Legea 10

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
public

Legea 10

Post by public » 03 Dec 2004, 02:06

Legat de intrebarile mele de la subiectul Norme la Legea 112...

Ce sanse sunt ca o cerere de restituire pe Legea 10 sa fie solutionata favorabil avand la baza un titlu (act de vinzare - cumparare) autentificat in SUA, in 1950, de un notar public.
Titlul nu a fost transcris niciodata in Romania.
Locuinta a fost nationalizata in 1961 prin succesiune vacanta de la fostul proprietar, vanzatorul din actul mentionat mai sus.
"Cumparatorul" a locuit in acest imobil in calitate de chirias din 1949 si pina la data decesului din 1991, fara sa faca uz de titlul sau.
Din 1949 si pina la data nationalizarii, "chiriasul" ("cumparatorul") a platit impozit in numele fostului proprietar, ulterior (dupa nationalizarea in 1961) devenind chirias la Stat ncu acte in regulan.
Cel care solicita restituirea este fiul locatarului.

Cum pot ndesfiintan titlul?
Pana acum am reusit sa obtin o adresa oficiala din SUA prin care se arata ca notarul respectiv a functionat in perioada 1998-2000 si nu in 1950, asa cum apare pe actul cu pricina.

Multumesc.

PS. Va rog sa treceti cu vederea eventualele deficiente in exprimare, dar nu am studii de specialitate.

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 03 Dec 2004, 14:38

daca am inteles bine speta, respectiv:
un proprietar al unui imobil in 1949 vinde acest imobil prin act autentic incheiat in state, iar cumparatorul, intra in posesia imobilului imediat, ca si chirias , unde locuieste pina la deces , in 1991. Si s-a solicitat in baza legii 10 ceva, de catre fiul fostului chirias-cumparator.

1. se verifica daca cel care a solicitat avea acest drept (daca avea calitatile cerute de legea 10 , fie pentru chirias, fie pentru proprietar (daca luam in considerare c de v-c .)
2. daca proprietarul anterior (cel din 1950) nu a formulat vreo cerere, nu cred ca e vreo problema
3. daca proprietarul anterior (cel din 1950) a formulat pretentii cu privire la casa, se verifica daca acesta indeplineste conditiile prevazute de legea 10, in primul rand daca mai era proprietar, avand in vedere vanzarea din 1950
4. daca actul din 1950 nu este fals, vanzarea de atunci este valabila, si e posibil ca fiul chiriasului-proprietar sa se judece direct cu statul, pt a se constata ca este proprietarul imobilului din 1950 si este nula decizia de preluare a statului, asta daca mai are si in prezent posesia, pt. ca daca nu o mai are, poate sa mearga pe calea actiunii in revendicare.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 03 Dec 2004, 15:26

pai inteleg ca imobilul nu a fost nationalizat ci s-a declarat succesiune vacanta.
cred ca e interesant aspectul caci exista niste reguli si termene inauntrul carora se poate accepta succesiunea. In principiu daca nu s-a cerut (si obtinut) anterior anularea certificatului de vacanta succesorala (in baza caruia a intret imobilul in proprietatea statului) personal cred ca nu e aplicabila L10

Post Reply