Am vazut ca exista discutii aprinse cu privire la posibilitatea ca instanta sa oblige la plata de daune cominatorii in baza art. 1075 Cod civil, dupa intrarea in vigoare a prevederilor art. 580 indice 3 din codul de procedura civila.
Parerile cu privire la aceasta problema le-am citit in forumul procedura civila-daune cominatorii, dar eu m-am gandit sa votam si sa vedem care este opinia majoritara (printre noi, evident).
obligatia de a face
Eu cred ca institutia daunelor cominatorii era confuza: doctrina spune ca daunele cominatorii au caracter de constrangere a debitorului, si nu au legatura cu prejudiciul cauzat prin neexecutare. Totusi ele se datoreaza creditorului. In cazul asta nu avem de a face cu o imbogatire fara justa cauza a creditorului?
Daca ar fi datorate numai in limita prejudiciului atunci nu mai avem de a face cu daune cominatorii, ci compensatorii.
In concluzie cred ca se va face aplicatia generala a noului text de lege care reglementeaza amenda civila.
Daca ar fi datorate numai in limita prejudiciului atunci nu mai avem de a face cu daune cominatorii, ci compensatorii.
In concluzie cred ca se va face aplicatia generala a noului text de lege care reglementeaza amenda civila.