poate face fara acordul proprietarului, dar ce faci daca exista o asemenea clauza care interzice subinchirierea?

Deci cu clauzele cum ramine? nu mai bine le faci de la inceput?
chiar si sotul trebuie trecut in fisa locativa, chiar daca titularul contractului este celalalt! Chiar si numai pentru a demonstra in fata organelor de politie, sectoristu :mrgreen: sau pentru preschimbarea buletinului!!!!!

loriel

Probleme similare...

Post by loriel » 12 Oct 2005, 15:15

Avem si noi (eu si sotul meu) o problema asemanatoare. Am inchiriat un apartament in baza unu contract scris de mana, contract ce nu a mai fost inregistrat la Adm Fin Publice de catre proprietar, datorita unor neintelegeri. El practic ne-a santajat cu plata impozitului pe chirie, spunand ca daca va inregistra contractul ("pt ca asa vrem noi"), noi vom fi cei care vor plati impozitul.
Situatia a ramas la stadiul acesta, in luna iunie facand o adaugire la contract, si anume prelungirea perioadei de inchiriere pana in luna ianuarie a anului viitor, ocazie cu care s-a platit si chiria in avans pe respoectiva perioada.
Pana de curand, lucrurile au fost ok, insa in ultima vreme vine foarte des in apartament, intra cu cheia atat in lipsa noastra, cat si in prezenta noastra, motivand ca nu vrem sa ii dam drumul la usa. Avem deja 3 martori care sa confirme aceasta situatie.
Mai nou, chiar ne-a interzis sa mai primim vizitatori, in caz contrar el va considera ca i-am subinchiriat apartamentul.
Cum putem proceda si cum ne putem apara in aceasta situatie? Am putea schimba yala?

Crtistina

Post by Crtistina » 12 Oct 2005, 20:04

tristan si flaviusnet, tre sa imi fac mea culpa. Mi-am dat seama dupa ce am citit. :oops:
Sper sa faceti uitata aceasta mica scapare.... :floare:

loriel

Please...

Post by loriel » 13 Oct 2005, 08:27

Nu-mi raspunde nimeni..? :( ...chiar nimeni? :-(
Pe bune ca e stresant mosul asta...
Vreau sa stiu daca ar avea vreun drept sa ne dea afara inaintea expirarii contractului.

tristan

Re: Probleme similare...

Post by tristan » 13 Oct 2005, 09:36

loriel wrote:Avem si noi (eu si sotul meu) o problema asemanatoare. Am inchiriat un apartament in baza unu contract scris de mana, contract ce nu a mai fost inregistrat la Adm Fin Publice de catre proprietar, datorita unor neintelegeri. El practic ne-a santajat cu plata impozitului pe chirie, spunand ca daca va inregistra contractul ("pt ca asa vrem noi"), noi vom fi cei care vor plati impozitul.
Situatia a ramas la stadiul acesta, in luna iunie facand o adaugire la contract, si anume prelungirea perioadei de inchiriere pana in luna ianuarie a anului viitor, ocazie cu care s-a platit si chiria in avans pe respoectiva perioada.
Pana de curand, lucrurile au fost ok, insa in ultima vreme vine foarte des in apartament, intra cu cheia atat in lipsa noastra, cat si in prezenta noastra, motivand ca nu vrem sa ii dam drumul la usa. Avem deja 3 martori care sa confirme aceasta situatie.
Mai nou, chiar ne-a interzis sa mai primim vizitatori, in caz contrar el va considera ca i-am subinchiriat apartamentul.
Cum putem proceda si cum ne putem apara in aceasta situatie? Am putea schimba yala?

trebuie facut un act aditional la contractul de inchiriere, privind raspunderea partilor contractante, chirias, locatar - proprietar- locator si stipuleati drepturile si obligatiile fiecarei parti. Poti specifica si zilele in care sa te viziteze sa zicem o data pe saptamina pentru a verifica intrebuintarea spetiului!!!

:mrgreen:

cu chiria mi-a placut: nu cred ca voi trebuie sa platiti acel impozit ci acela care beneficiaza de plata contractului!!! Stipulati si asta!!

Si fratilor - nu mai inchiriati de la mosi!! :-D :-D :-D

alcali

Post by alcali » 13 Oct 2005, 10:03

loriel wrote:
faptul ca primiti vizitatori nu il poate considera ca subinchiriere.prieteni/rude/cunostinte care chiar ar putea sta la voi o perioada mica de timp sunt considerate ca persoane tolerate si nu modifica in nici un fel executarea contractului vostru asa dupa cum ati stabilit initial .

