avocat stagiar. ajutor.........

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
viorex

avocat stagiar. ajutor.........

Post by viorex » 15 Dec 2004, 21:27

avocatul stagiar colaborator are dreptul la chitantier propriu, stampila?
poate fi asociat la un srl?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Dec 2004, 13:46

conform noului statut (neintrat inca in vigoare) avocatul stagiar nu are dreptul sa aiba clientela proprie.
ai dreptul sa ai chitantier propriu si chiar obligatia pentru ca trebuie sa emiti chitanta pentru sumele incasate.
De principiu, conform legii, indrumatorul trebuie sa te plateasca la salariul minim pe economie iar pentru aceasta suma tu urmeaza sa-i dai chitanta.
In ce priveste asocierea intr-un SRL in principiu poti. Totul este sa nu fii administrator.
SRL de avocati nu se poate infiinta inainte de intrarea in vigoare a statutului care va intra in vigoare la data publicarii in M.O.

TheFaithfulOne

?

Post by TheFaithfulOne » 16 Dec 2004, 23:39

CARE STATUT? CEL DE PE SITE-UL BAROULUI BUCURESTI? Am fost la barou sa intreb de contractul de colaborare, pe care l-am gasit in arhiva descarcata de pe site alaturi de celelalte anexe ale statului si mi s-a spus ca pana la Consiliul de pe 9 ianuarie nu e nimic sigur si ca ... "ce am descarcat eu de pe site sau din alta parte ma priveste" ... "nu e oficial" ...
Mai am si eu niste intrebari si sper sa nu par prea inapoiat celor mult mai "inaintati" in profesie ...
Daca nu ai clientela proprie la ce tai chitanta? Doar la sumele primite de la maestru?
Daca tu gasesti un client si "ii rezolvi problema" poti sa incasezi onorariul? Sau il "incasezi" pe numele maestrului? Ce alte venituri poti incasa tu daca nu ai dreptul la clientela proprie? :?: :roll:
Multumesc pentru o eventuala "iluminare" :idea:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 17 Dec 2004, 14:17

pai cam, asa este, pana nu se publica minunatul statut in M.O. nu are nici o valoare. In schimb cei de la barou deja vand noile formulare de imputerniciri si contracte (cele aprobate prin acelasi statut), vor sa faca noi legitimatii (conform aceluiasi statut), etc.
Deci, din pacate, raspunsul este asa: daca nu ai clienti proprii, orice clienti ai vor fi ai cabinetului si nu ai tai, contractul se face cu cabinetul prin avocatul titular. Ala daca vrea te lasa sa incasezi tu banii, daca nu ii incaseaza el si-ti da si tie ceva sau nu, ca zice ca te plateste.
Personal mie mi s-ar parea mai corect sa nu te plateasca si sa te lase sa muncesti (cum era inainte) decat sa te plateasca la minimul pe economie si sa nu te lase sa castigi din munca ta.
Soluytia cea mai favorabila ar fi sa te lase sa ai si un al doilea contract de colaborare, cu un alt cabinet, si pe acela sa vezi cum faci sa-ti rezolvi clientii proprii.

minodora

Post by minodora » 17 Dec 2004, 15:43

Am avut nevoie de stampila pentru a-mi cumpara chitantier si facturier.
Acum, stiu ca de la 1 ianuarie trebuie facute chitantierele personalizate. Alti bani, alta distractie.
In legatura cu colaborarea sunt de acord cu attorney si spun ca e foarte greu sa te mentii pe linia de plutire cu minimul pe economie.
Sunt curioasa daca s-au gandit cum se incaseaza banii pe oficii?
Tot pe chitantierul si facturierul maestrului? Dupa ce ca sunt bani putini.....

TheFaithfulOne

Multumesc!

Post by TheFaithfulOne » 18 Dec 2004, 12:54

Multumesc mult attorneyatlaw pentru detalii ... Mi se pare o tampenie ce ne pretind ei, dar n-avem ce face ... Maestrul meu e un om de treaba ... O perioada lunga de timp nu a putut lucra din cauza unor afectiuni si acum, de putin timp, a reluat lucrul ... are mult de tras si vrea sa-l ajut neaparat ... Initial m-a intrebat daca vreau doar semnatura sau sa si lucrez efectiv si cand i-am spus ca vreau sa lucrez i s-a inseninat dintr-o data fata. Am o aparenta fizica de om de incredere si cred ca asta m-a avantajat mult ... altfel as fi cautat si acum maestru, ca de platit sumele care se vehiculeaza ?! ... :cry:
Vizavi de ce spuneai ...
Solutia cea mai favorabila ar fi sa te lase sa ai si un al doilea contract de colaborare, cu un alt cabinet, si pe acela sa vezi cum faci sa-ti rezolvi clientii proprii.
... cred ca am gasit deja un al doilea cabinet ... sa inteleg ca acolo pot incasa direct eu banii sau chiar si la primul cabinet? Pana la urma se reduce totul la o traditiune, remitere materiala a banilor ... care pune mana primul pe ei scoate si chitanta? 8O Cum vine treaba? Eu cred ca deja am gasit primii mei cativa clienti si deja ma agit pentru contractul ala de colaborare care se semneaza de-abia dupa 10 ianuarie si pana atunci nu pot sa fac nimic ... ca n-am nici stampila, nici chitantier, nici delegatier ... nimic ... sunt fiul ploii si de luni incep lucrul ...
Imi cer scuze daca tie si celor mai experimentati le par cam natang ... dar sunt doar "boboc" :oops: !
Sarbatori fericite si, inca o data, multumesc pentru lamuriri!

