o sa razi, fireste, dar asta mi se pare chiar si mai simplu.
Doar daca nu cumva trebuie sa reproduci integral textele hotararilor Curtii la vreun examen, ca asta chiar ar fi criminal.
O alta sansa?
reproducere integrala cred ca ar fi chiar absurd. Dar probabil ca o sa se dea o tona de decizii in programa, decizii din care sa retii concluziile partilor, concluziile guvernului, principiile care isi gasesc aplicare, motivarea curtii, etc. Iar cind vine vorba de principii, gargariseala e pe primul loc ;) Cam nasol sa inveti sa faci gargara...Daca nu cumva ai norocul sa te fi nascut cu talentul asta (si pe cale de consecinta sa fii membru psd ;) )
p.s. evident ca nu ma refer la tine
p.s. evident ca nu ma refer la tine
Eu nu cred ca au cum sa se dea o tona ca e inutil.
Explic: pentru fiecare articol din Conventie (e drept ca nu sunt putine dar nici infernal de multe) Curtea are o practica. Pentru unele dintre ele (vezi dreptul la viata privata cu trimitere la casatoriile homosexuale sau la schimbarea de sex) aceasta practica s-a schimbat nu demult.
Imprejurare in care este suficient sa citesti doua hotarari: una pentru practica veche a Curtii si respectiv pe cea care a schimbat practica si te lamuresti asupra principiilor avute in vedere.
Desi de multe ori e inutil sa invoci practica CEDO in fata instantelor romane ca nu au habar de ea si li se pare si inutil sa tina cont de asa ceva, eu totusi ma ostenesc si unde mi se pare ca ar prinde bine caut pe internet practica in materie si o invoc. Am avut si surpriza sa gasesc judecatori destupati la creierul lor care au tinut cont de ea.
Poate ca de aceea nici nu mi se pare asa complicata povestea cu CEDO.
By the way, Romania tocmai a trimis in Parlament o lege de ratificare a unui protocol aditional la Conventie prin care se modifica procedura in fata Curtii.
Explic: pentru fiecare articol din Conventie (e drept ca nu sunt putine dar nici infernal de multe) Curtea are o practica. Pentru unele dintre ele (vezi dreptul la viata privata cu trimitere la casatoriile homosexuale sau la schimbarea de sex) aceasta practica s-a schimbat nu demult.
Imprejurare in care este suficient sa citesti doua hotarari: una pentru practica veche a Curtii si respectiv pe cea care a schimbat practica si te lamuresti asupra principiilor avute in vedere.
Desi de multe ori e inutil sa invoci practica CEDO in fata instantelor romane ca nu au habar de ea si li se pare si inutil sa tina cont de asa ceva, eu totusi ma ostenesc si unde mi se pare ca ar prinde bine caut pe internet practica in materie si o invoc. Am avut si surpriza sa gasesc judecatori destupati la creierul lor care au tinut cont de ea.
Poate ca de aceea nici nu mi se pare asa complicata povestea cu CEDO.
By the way, Romania tocmai a trimis in Parlament o lege de ratificare a unui protocol aditional la Conventie prin care se modifica procedura in fata Curtii.
Nu stiu ce s-ar putea cere dar in privinta jurisprudentei CEDO iti recomand:Sofia wrote:Poate cineva sa recomande ceva bibliografie pentru materiile nou introduse?
http://www.echr.coe.int
Marin Voicu-Ultima speranta pentru o justitie deplina-Curtea Europeana a Drepturilor Omului-Editura Juridica
Revista romana de drept comunitar.
In art. 5 din Regulamentul aprobat prin Hotararea nr. 157 a CSM se prevede ca:
Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice la urmatoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal;
e) organizare judiciara, elemente de drept comparat si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In legatura cu jurispridenta CEDO m-am lamurit cat de cat iar organizarea judiciara este clara dar nu stiu ce se refara cand spune "elemente de drept comparat".
M-am gandit ca se refera la dreptul comunitar dar nu stiu daca asta vrea sa spuna si dupa ce se va anunta examenul va fi putin timp la dispozitie ca sa o iei de la 0 cu o materie.
Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice la urmatoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal;
e) organizare judiciara, elemente de drept comparat si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In legatura cu jurispridenta CEDO m-am lamurit cat de cat iar organizarea judiciara este clara dar nu stiu ce se refara cand spune "elemente de drept comparat".
M-am gandit ca se refera la dreptul comunitar dar nu stiu daca asta vrea sa spuna si dupa ce se va anunta examenul va fi putin timp la dispozitie ca sa o iei de la 0 cu o materie.
Nu cred sa se refere la dreptul comunitar. Daca e dupa programa din facultate e vorba de o prezentare comparata a unor sisteme de drept cu referire la institutiile mai importante. Mai multe detalii nu prea as putea sa-ti dau ca a fost optional si nu am optat pt.aceasta materie in facultate din pacate :(. Dar exista cursuri in librarii.