Conform legii 31/1990, Art. 223. - (1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.
Dar, conform art. Art. 720^8 Cod de proc. civ., Hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea.
Cum credeti ca se aplica aceste texte din doua acte normative diferite in speta de fata?
Intrebarea prezinta interes prin prisma urmatoarelor aspecte: asociatul administrator exclus va uza de caile de atac pentru a reforma sentinta instantei de fond, iar judecarea acestora va mai dura cel putin 1,5 ani, daca nu si mai mult. Intre timp, sunt necesare hotarari ale AGA, cel putin in ce priveste aprobarea situatiilor financiare, descarcarea de raspundere a administratorului, eventuale aprobari de linii de credit pentru buna functionare a societatii. In cadrul acestor adunari, asociatul exclus prin sentinta instantei de fond mai are dreptul sa voteze??? la registrul comertului el figureaza asociat pana la momentul cand hotararea devine irevocabila si, din punctul de vedere al tertilor, inclusiv ORC, este necesara si decizia lui in cadrul AGA pentru ca hotararile luate de aceasta sa aiba forta juridica si sa poata fi inregistrate la ORC. Dar, avand in vedere dispozitiile de exceptie ale codului de proc. civ. privind caracterul executoriu al sentintelor de la fond date in materie comerciala, cel putin intre cei doi asociati aceasta sentinta are carcater executoriu si asociatul exclus nu ar mai avea dreptul sa decida.
Speta de fata este si mai complicata, intrucat asociatul care a fost pastrat in societate de instanta refuza sa participe la adunarile generale pe care le convoaca administratorul (asociatul exclus) si ca atare, daca asociatul exclus nu ar putea vota, nu s-ar mai putea continua activitatea societatii, in ce tine de aprobarea AGA, inclusiv nu s-ar putea inregistra situatiile financiare la ORC.
Daca aveti ceva pareri care ar putea sa ma lumineze, va rog sa le postati si va multumesc pentru efort.

