Meditatia transcedentala ajuta sau nu!
multam kinga, m-ai lamurit...kinga wrote:kmmm.. asta practici tu razvan??razvan_c wrote:adica iti dai singur un refresh. stii tu, la dush...Johei wrote:da ce-i aia "actualizare de sine"?![]()
deh.. experienta...
![]()
![]()
![]()
ca uite ce zac altii:
actualizarea de sine : tendinta de a deveni mai buni, de a ne atinge potentialul uman, de a ne dezvolta din toate punctele de vedere

insa mai am totusi o intrebare: oare cum se masoara asta?
Aha...si te-ai gandit ca daca tot nu inteleg, ar fi bine sa ma ajuti sa inteleg !radical wrote:URSU wrote:Acum serios: nu inteleg de ce doar intelectualii practica aceasta metoda transcedentala? Eu consider ca, persoanele cu adevarat intelectuale, care gandesc mai profund si mai neconventional decat persoanele mai putin inzestrate cu...capul, nu ar avea nevoie de aceasta metoda de depersonalizare pentru a ajunge la acea relaxare si detasare totala!
Am gasit ceva si cu dezvoltarea personalitatii.
Lasa, te rog, nu ma mai cita! Nu ma intereseaza..subiectul. Deloc!
Am gasit aici cum se masoara.Johei wrote:multam kinga, m-ai lamurit...kinga wrote:kmmm.. asta practici tu razvan??razvan_c wrote: adica iti dai singur un refresh. stii tu, la dush...![]()
deh.. experienta...
![]()
![]()
![]()
ca uite ce zac altii:
actualizarea de sine : tendinta de a deveni mai buni, de a ne atinge potentialul uman, de a ne dezvolta din toate punctele de vedere![]()
![]()
insa mai am totusi o intrebare: oare cum se masoara asta?
IMBUNATATIREA CONCEPTULUI DESPRE SINE
DISTANTA DINTRE SINELE ACTUAL SI SINELE IDEAL, FORTA CONCEPTULUI DESPRE SINE
Constatare: La o luna dupa inceperea tehnicii MT, s-a descoperit ca subiectii aveau o conceptie despre sine imbunatatita in comparatie cu cea dinaintea invatarii programului MT. Meditantii MT au inceput sa experimenteze sinele lor actual ca fiind semnificativ mai apropiat de sinele lor ideal si de asemenea au dezvoltat o conceptie a sinelui lor actual mult mai puternic definita. Nici o schimbare similara nu a fost observata la grupul de control. Acest studiu a folosit analiza factoriala a unei grile a repertoriului construirii rolului, o metoda care a fost utilizata in explorarea starilor subiective intr-un mod cuantificat.
Interpretare: Programul MT imbunatateste conceptul sinelui accentuind increderea in sine si creind o personalitate mai puternica. MT conduce de asemenea la o refacere mai rapida din stres, un stil de functionare mai auto-actualizator si relatii mai implinitoare. Aceste rezultate sprijina ipoteza ca experienta regulata a starii de odihna alerta in timpul MT elimina dezechilibrele din functionarea fiziologica si psihologica, permitind unei persoane sa gindeasca si sa actioneze in mod spontan intr-o maniera mai apropiata de idealurile sale. Conform Stiintei Vedice, Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat dezvolta o crescuta constiinta a sinelui prin dezvoltarea constiintei pure, cimpul unificat al legii naturale. - care este la baza unui comportament ideal.
Referinte:
1. M. J. Turnbull, H. Norris, “Effects of Transcendental Meditation on Self-Identity Indices and Personality,”[Efectele Meditatiei Transcendentale asupra indicilor identitatii-sinelui si personalitatii], British Journal of Psychology 73 (1982): 57 - 68.
2. W. P. Van Den Berg, B. Mulder, “Psychological Research on the Effects of the Transcendental Meditation Technique on a Number of Personality Variables,”[Cercetare psihologica asupra efectelor tehnicii Meditatiei Transcendentale asupra unui numar de variabile ale personalitatii], Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie [Behavior: Journal of Psychology] 4 (1976): 206 - 218.
Mai multe informatii puteti gasi si in limba engleza la adresa www.tm.org
Radical:fara false imbunatatiri nu crezi ca traducerea este urmatoarea
Constatare:La o luna dupa inceperea tehnicii,subiectii aveau deviatii ale comportamentului initial,adica din egoisti au devenit megalomani.
Interpretare:Programul MT nu doar dezvolta conceptul sinelui ci chiar anuleaza ultimele schele ale celor 7 ani de acasa.
Nu cunosc foarte bine aceasta tehnica deoarece pentru mine cunostiintele si educatia primita,ma tin departe de acest gen de "deratizare",dar parerea mea despre cei care o practica este preconceputa,dezaxati s-ar putea orienta spre astfel de tehnici,dar si aici e o problema:"daca dezvolta cunosterea sinelui,s-ar putea sa-i pierdeti de clienti si pe ei".
Constatare:La o luna dupa inceperea tehnicii,subiectii aveau deviatii ale comportamentului initial,adica din egoisti au devenit megalomani.
Interpretare:Programul MT nu doar dezvolta conceptul sinelui ci chiar anuleaza ultimele schele ale celor 7 ani de acasa.
Nu cunosc foarte bine aceasta tehnica deoarece pentru mine cunostiintele si educatia primita,ma tin departe de acest gen de "deratizare",dar parerea mea despre cei care o practica este preconceputa,dezaxati s-ar putea orienta spre astfel de tehnici,dar si aici e o problema:"daca dezvolta cunosterea sinelui,s-ar putea sa-i pierdeti de clienti si pe ei".

