obligatia de a face

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
sofia

obligatia de a face

Post by sofia » 17 Nov 2004, 15:23

Am vazut ca exista discutii aprinse cu privire la posibilitatea ca instanta sa oblige la plata de daune cominatorii in baza art. 1075 Cod civil, dupa intrarea in vigoare a prevederilor art. 580 indice 3 din codul de procedura civila.
Parerile cu privire la aceasta problema le-am citit in forumul procedura civila-daune cominatorii, dar eu m-am gandit sa votam si sa vedem care este opinia majoritara (printre noi, evident).

norocel

Post by norocel » 17 Nov 2004, 15:32

Nu pot fi legale atat timp cat daunele cominatorii nu aveau de fapt o reglementare si se aplicau in temeiul art. 1075 doar pentru ca nu exista o alta modalitate de a forta debitorul obligatiei de a face sa-si execute obligatiile.
Acum avem text de lege asa ca il aplicam.

rxn

Post by rxn » 17 Nov 2004, 16:05

Eu cred ca institutia daunelor cominatorii era confuza: doctrina spune ca daunele cominatorii au caracter de constrangere a debitorului, si nu au legatura cu prejudiciul cauzat prin neexecutare. Totusi ele se datoreaza creditorului. In cazul asta nu avem de a face cu o imbogatire fara justa cauza a creditorului?
Daca ar fi datorate numai in limita prejudiciului atunci nu mai avem de a face cu daune cominatorii, ci compensatorii.
In concluzie cred ca se va face aplicatia generala a noului text de lege care reglementeaza amenda civila.

elis

Post by elis » 18 Nov 2004, 12:32

Mi-am spus deja parerea cu privire la aceasta problema asa ca nu mai reiau decat concluzia: NU SE MAI POT ACORDA LEGAL DAUNE COMINATORII DECAT IN DOMENIILE IN CARE EXISTA UN TEXT DE LEGE EXPRES.

norocel

Post by norocel » 04 Dec 2004, 11:58

Sunt multe instante in tara care acorda daune cominatorii in continuare.
Am intrebat un prieten judecator si mi-a spus ca prevederile din codul de procedura civila nu au nici o influenta asupra daunelor cominatorii prevazute in codul civil.

Post Reply