justitia romaneasca

Discutii filosofice pe teme actuale.
sofia

Post by sofia » 07 Nov 2004, 12:33

Norocel wrote:Eu nu stiu nici o alta autoritate (in afara de judecator) in fata careia, prin lege, sa fii obligat sa stai in picioare.
Asa ca daca se pretinde atat de mult respect din partea celor care stau in fata judecatorului aflat in exercitiul functiunii TREBUIE SA-L MERITE !!
Eu cunosc foarte multi judecatori care-l merita.

norocel

Post by norocel » 07 Nov 2004, 13:02

Vad ca putini au curajul sa-si spuna parerea cu privire la justitia romaneasca dar din modul cum voteaza vad ca nimeni nu este multumit.
Probabil ca am gresit atunci cand am generalizat si am spus ca judecatorii tineri sunt mai bine pregatiti decat cei in varsta dar cred ca multi dintre judecatorii in varsta judeca dupa o procedura inventata de ei (sau dupa norme iesite de mult din vigoare).
Cat de pregatit profesional ai putea sa fii in zilele noastre daca nu accesezi internetul (desi toti judecatorii ar trebui sa cunoasca practica ICCJ, hotararile si deciziile CEDO), daca nu stii sa citesti intr-o limba straina, nu stii sa lucrezi pe calculator ?

Nu spun ca toti judecatorii in varsta sunt in situatia asta dar marea majoritate da.

innuenda

Post by innuenda » 07 Nov 2004, 15:20

Ei lasa, nu fi si tu chiar asa de modernist ca, internetul, desi cea mai rapida modalitate de a te informa, nu este totusi singura. Legile le poti citi si de pe suport de hartie, nu-i musai sa fie electronic, practica instantelor superioare sau straine iarasi, apare si in publicatii (carti sau buletine) iar de limbi straine nu au atata nevoie incat sa nu se descurce fara ele; in plus, limbi straine am facut cu totii la scoala deci, ceva-ceva trebuie sa stie si intr-o limba straina. Problemele pe care le ridici tu sunt pentru generatia noastra, adica abia cei tineri pot spune ca daca nu cunosc limbi straine si calculator pierd, pentru ca astazi ele tind sa devina valuta forte. Asa si cei mai varstnici magistrati pot reprosa celor tineri lipsa de experienta si se ajunge la o infruntare sterila. Sunt multi magistrati in varsta valorosi. Sa nu fim nedrepti.

sofia

Post by sofia » 08 Nov 2004, 14:17

La volumul de legislatie care exista in prezent, cred ca este mai greu cu cititul pe hartie, iar hotararile si deciziile CEDO, daca nu le citesti direct de pe site-ul curtii, in carti le citesti cam dupa 1 an.
Cred ca are totusi sanse mai mari sa se afirme judecatorul care obtine informatia mai rapid (cel putin intr-un sistem normal).

innuenda

Post by innuenda » 08 Nov 2004, 16:16

Si de pe Internet poti da printuri (eventual, daca nu te pricepi la Internet, poti dispune sa-ti dea printuri, dupa diverse materiale, judecatorul cel mai tanar/nou ; nu stii ca un sef capabil este unul inconjurat de subalterni capabili? :lol: ).

Luana

Post by Luana » 08 Nov 2004, 18:49

justitia este la pamant ca toate celelalte domenii mai importante in acest stat. asta nu inseamna ca justitia este pe primul loc la coruptie. exista binenteles oameni corupti dar dupa parerea mea nu atatia precum se zvoneste. sunt cativa care fac jocurile. si din nou spun...ca in orice domeniu. mai mult decat coruptie si judecatori slab pregatiti multa mizerie umana. insusi tribunalul presupune o mizerie umana. la ora actuala nu sunt foarte multi judecatori/ procurori slab pregatiti, ci mai degraba judecatori/ procurori care nu sunt respectati intr-un stat in care se voieste a fi in europa. este inadmisibil ca un judecator, respectiv procuror sa mearga cu autobuzul/ tramvaiul langa oameni care sunt sau pot deveni oricand justitiabili. este inadmisibil ca un procuror/ judecator care ancheteaza sute de oameni, sa nu aiba paza, sa nu aiba conditii in desfasurarea actului de justitie. nu conteaza ca din 2 in 2 sapt aproape procurorii fac exercitii de tragere cand pe strada oricine ii poate injunghia.
internetul nu inseamna totul pt ca un magistrat sa solutioneze bine un dosar, asta nu inseamna ca magistratii nu sunt bine pregatiti. doar ca nu au la indemana mijloacele necesare. problema nu e internetul repet. problema este aceasta avalansa de legislatie care nu aduce nimic bun si nu face decat sa incetoseze mintile magistratului. totul e facut cu cap. nu se vrea o justitie adevarata. acolo unde exista legi neclare si justitia e ambigua.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 Nov 2004, 14:35

