Propuneri pentru imbunatatirea sistemului juridic romanesc

Vesti de interes.
Post Reply
kiddy

Post by kiddy » 29 Sep 2006, 12:16

In ceea ce priveste propunerea anterioara, in legatura cu primirea in sistem ca judecator dupa ani de experienta si dupa o verificare a activitatii anterioare, o sustin. Desi ati considerat ca e o idee comunista, ma iertati, dar va contrazic. Este sistemul adoptat in majoritatea statelor europene, dupa informatiile mele.
Cu tot respectul pentru cei care au reusit la inm, nu cred ca va fi asa usor sa dea o solutie corecta intr-un litigiu. Lucrurile sunt rareori albe sau negre, si ai nevoie de multa experienta pentru a aplica corect legea. In pus, ce te pot invata ei in 2 ani incat sa te lumineze in asa masura. Stiu ca pentru mine, proaspat absolvent, e greu sa ma descurc inb stufarisul legislativ sau sa identific o solutie pe care sa fiu 100% sigura ca e corecta. Litigiile nu sunt spete ca cele pe care le primeam spre solutionare la seminarii. In cadrul acestora, oamenii erau anonimi, nu le cunosteai problemele si nu te gandeai la implicatiile solutiei date de tine in viata sa. Stiu ca justitia e oarba, dar nu cred ca judecatorul trebuie intradevar sa aplice talmudic legea. Si atunci cum conciliezi prevederile legale cu situatia de fapt? Isi mai au loc in judecata data sentimente umane ca mila sau intelegerea sau dorinta de a mai da o sansa omului?
Cred ca raspunsul la aceste intrebari le descoperi dupa anui de munca cu oamenii, intre oameni, dupa ani de experieta acumulata si nu ma refer la experienta teoretica, ci experienta de viata.
Si mai cred ca judecatorul trebuie sa faca dreptatea cu bunatate, ca sa zic asa. El nu este un politist ( ma iertati daca jignesc ) care doar da sanctiunea fara sa ia in considerare situatia de fapt sau fara a lua in seama cu ce fel de om discuta.

jojo

Post by jojo » 29 Sep 2006, 16:32

kiddy wrote:Cu tot respectul pentru cei care au reusit la inm, nu cred ca va fi asa usor sa dea o solutie corecta intr-un litigiu.
Si ce daca nu dau solutii corecte kiddy, de ce te framanti?
N-ai observat ca judecatorii tocmai se straduiesc sa imbunatateasca sistemul juridic prin protestul lor fata de acele articole pe baza carora ar fi buni de plata?
Cautam cauzele pe lista cand ce mi-e dat sa vad? La ce cu gandul n-am gandit vreodata si prima reactie a fost de uimire, apoi am crezut ca nu mai stiu citi, dar las ca ma intorc dupa ce-mi beau cafeaua...
Afisul era tot acolo, mesajul neschimbat, sa raspunda cine-o vrea, ca ei protesteaza si sa plateasca contribuabilii daca instantele alea straine condamna statul roman...
Onorata instanta!!! nici chiar pentru grava neglijenta, nici pt. rea credinta nu vreti sa dati socoteala?

Lasa Kiddy, ca-ti trece.

kiddy

Post by kiddy » 29 Sep 2006, 22:48

[quote]
Din pacatesc, Jojo, stiu ca ai dreptate. Si intradevar imi va trece dupa ani de practica in acest sistem sau poate chiar mai repede.

Singura metoda prin care am putea sa le impunem acestor magistrati care dau cu nonsalanta solutii gresite sa fie mai responsabili este insasi legea. Daca am avea un sistem legislativ asa cum exista in alte tari europene am avea motive sa speram intr-o imbunatatire. Dar atata timp cat magistratii se folosesc de lege pentru a se sustrage de la raspundere, nu mai putem avea nici o speranta. Cum este cu vorba aceea ca nimeni nu este mai presus de lege ? Pe ce motiv noi, muritorii de rand, indiferent in ce domeniu am activa, raspundem chiar si pentru culpa levissima iar ei nu raspund nici chiar in caz de culpa grava? [/quote]