Guvernul britanic deschide scoli de meditatie transcedentalamiri wrote:Radical:fara false imbunatatiri nu crezi ca traducerea este urmatoarea
Din ordinul guvernului britanic, mai multe scoli specializate in meditatia transcedentala vor fi deschise pe teritoriul tarii.
In prezent, o singura scoala de acest fel functioneaza, dar fenomenul promite sa ia amploare. Cei care sustin introducerea a doua sedinte zilnice de meditatie, practic 10 minute de stat cuminte in banca, cu ochii inchisi, sunt de parere ca aceasta activitate, sau, mai degraba, lipsa de activitate, va ajuta elevii sa sa fie mai creativi, relateaza The Telegraph.
Ei sustin ca meditatia ofera echilibru sistemului nervos, ceea ce are ca urmare o creativitate crescuta, inteligenta, armonie si un comportament model.
Potrivit lui Derek Cassells, directorul Maharishi School, singura institutie de invatamant specialiazata in meditatie transcedentala de pe teritoriul regatului, "educatia efectiva incepe cu echilibrul neurologic si fiziologic. Singurul mod de a ajunge la acest balans este prin linistea interioara".
Programul pe care vrea sa-l implementeze guvernul britanic va fi finantat din banii contribuabililor.
Si peste ocean, in SUA, se militeaza pentru introducerea in scoli a meditatiei transcedentale, artistii Sherryl Crow si Eddie Vedder (Pearl Jam) fiind cei mai indarjiti sustinatori ai acestei initiative.
Ringo Star si Paul McCartney vor concerta pentru a sustine meditatia transcedentala
Ringo Star si Paul McCartney vor concerta, impreuna cu alte vedete, sambata, la New York, in cadrul unei campanii de sprijinire a introducerii predarii meditatiei transcedentale in scoli, miscare initiata de regizorul american David Lynch.
Cei doi fosti cantareti ai Beatles, care nu au mai cantat pe aceeasi scena din 2002, vor participa si la o conferinta de presa, in Manhattan, la Radio City Hall, impreuna cu realizatorul american. Fundatia lui David Lynch lanseaza o campanie pentru educarea a un milion de tineri aflati in situatii de risc folosind meditatia transcedentala, campanie care se va numi "Schimbarea vine din interior", potrivit Newsin.
Se pare ca nu numai vedetele vorbesc despre meditatia transcendentala ci si medici prin reviste medicale si chiar pe la noi prin Romania.miri wrote:N-ai inteles nimic,faptul ca vedete promoveaza acest gen de terapie universala,care se rezuma doar la anihilarea oricarei expresii personale,ar trebui sa ne sperie si nu sa ne incante.Liberul arbitru a existat si va exista in veac.
Revista Somatoterapia Nr. 09/2007
Un caz de hipertiroidism vindecat prin meditatie transcedentala
(prezentare de caz)
Motto:
"Eu simt, eu experimentez constient, eu imi imaginez, eu retraiesc, deci eu exist".
Autori:
Magda Luchian- psiholog principal la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iasi,
Membru al Comitetului Directoral Colegiului Psihologilor, filiala Iasi; psihoterapeut,
presedinte de onoare al Asociatiei Romane de Somatoterapie