Eu nu m-as hazarda sa spun ca justitia este sufocata de coruptie caci personal cred ca nu coruptia este principala problema in sistemul juridic romanesc.
Lipsa de pregatire insa este o problema. Si culmea este ca nu am intalnit-o atat de des la judecatorii in varsta cat la cei tineri, care nu au (in opinia mea) chiar nici o scuza pentru asta.
Practica CEDO nu cred ca e asa de importanta in activitatea unui judecator asa ca e lipsit de relevanta faptul ca acesta are sau nu acces la internet (desi deciziile CEDO in cauzele vs. Romania se publica in M.Of.) cata vreme la Conventie Romania a aderat de foarte multa vreme si pana acum orice om cat de cat interesat avea timp sa o invete si pe de rost daca o citea o data pe saptamana.
Eu am insa exemple de crasa necunoastere a Codului Civil asa ca pana la Conventie e cale lunga.
Ideea e ca aproape toti cei care-si doresc magistratura uita aproape instantaneu de idealurile marete ce-i animau la admiterea in INM, odata ce ajung la post. Si daca ii intrebi iti raspund plat "aceasta e practica noastra" (adica a instantei unde cu onor functioneaza), ba mai si devin atat de patrunsi de importanta lor ca incet - incet nu mai poti gasi nici un subiect normal de discutie cu ei caci tu - cel ne-magistrat_ ramai un muritor de rand in vreme ce ei devin un soi de semizei.

innuenda

Post by innuenda » 09 Nov 2004, 14:58

Si-mi aduc aminte ce frumos scriu tratatele de procedura civila despre respectul judecatorului fata de colegii avocati...Ciobanu dixit. Attorney, lasa ca venim noi din urma si organizam semestrial petreceri in pijamale(pentru ca la altfel de petreceri ar trebui sa ne imbracam sexi si nu avem voie) pentru judecatoare si avocate,hi,hi :lol:

attorneyatlaw

pentru Innuenda

Post by attorneyatlaw » 09 Nov 2004, 15:27

:lol: :lol: :lol:
acun depinde de pijamale ca eu am vazut unele chiar mai mult decat sexi!

innuenda

Post by innuenda » 09 Nov 2004, 15:43

Ai si tu dreptate...eu nu ma gandisem la alea...ci la o pijama din aceea copilaroasa, cu Pokemoni pe ea, cu niste blanosi de Bugs Bunni in picioare si, neaparat, cu o pernuta in brate, in semn de recunoastere. Nu de alta dar daca venim in pijamale mai dichisite incep invidiile intre dame si n-am facut nimic, nu? Nu stii cum suntem noi, intre noi, pizmacioase?Hai ca am innebunit de tot. Mai bine ma intorc la citit.

hesperia

Post by hesperia » 07 Dec 2004, 23:16

Teoretic justitia e oarba...practic i-a cazut de mult esarfa de pe ochi....iar toate probleme cred ca apar datorita lipsei de motivatie corecta de a deveni avocat/judecator....azi, in lumea si societatea saraca in care traim, majoritatea care dau la Drept o fac pentru ca isi imagineaza ca vor castiga suficient de bine cat sa nu le pese ca ceea ce fac nu le place si nu ii reprezinta. Mai devreme sau mai tarziu insa, oricum apar frustrarile...si astea se cunosc...

Intreaga societate in care traim e corupta. Deci si justitia...dar ce e si mai trist e ca s-a instaurat o stare de blazare, de plictis si frustrare in randul avocatilor si judecatorilor....si la tribunal se cunoaste asta. Daca te uiti cu atentie, vezi pe chipul lor graba de a termina mai repede, de a pleca acasa, si totodata nepasarea fata de ceea ce se discuta acolo...practic fara de viitorul unor oameni ce sta in mainile lor...