norocel

Post by norocel » 30 Sep 2006, 08:50

JOJO wrote:Afisul era tot acolo, mesajul neschimbat, sa raspunda cine-o vrea, ca ei protesteaza si sa plateasca contribuabilii daca instantele alea straine condamna statul roman...
Onorata instanta!!! nici chiar pentru grava neglijenta, nici pt. rea credinta nu vreti sa dati socoteala?.
Jojo, si eu ca si tine cred ca magistratii trebuie sa raspunda pentru greselile lor.
Problema reala este ca daca nu se pune la punct un sistem corect de apreciere a greselilor magistratilor, se va ajunge in situatia de a se da solutii in functie de practica instantei imediat superioare or, daca citesti hotararile CEDO, o sa vezi ca platim pentru greselile instantelor superioare si nu pentru a celor inferioare.
Daca un judecator a carei hotarare a fost casata de instanta superioara (de multe ori fara nici o motivare) va trebui sa raspunda, atunci va trece peste propriile convingeri si va da solutia care stie ca va fi confirmata de urmatoarea instanta.
Nu trebuie sa uitam insa ca judecatorii noi, care cunosc drept comunitar, jurisprudenta CEDO, citesc practica a instantelor din UE etc, sunt chiar la instantele inferioare iar in instantele superioare sunt multi judecatori care au fost promovati doar in baza unor lucrari facute acasa, nu cunosc limbi straine (unii nu stiu nici sa foloseasca un calculator, nu mai vorbesc despre studiul unor documente publicate in limbi straine pe diverse site-uri pe internet) si au auzit asa, in treacat, despre Curtea de la Strasbourg si despre cea de la Luxemburg.
Daca acum le tai avantul judecatorilor noi care vor sa schimbe ceva, si ii pui la zid pentru ca au fost casati de instantele "superioare", nu inseamna implicit ca accepti vechiul sistem de care suntem cu totii atat de nemultumiti?

andriipopa

Post by andriipopa » 30 Sep 2006, 10:48

Imi pare bine ca pana la urma nu mai sunt chiar asa de mare comunist :grin:

jojo

Post by jojo » 30 Sep 2006, 12:35

Norocel wrote:Jojo, si eu ca si tine cred ca magistratii trebuie sa raspunda pentru greselile lor.
Daca te limitai la fraza asta introductiva, prin care imi permiti sa inteleg ca te desolidarizezi de cei care fac greva, consolidai respectul pe care ti-l port.

Explicatiile date de catre tine, cu amaraciune iti spun, ma jignesc si revolta.
Pentru ca incerci sa cosmetizezi (nu doresc sa spun "rastalmacesti") situatia reala si ne poftesti sa privim fata umana a lasitatii, a refuzului de a raspunde pentru prejudiciul provocat. Prejudiciu, care se concretizeaza in nervi, timp, uneori ani distrusi din viata justitiabilului, dar si sub forma daunelor materiale, ok, neesentiale, nu si neglijabile.
Stii si tu, mult mai bine ca mine, ca nu despre erorile judiciare obisnuite, pana la urma inevitabile, este vorba. Pentru astea exista cale de atac, nu sunt adepta tepelor in piata.

Protestul e impotriva tragerii la raspundere pt. exercitarea functiei cu nerespectarea mormelor de procedura cu REA CREDINTA si GRAVA NEGLIJENTA, nu pentru prostie comuna, nici macar pt. usoara incompetenta.

Imi pare rau.

norocel

Post by norocel » 30 Sep 2006, 15:25

Daca ai fi dispusa sa lasi deoparte resentimentele pe care este posibil sa le ai din motive indreptatite, si sa judeci la rece situatia, poate ca am putea avea un dialog pe tema asta.

Cred ca faci cateva confuzii:
1. Nu judecatorii fac greva ci grefierii;
2. Prevederea referitoare la raspunderea pentru rea credinta sau grava neglijenta nu este noua asa ca, nu ar exista nici o logica sa se faca greva acum, din acest motiv.
In realitatea, protestul judecatorilor (care isi continua activitatea in masura in care este posibil in situatia in care grefierii sunt in greva) se refera la modificarea art. 99 lit "h" din Legea nr. 304/2004.

Vechea reglementare avea urmatoarea forma (acceptata de magistrati):
""h) exercitarea functiei cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune;"

Forma contestata este asta:

"h) exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune;".