Bivol Octavian- medic-psihiatru, somatoterapeut, bioenergoterapeut,
Societatea Civila Medicala Confidensa, str.Carabet Ibraileanu nr.7, bl.6,
sc.B. ap.4, tel.:0232-245123
Rezumat
Medicina moderna occidentala se afla intr-un impas al dualitatii psihic-corp. Cercetarea a aratat ca medicina practica de succes a fost intotdeauna de la bun inceput psihosomatica in esenta ei. Corpul nu poate fi privit separat de toate mesajele senzoriale, trairile emotionale, actiunile experimentale. Toate traditiile medicale orientale si in prezent trateaza fiinta umana ca fiind o unitate indivizibila "corp-minte-suflet" si starea de sanatate este definita de echilibru intre aceste trei parti.
Medicina moderna trebuie sa fie inteleasa si practicata tinand seama de factori psihosomatici implicati, daca vrem ca terapia sa nu riste sa devina o tehnica sterila. Intelegerea psihologica, dorinta de a patrunde pana la problemele emotionale intime ale pacientului, trebuie sa fie o parte tot atat de importanta a mijloacelor medicului ca si orice medicament sau instrument.
La nivelul celular, organismul are anumite posibilitati potentiale de gandire. Prin forta mintala, organele pot fi scoase de sub actiunea subconstienta a neurovegetativului si obligate sa lucreze conform matricei genetice initiale, de sanatate.
Prezentand un caz de tulburare psihosomatica tratat prin aplicarea metodei combinate pe baza meditatiei transcedentale autorii au demonstrat efectele benefice tehnicilor meditative ce dau posibilitatea practicantului de a cunoaste propria sa fiinta ca fiind o entitate multidimensionala complexa care pe de-o parte reprezinta o unitate inseparabila a trei aspecte ? fizic, psihic si spiritual ? si in acelas timp este o parte integranta a intregului Univers, a unei Energii Divine.
Doamne ce oameni bolnavi psihic! Am fost si eu la 2 sedinte de yoga si trebuie sa recunosc ca mi-au facut bine, in sensul ca mi-am dezmortit toti muschii. Nu mai zic ca dupa prima sedinta vreo saptamana nu m-am mai putut misca
Dar nu facea nimeni incantantii sau ceva de genul. Era doar o instructoare care ne arata miscarile. Pur si simplu, gimnastica
Si aveai timp sa si meditezi in timp ce faceai exercitiile. Asta daca nu erai barbat si salivai la formele apetisante ale instructoarei in pozitiile extrem de complicate si lascive pe care le arata (asa cum faceau cei din sala) 
Dar cine se duce la cursuri de meditatie, e clar ca nu e cu toate tiglele pe casa. Mai ramane sa-i spuna aia sa se arunce de pe bloc ca sa-si gaseasca forever inner peace si o s-o faca si pe asta. Ca le spala creierul si habar nu au pe ce lume sunt sau ce fac.
Asta am dedus eu din ce m-am documentat acum de pe net.
P.S. Nu as incerca asa ceva niciodata! Si nici nu as recomanda in veci cuiva asa ceva!
@ Radical
Cred ca mai multe persoane si-au exprimat DEZINTERESUL fata de aceasta... aparenta "problema" a ta. De ce insisti sa mai dai copy paste la paragrafe interminabile? Crezi ca le citeste cineva?