Urasc lipsa de morala si de principii din randul avocatilor si judecatorilor. Ar trebui sa aiba motivatii....si nu de ordin material....ar trebui sa mai mearga din cand in cand eventual intr-un penitenciar...ca sa vada cum e lumea si timpul acolo....sa mai cunoasca si alte realitati....nu doar rutina din fiecare zi pe care o traiesc ei...

Din fericire am cunoscut si avocati dedicati, care se bazeaza pe principii morale stricte si care au reusit sa nu isi piarda de-a lungul timpului entuziasmul din facultate care ne facea pe toti sa credem ca putem schimba lumea ca si avocati, sau ca macar putem fi adevarate unelte in infaptuirea dreptatii...Sunt genul de avocati care nu cer bani pt stagiatura, care au ajutat si gratis clienti cu probleme si care nu raman indiferenti in fata neregulilor ce se petrec in tribunale datorita abuzului de putere pe care il mai fac judecatorii.

E greu sa ramai cinstit intr-o lume corupta. Dar faptul ca a fi astfel te face un invingator, ar trebui sa ne stimuleze suficient.

medeea

Post by medeea » 08 Dec 2004, 05:01

si mie mi se pare iritanta treaba cu nnasta e practica noastrann
care practica?de cand in sistemul de drept civil jurisprudenta este privita ca izvor de drept?da stiu,judecatorii nu-si motiveaza solutia pe practica,ci pe textul de lege.dar,si aici gasesc ca e un artificiu aplicat in mod absolut,solutiile se inspira din jurisprudenta.daca am cutare caz si am cutare decizie data intr-un caz pe care eu il gasesc asemanator ma duc automat la decizia respectiva.si daca speta in mediul ei nu e identica?daca am deosebirea de nuanta careia interpretarea data de curte textului incident nu se potriveste?daca interpretarea data ieri nu mai poate fi aplicata tinind cont de conditiile actuale?poate exagerez,dar gasesc ca se face din jurisprudenta un pat al lui procust. din pacate.inca o data spun,e adevarat ca deciziile sunt motivate numai pe textul de lege,dar practica asta de a tine cont de ce a fost decis inainte ca de o regula de drept e o forma mascata de a aduce precedentul judiciar in sistemul in sistemul de drept romanesc.

hesperia

Post by hesperia » 08 Dec 2004, 08:22

adevarul e ca atata timp cat se tine cont de jurisprudenta si cat deciziile se iau in conformitate cu aceasta(de parca judecatorilor le-ar fi frica sa nu fie de acord cu ea sau sa aduca solutii noi) ar trebui macar sa se recunoasca acest lucru. in sistemul de drept american macar lucrurile sunt clare...pe cand noi ne amagim singuri...

laleli

Post by laleli » 09 Dec 2004, 14:30

am votat ca nu-s multumita de justitia rom si voi justifica scurt aspectul
Am langa mine oameni care au leg directa cu instantele rom, raman socata de deciziile unor judecatorii care la prima citire a acestor acte dau impresia ca floarareasa din colt stie mai multe notiuni juridice decat ei, raman blocata insa la pretentiile unor avocati mai mult sau mai putin tineri dar care abereaza doar de dragul profesiei pt a justifica onorariul
sa fim serosi pe langa celebra coruptie existenta si in alte sisteme sunt alte probleme mult mai grave de rezolvat
hai succese nebanuite! :P

norocel

Post by norocel » 15 Jan 2005, 13:29

Colegiului de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorului Emil Ghergut pentru ca l-a criticat pe Traian Basescu.
Sunt de acord ca Emil Ghergut a fost catastrofal dar momentul ales pentru a-l pune la punct mi se pare cam aiurea.
Ma intreb de ce au asteptat distinsi judecatori de la ICCJ rezultatul alegerilor pentru a sesiza CSM-ul care ar urma sa stabileasca daca se impune sanctionarea lui Ghergut.
Mie imi suna a slugarnicie si ma intreb ce se intampla daca nu castiga alegerile Basescu.

Post Reply