Luana

Post by Luana » 18 Dec 2004, 14:19

:) ce dragut esti TFO. Putini oameni mai sunt ca tine in ziua de azi...cu asa mult bun simt. Succes in cariera si sunt sigura ca vei ajunge un foarte bun avocat!

fanna

Post by fanna » 18 Dec 2004, 17:32

TFO, capul sus miine, si nu te agita...ca toate se rezolva incet, incet.Spor la munca si succes in cariera :wink:

TheFaithfulOne

O.K.

Post by TheFaithfulOne » 18 Dec 2004, 22:10

Luana a spus acum:
ce dragut esti TFO. Putini oameni mai sunt ca tine in ziua de azi...cu asa mult bun simt. Succes in cariera si sunt sigura ca vei ajunge un foarte bun avocat
:roll: :?:
Pe un alt topic ai spus ... reproduc din memorie ... "Ce subtil esti ... :) " Atunci n-am zis nimic crezand ca e doar o ironie ... Acum ai fost din nou amabila ... banuiesc ca nu este totusi ironie si pentru asta MULTUMESC, dar, acum serios, puteti sa ma lamuriti totusi cu privire la chestiunile ridicate mai sus ... ca atunci chiar multumesc ... :wink:

Luana

Post by Luana » 18 Dec 2004, 23:04

Nu, nu a fost o ironie desi asa a reiesit. Asa sunt eu mai evaziva:) de multe ori e mai bine sa fii asa. Cat despre ce ai intrebat, eu una nu stiu sa-ti raspund. nu cunosc pb. Atunci am zis ca esti subtil deoarece admir oamenii diplomati, calitate care mie imi lipseste si cam am de pierdut din cz asta. Deci inca o data iti repet ca te apreciez foarte mult.

TheFaithfulOne

THNKS

Post by TheFaithfulOne » 19 Dec 2004, 00:37

Multumesc! :) La mine nu stiu daca e diplomatie, ci poate doar retinere ... oricum, obosit sau stresat si eu izbucnesc ... :evil:
Poate raspunde totusi cineva care e in tema cu lucrurile astea!

minodora

Post by minodora » 19 Dec 2004, 09:40

Pai pana cand poti sa tai tu contracte, nu poti decat sa il rogi pe maestrul tau care zici ca pare de treaba si sa tai contracte de la el si sa te treaca si pe tine pe delegatie.
In principal, dupa ce iei decizia te duci cu ea la administratia financiara si cu contractul semnat de maestru. Acolo trebuie sa declari veniturile pe care le vei avea in 2005 (un calcul total la suma care rezulta din contract) si cheltuielile pe care o sa le faci.
O sa-ti dea un certificat micut cu care te duci la RTC si-ti comanzi chitantier. Vezi daca vrei sa te inscrii la oficii iti trebuie si facturier (fara TVA) - dar asta nu stiu daca mai e valabil in 2005.
Pana cand se publica noul Statut , cred ca e valabil vechiul contract de colaborare. Prin urmare, maestrul poate sa nu-ti dea banii respectivi ci poate sa-ti asigure clienti care iti dau suma din contract.
Sper ca am fost coerenta- nu mi-am baut inca cafeaua :roll:

minodora

Post by minodora » 19 Dec 2004, 09:44

Acum am recitit ce a spus attorney, daca se dau de la barou noile contracte, din pacate nu poti decat sa il rogi pe maestru sa iti taie contract de la el pentru clientii tai. :(

viorex

Post by viorex » 19 Dec 2004, 10:08

un fost stagiar mi-a spus ca maestrul iti ia chitantier pe cabinetul sau, iar stagiarul taie chitanta pe numele sau. toate chitantele taiate de stagiar constituie probe la declaratia pe venitul glogal.
contractul se incheie intre cabinet si client, insa in contract se specifica faptul ca cabinetul este reprezentat de stagiar.

viorex

Post by viorex » 19 Dec 2004, 10:16

in cat timp trebuie depus contractul de colaborare cu indrumatorul?
ce se intampla in cazul in care nu il depun?

Post Reply