Dar cine se duce la cursuri de meditatie, e clar ca nu e cu toate tiglele pe casa. Mai ramane sa-i spuna aia sa se arunce de pe bloc ca sa-si gaseasca forever inner peace si o s-o faca si pe asta. Ca le spala creierul si habar nu au pe ce lume sunt sau ce fac.
Asta am dedus eu din ce m-am documentat acum de pe net.
P.S. Nu as incerca asa ceva niciodata! Si nici nu as recomanda in veci cuiva asa ceva!
@ Radical
Cred ca mai multe persoane si-au exprimat DEZINTERESUL fata de aceasta... aparenta "problema" a ta. De ce insisti sa mai dai copy paste la paragrafe interminabile? Crezi ca le citeste cineva?

radical ... puiule...
Tu nu intelegi de vorba buna,
vad ca nu intelegi nici apropourile mai mult decat explicite ale membrilor acestui forum, ca nu ai ce cauta pe aici adepti
, din care puteai, daca mai aveai si tu macar o singura tigla ramasa pe casa, sa pricepi ca trebuie sa nu mai insisti.
Asa ca iti urez numai de bine si, iti urez sa poti sa ajungi la un nivel atat de superior cu meditatia incat sa poti sa dispari din acest plan existentialist, in care in mod evident esti un neinteles, si sa scapi din capcana materiala a trupului tau, in care se poate deduce ca nu te simti prea bine si care mai mult te incurca, pentru a nu ne mai incurca si pe noi cu acest subiect idiot.

Tu nu intelegi de vorba buna,

Asa ca iti urez numai de bine si, iti urez sa poti sa ajungi la un nivel atat de superior cu meditatia incat sa poti sa dispari din acest plan existentialist, in care in mod evident esti un neinteles, si sa scapi din capcana materiala a trupului tau, in care se poate deduce ca nu te simti prea bine si care mai mult te incurca, pentru a nu ne mai incurca si pe noi cu acest subiect idiot.

acum pe bune....
sunt n forme de yoga, sunt diverse forme de a medita, meditatie ce o intalnim de altfel si in religiile istorice existente si practicate la noi adica inreligia ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, evanghelica. lutherana etc., fiecare avand propria viziune asupra meditatiei si propriul stil.
Dar, exista liberul arbitru !!!
omul, care, isi alege ceea ce considera ca ai este bun si il ajuta in cresterea spirituala...sau in ce alta crestere doreste.
Fiecare dintre noi de pe acest forum s-a inscris aici pentru a discuta probleme juridice si nu spirituale probabil, pe forumurile spiritulae suntem inscrisi cu alte pseudonimuri, dar acolo atunci discutam despre spiritualitate si nu de drept.
Iar sectiunea de divagatii este ceva de relaxare si nicidecum de a aprofunda alte domenii....
achiesez la cele scrise de vulpacris

sunt n forme de yoga, sunt diverse forme de a medita, meditatie ce o intalnim de altfel si in religiile istorice existente si practicate la noi adica inreligia ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, evanghelica. lutherana etc., fiecare avand propria viziune asupra meditatiei si propriul stil.
Dar, exista liberul arbitru !!!
omul, care, isi alege ceea ce considera ca ai este bun si il ajuta in cresterea spirituala...sau in ce alta crestere doreste.
Fiecare dintre noi de pe acest forum s-a inscris aici pentru a discuta probleme juridice si nu spirituale probabil, pe forumurile spiritulae suntem inscrisi cu alte pseudonimuri, dar acolo atunci discutam despre spiritualitate si nu de drept.
Iar sectiunea de divagatii este ceva de relaxare si nicidecum de a aprofunda alte domenii....
achiesez la cele scrise de vulpacris