contestare donatie.

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
blondu

Post by blondu » 01 Sep 2005, 13:04

nu nu m-am insurat pentru acest motiv... eu am ce-mi trebuie nu se pune problema asa...

dar ne apucam si facem modificari si bag in casa o caruta de bani sa o pun la punct si vreau sa stiu care sunt riscurile din punct de vedere al contestarii...nu vreau sa ma trezesc...si ca trebuie sau impartim apartamentul cu cineva si eu sa mai si bag in el 10.000 de eur.

oricum gluma e buna....dar facuta pe altcineva...no problem. :aplauze:

aho

Post by aho » 01 Sep 2005, 13:08

Imbunatatirile nu fac parte din donatie si sunt proprietatea comuna a sotilor.

excalibur

Post by excalibur » 01 Sep 2005, 13:11

Pentru imbunatatiri nu exista numai un drept de creanta in favoarea sotului neproprietar?

ildi

Post by ildi » 01 Sep 2005, 13:16

Constructia (imbunatatirea?) edificata de ambii soti pe un teren proprietatea unuia dintre ei va fi bun comun.
Am dreptate, bine inteleg?

aho

Post by aho » 01 Sep 2005, 13:20

Excalibur, asta e regula.
Dar intrebarea era in alt scop,zic eu, daca se cere raport se raporteaza la valoarea din momentul facerii donatiei, nu se raporteaza si imbunatatirile acestea sunt ale celor 2 in cote de 1/2. In, plus ptr. linistea Blondului donatia a fost evaluata in mod sigur la un pret inferior.
Desigur in caz de divort donatarul pastreaza bunul fiind obligat sa-i plateasca celuilalt 1/2 din imbunatatiri.

ildi

Post by ildi » 01 Sep 2005, 13:21

Am gresit!!!
Constructie bun propriu al unuia din soti renovata cu contributia celuilalt sot: contributia unuia din soti la lucrarile de imbunatatire nu este de natura sa duca la schimbarea calificarii constructiei din bun propriu in bun comun, ceea ce va deveni comun este doar sporul de valoare adus constructiei prin asemenea lucrari.

blondu

Post by blondu » 01 Sep 2005, 13:30

bun trecand peste partea cu bagat bani si ironiile de rigoare intrebarea mea ramane:

Cine poate sa conteste?
Sora sotiei mele?
Copii ei?
Sotul ei?
Ca altcineva nu cred sa mai poata fi..nu cred ca a mai fost socrun pe undeva si sa mai am vreun cumnat..:D :|

Ce pot face ca sa poata fi eliminat riscul contestatiei?
Si nu sunt ipocrit si nici pe interes vreau doar sa fiu informat!!!!

ildi

Post by ildi » 01 Sep 2005, 13:58

Da Blondu, in cazul in care liberalitatile ( donatia) facuta de cel care lasa mostenirea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. (descendenti, ascendenti privilegiati si sotul supravietuitor).
Cred ca nu ma pot face inteleasa, incerc sa simplific.
In cazul vostru, daca socrii decedeaza iar rezerva succesorala a cumnatei tale a fost incalcata prin donatia facuta sotiei tale, cumnata ta va putea solicita reductiunea. La fel si copiii cumnatei tale daca ea moare inainte de a-si fi exercitat dreptul de a solicita reductiunea.
Cu creditorii nu ne mai complicam, poate ca nici nu exista.
Rezerva succesorala daca defunctul a lasat doi descendenti este de 2/3 din mostenire, astfel daca socrii tai au doi copii, rezerva cumnatei va fi de 1/3 din mostenire.

excalibur

Post by excalibur » 01 Sep 2005, 14:03

ildi wrote:Constructia (imbunatatirea?) edificata de ambii soti pe un teren proprietatea unuia dintre ei va fi bun comun.
Am dreptate, bine inteleg?
De ce spui ca ai gresit?
Poate fi bun comun.

ildi

Post by ildi » 01 Sep 2005, 14:16

Pentru ca am confundat constructia cu imbunatatirea (reparare, transformare, renovare).

Blondu, stai linistit, nu cred ca va solicita cumnata ta reductiunea donatiei, inteleg ca si ea a primit un apartament.

denominatus

Post by denominatus » 05 Sep 2005, 18:08

Blondu, sanatate si viata lunga dorim la toata lumea.

In rest, riscuri exista peste tot. Nimeni nu stie cate zile are el insusi, sau ceilalti, si cate din ele or fi cu soare si cate cu ploaie.
Riscul tau nu-i mai mare decat al altuia.

Acu n daca vrei sa-ti asumi riscul, poti sa faci imbunatatirile.
Daca nu, poti sa stai in casa si asa, neimbunatatita, si sa traiesti cu drobul de sare deasupra capului.
E chestie de atitudine.

Si daca iti face bucuria cumnata / succesorii ei, (adica sotul supravietuitor+copiii), care-i baiul?

