erikwolder wrote:Domnilor Decani
Vă salută cu respectul cuvenit câţiva „finalişti” (în vara aceasta) ai unei facultăţi de drept din România.
Modificările aduse anul trecut Legii avocaturii au născut o mică zvonistică legată de modalitatea de desfăşurare a examenelor profesiei de avocat, respectiv examenul de admitere în profesie şi cel de definitivat. Între aceste zvonuri, acela cu privire la posibilitatea (re)organizării lor la Bucureşti, cu convocarea tuturor candidaţilor din ţară la un examen-mamut cu mii de participanţi, este cel mai neliniştitor. Deşi credem că o asemenea idee a venit din greşita interpretare a noţiunii de „examen naţional” prevăzută de lege şi deşi credem că această idee nu poate să (mai) fie luată în calcul de nicio minte rezonabilă, ne declarăm totuşi neliniştea din cauza vehiculării ei şi, atât cât putem, încercăm să sensibilizăm în această chestiune atât pe domniile voastre, cât şi pe toţi colegii dumneavoastră care au un cuvânt de spus în domeniu.
Îi asigurăm, întâi, pe colegii din Baroul Bucureşti de respectul nostru. Dacă avocaturii din România i se poate recunoaşte un motor, acela se găseşte, cu siguranţă, la Bucureşti. Am fi preferat să ne facem studiile de drept la Universitatea din Bucureşti şi ne-ar fi plăcut să putem fi, în viitor, membri ai Baroului Bucureşti. Avem colegi care gândesc la fel. Imposibilităţi de fapt fac, însă, aceste lucruri de nepus în practică, atât pentru noi, cât şi pentru ei. Ne rămâne doar să vrem să ne facem treaba cu cinste la Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Arad şi pe unde om mai fi.
Ideea de a fi chemaţi la Bucureşti pentru un simplu examen de intrare în profesie sau de definitivat ni se pare absurdă. Iată argumentele noastre:
a. Avocaţii din Barourile oraşelor noastre de reşedinţă nu sunt cu nimic mai puţin calificaţi să corecteze lucrări în asemenea examene.
b. Căile traficului de influenţă ori ale corupţiei în Barourile oraşelor noastre nu sunt cu nimic mai bătătorite decât acelea ale Baroului Bucureşti.
c. Am fi obligaţi la călătorii de mii de kilometri cu trenul, la preocuparea pentru un loc de cazare în Bucureşti şi la costurile aferente. E un stress suplimentar pe care, cu prioritate, vă rugăm să îl luaţi în calcul.
d. Baroul Bucureşti ar avea grija unui examen, cum spuneam, mamut, grijă care nu credem că îi lipseşte. Suntem siguri că membrii Baroului Bucureşti au lucruri mai bune şi mai utile de făcut decât să se ocupe de aşa ceva.
e. Avocatura este o profesiune de interes local. Să fii mandatarul ad litem al cuiva nu are nicio implicaţie la nivel naţional. În timp ce o şcoală centralizată de nivel naţional, cu examenele aferente, se justifică perfect pentru SRI, Poliţie, magistratură ş.a., credem că facultăţile de drept din marile oraşe ale României îşi fac treaba suficient de bine, iar membrii Barourilor respective sunt suficient de apţi pentru ca formarea şi examinarea generaţiilor de avocaţi să fie lăsată în mâna lor, chiar şi în condiţiile unui examen unic pe ţară.
Vă mulţumim pentru înţelegere
acelasi autor de mai sus Erikwolder " citez"
Piorel."Centralizarea examenelor de primire/definitvare în profesie nu mi se pare o idee proastă atâta vreme cât se va desfăşura sub egida UNBR. Am dat examen de primire în profesie organizat de Baroul Bucureşti şi examen de definitivat la acelaşi barou, organizat de UNBR. Mi s-a părut chiar interesant examenul de def, un examen mai aproape de profesie şi mai logic. Deci nu cred că ar fi o idee aşa de proastă. Barourile de provincie sunt mai ”speciale” şi se întâmplă lucruri ”speciale” pe acolo."
Deci nu găsiţi rea ideea unui test conceput integral, cu baremul aferent, la Bucureşti şi susţinut în barourile locale. Că dacă e să fie tot o nenorocire marca UNBR, ca aceea din 2002 (sau 2003?), măcar să o păţim la noi acasă. icon_mrgreen.gif
Totuşi, am o curiozitate: cu ce sunt mai "speciale" lucrurile care se întâmplă la barourile din provincie? Ce se întâmplă în provincie şi nu se întâmplă la Baroul Bucureşti?
Atunci de ce naiba ai mai deschis acest topic daca "pe tine nu te intereseaza " ??? Numai asa sa te afli in treaba ...vorba lui Dabija......
sau nunmai asa de amorul artei si de a crea polemici ????
scrie si tu ceva in sectiunile de la "Juridic" daca esti destept si nu doar asa casa ai un numar de mesaje !!!!