:) nu te lasa intimidata de rautatile lui..incearca sa traga cat mai mult de la voi si crede ca va reusi prin intimidare.imi imaginez ca e un mos (cum a zis si tristan) morocanos si certaret. daca nu vrei sa ajungi in instanta, il poti dezarma singura in acelasi stil->intoarce-i pretentiile(sigur el cand va auzi de judecata va da inapoi).

tristan

Post by tristan » 13 Oct 2005, 10:22

:) nu te lasa intimidata de rautatile lui..incearca sa traga cat mai mult de la voi si crede ca va reusi prin intimidare.imi imaginez ca e un mos (cum a zis si tristan) morocanos si certaret. daca nu vrei sa ajungi in instanta, il poti dezarma singura in acelasi stil->intoarce-i pretentiile(sigur el cand va auzi de judecata va da inapoi).[/quote]

la asta chiar nu m-am gindit, dar cred ca e cea mai buna solutie la toate problemele ridicate pe acest subiect!!!
Aducetile locatorilor la cunostiinta ca daca va tulbura sau va solicita sume nejustificate, altele decit cele prevazute in contract - ii dati in judecata!!
Cred ca o sa le cam piara cheful de prostii. Asta in cazul cind nu dati peste un mos procesoman caruia ii face placere sa se judece!!!

:grin: :grin: :grin:

loriel

Post by loriel » 13 Oct 2005, 10:33

Va multumesc mult pt raspunsuri.

Drept e ca nu prea am avut curajul sa il amenintam cu legea, dar in urma ultimei discutii avute cu el, chiar acum 2 zile, am inceput sa salvez pe comp si chiar sa scot la imprimanta extrase din legea locuintei. Inca n-am apucat sa i le arat...dar...urmeaza.
Partea proasta e ca, acum cateva zile, la ultima discutie, a facut obisnuita aparitie neanuntata, si aveam in vizita un cuplu pe care el il cunoaste de ceva vreme, si a zis ca ei sunt cei carora le-am subinchiriat.
E absurd, dar intr-un fel eu sunt la mana lui. Pe vremea cand a fost facut contractul, eram doar logoditi, el stiind ca urmeaza sa ne casatorim. Totusi, in contract este trecut doar sotul meu. Ma gandesc ca ar fi absurd sa invoce o astfel de situatie...sau sa-l puna pe sotul meu sa imi faca mie contract de subinchiriere.
Acel cuplu a locuit la noi timp de 5 zile si probabil ca de aici au aparut toate problemele. Noi nu eram acasa, prietenii nostri au ramas in apartament, iar el a intrat cu cheia...
El totusi a fost informat ca acea situatie a fost temporara, dar de atunci ne tot bate la cap cu intratul in legalitate. Din cate am inteles, noi suntem in perfecta legalitate, contractul fiind valabil solo consensu.
Poate ar fi bine sa ii explic eu care e treaba cu legalitatea si evaziunea fiscala... :skul:

flaviusnet

Post by flaviusnet » 13 Oct 2005, 13:21

loriel, am inteles ca te-ai apucat sa studiezi lg locuintei.foarte bine faci.vei vedea ca nu trebuie sa-ti faci nici un fel de probleme in privinta drepturilor tale locative in calitate de sot al chiriasului.asta deoarece legea instituie un drept locativ legal, chiar daca nu este prevazut in contract fata de cei ce locuiesc efectiv cu chiriasul(sot, copii etc). Prin urmare, nu considera ca esti la mana proprietarului!renunta la aceste idei, pt ca dreptul este de partea ta. Lasa-l sa te dea in judecata in privinta prietenilor care au stat temporar la tine in casa, pentru ca el trebuie a faca dovada ca voi ati subinchiriat fara acordul lui(te iert,cristina :grin: ), ceea ce este imposibil.
In privinta intrarii abuzive, nu cred ca se rezolva daca se stipuleaza conditiile in care el poate intra in imobil.cred ca trebuie sa apelezi la sfaturile date mai inainte de colegi.

Mili

Inchiriere

Post by Mili » 13 Oct 2005, 16:40

Si eu locuiesc intr/o garsoniera inchiriata. Pentru Lyd, as sfatui-o sa discute deschis cu proprietarul pe tema asta. Conform legii trebuie sa anunte dinainte orice vizita, cu cel putin 24 H sau in functie de prevederile contractuale, iar in cazurile urgente intr-un timp rezonabil. Pana la urma este femeie si nu poate accepta un astfel de comportament. Nu stiu de ce a inregistrat contractul la Administratia Fin din moment ce proprietarul nu realizeaza venituri din inchiriere, daca am inteles bine.Cu privire la celelalte persoane aflate in imobil, desi acestea sunt calificate de lege ca "tolerate", trebuie ca locatorul sa dovedeasca faptul ca locuiesc in apartament, vizitele obisnuite nefiind luate in considerare, daca se intelege. Va fi greu sa dovedeasca.Nu este obligatoriu sa aiba o cheie de la imobil atata timp cat contractul este valabil incheiat.

Post Reply