Pann al data aia ai avut casa faina; Probabil ca si dupa data aia o sa ai casa tot la fel.

Ca daca cumnata iti face bucuria, inseamna ca apartamentul se intoarce in patrimoniul defunctilor, socrii tai.
(Ca pana cat traiesc socrii, cumnata n-are nik a zice. Deci, (sa nu ma-njuri :lol: ) urare de la moshu: Sa-ti traiasca soacra cat mai mult timp cu putinta :lol: .

Ca urmare, dupa nefericitele momente ale despartirii definitive de socri, tot nevasta-ta ii va mosteni, impreuna cu sora, fiindca partajul se face, pe cat posibil, in natura.

Asa ca... De ce-ti faci probleme?

Pt. Ildi: Cum e treaba cu bunul construit de soti, dupa casatorie, pe terenul bunul propriu al unuia dintre soti?
Comunitatea de bunuri bate accesiunea?
Phiii... la asta nu m-am gandit. Asa e?

ildi

Post by ildi » 06 Sep 2005, 14:49

Denominatusun ce nu vrei sa intelegi?
Uite cum scrie in manual:
1. Constructia edificata de ambii soti pe un teren proprietatea lor comuna - constructia va fi bun comun.
2. Constructia edificata de ambii soti pe un teren proprietatea unuia dintre ei- constructia va fi bun comun.
3. Constructia edificata de UNUL din soti pe un teren proprietatea comuna a ambilor soti: se aplica disp. art. 492 si 494 C.civ., adica ar urma ca proprietatea sa apartina ambilor soti- ca bun comun, cu distinctiile desprinse din art.494 C.civ.
4. Constructia edificata de UNUL din soti pe un teren proprietatea celuilalt sot - se aplica disp. art. 494 C.civ.
Nu esti de acord?

denominatus

Post by denominatus » 06 Sep 2005, 17:24

ildi wrote:Denominatusun ce nu vrei sa intelegi?
:-D
Ba tocmai ca io vroiam sa inteleg.
Daca zice la manual, probabil ca asa e.
Numan ca io n-aveam manualul langa mine si in cap nu mai aveam ce e in manual.
Acum recitind ce-ai zis tu (ref. art.492 si urm.CC) mi-am adus aminte rationamentul.

Diferenta de nuanta intre 492CC si 30CF e diferenta dintre prezumtie si certitudine. Normal sa se aplice 30 CF.

Acum m-am (re)dumirit.

Multam fain,
Deno.

:grin: PS. Si daca n-as fi fost eu de acord, schimba cu ceva situatia? :-D

racoarea

Post by racoarea » 20 Sep 2005, 21:49

Buna ziua,

Se pare ca am nimerit exact subiectul care m-ar interesa pe acest forum. Situatia mea se aseamana foarte mult cu cea prezentata de Blodu, dar bineinteles un pic diferita.
Situatiea este urmatoarea: parintii mei (in prezent despartiti, nu divortati), doresc sa treaca apartamentul in care locuiesc impreuna cu mama mea, pe numele meu, printr-un contract de donatie. Eu mai am o sora care se afla in aceeasi situatie, probabil va primi si ea un apartament tot prin donatie (si oricum nu imi faceam probleme de ea ca ar putea contesta donatia catre mine). Problema este, ce se intampla in cazul unui divort? Tatal meu in prezent locuieste nu o alta femeie, dar nu cunosc mai multe detalii. In cazul in care cei doi (tatal meu si aceasta femeie) ar avea un copil, ar putea acesta sa conteste aceasta donatie si sa solicite reductiunea (asa am inteles ca se numeste), bineinteles in cazul decesului tatalui meu? Este vreo diferenta daca acest copil este nascut inainte sau dupa ce are loc donatia sau se produce divortul?

Va multumesc anticipat si voi aprecia orice informatii legate de subiect.

aho

Post by aho » 21 Sep 2005, 05:41

Tatal tau are 1/2 din bunurile comune, adica un apartament, mama ta are si ea un apartament ( asa am inteles eu) el si mama ta au decis sa doneze fiecarui copil cate un apartament.
Eventualul viitor frate are aceleasi drepturi succesorale ca si voi si in principiu ar putea sa ceara reductiunea , donatia este nereductibila numai in cota de de 1/4( cota de care tatal tau poate dispune liber) din bunurile lasate de tatal tau, in cazul in care tatal tau ar lasa la moarte 3 sau mai multi copii. Voi insa aveti drepturi succesorale si asupra bunurilor dobandite de tatal tau dupa divort. De asemenea are drept de mostenire si sotul supravietuitor(viitoarea sotie in viata la data decesului tatalui tau).
Dupa parerea mea cel mai bine ptr. voi ar fi ca donatia sa fie facuta cu scutire de raport. Exista si varianta deghizarii sub forma unui contract de vanz. cumparare, mie mi se pare insa ca riscurile sunt aceleasi.

Post Reply