Ca sa poata fi aplicabil acest text, s-a propus ca si criteriu, practica de casare.
Daca va intra in vigoare o astfel de prevedere, se va ajunge unde am spus eu.
Este doar o parere.
Daca te calmezi, putem discuta pe tema asta. :floare:

jojo

Post by jojo » 30 Sep 2006, 16:26

Nu sunt o frustrata Norocel si nici crizata, nici confuzii nu fac, eventual de forma, sensul dorit a fi inteles de mine era desigur protest.
Greva personalului auxiliar mi se pare de bun simt, mai mult am incurajat grefierele care nu sunt afiliate la un sindicat sa participe si ele cu mult curaj. Asta ca o paranteza.

Stiu ce se contesta, am citit de mai multe ori sa inteleg si eu.
Parerea mea e, ca modificarea textului de lege a fost doar un bun prilej de protest, ma rog acum sunt de rea credinta eu insami...

Alta chestiune, alt motiv de protest este art. 507, actiunea in regres.
Sunt calma, putem discuta pe tema asta?

jojo

Post by jojo » 30 Sep 2006, 16:47

Norocel wrote:Nu trebuie sa uitam insa ca judecatorii noi, care cunosc drept comunitar, jurisprudenta CEDO, citesc practica a instantelor din UE etc, sunt chiar la instantele inferioare iar in instantele superioare sunt multi judecatori care au fost promovati doar in baza unor lucrari facute acasa, nu cunosc limbi straine
Poate crezi ca exagerez, dar la instantele inferioare n-am intalnit decat "judecatorese" care nici pe departe nu seamana cu cele descrise de tine.
Si cele care au ceva drept comunitar in cap, alea pleaca curand mai departe.
Astea de la mine din munitipiu, zac de ani de zile la instanta de fond si stramba mult din gura.
In schimb, mi s-au admis recursurile, ori de cate ori am avut dreptate.
(cand am stiut ca scartie, n-am facut, de aceea. :mrgreen: )
Sigur, asta este experienta mea si cu riscul sa par dragalasa, afirm ca la instante superioare am intalnit magistrati de care pur si simplu m-am indragostit.

norocel

Post by norocel » 30 Sep 2006, 16:49

Putem daca vrei.
Chiar si la o cafea :cafea: :cafea:


O sa-ti spun sincer parerea mea.
Nu era cazul ca judecatorii sa prosteze acum si oricum nu din acest motiv.
Trebuiau sa protesteze atunci cand au vazut ca desi se trambiteaza ca au calculatoare si acces la internet, ca sa-si faca treaba, trebuie sa vina cu calculatoarele de acasa care nu pot fi conectate la internet pentru ca...nu prezinta siguranta.
Apoi, nu au protestat nici pentru ca nu au acces la un program legislativ desi costa foarte putin.
Nu s-a protestat din multe alte motive mai serioase.
Acum s-a protestat pentru ca s-a introdus prevederea cu "incalcarea normelor de procedura" si (in culise) se discuta ca aprecierile se vor face dupa practica de casare.
Sunt sigura ca ai avut ocazia sa vezi cum desfiinteaza o instanta superioara o hotarare fara ca macar sa motiveze serios de ce o face.

In legatura cu art. 507 Cod pr. penala, mie personal mi se pare corect.

jojo

Post by jojo » 30 Sep 2006, 16:56

Norocel wrote:Putem daca vrei.
Chiar si la o cafea :cafea: :cafea:
In legatura cu art. 507 Cod pr. penala, mie personal mi se pare corect.
Spune-mi Norocel, ca articolul ti se pare corect si nu protestul!
Te rog. :cafea:

norocel

Post by norocel » 30 Sep 2006, 17:12

Da, articolul mi se pare corect.
In legatura cu protestul, o sa vezi ca o sa vina vremea sa intelegi ca lucrurile nu sunt niciodata cum par si ca uneori oamenii care "tipa" ca sunt destepti, pot fi manipulati de altii care nu spun nimic dar... sunt destepti si fac jocurile din culise.
Faptul ca mai exista si victime...face parte din regula jocului.

jojo

Post by jojo » 01 Oct 2006, 10:28

Norocel wrote:In legatura cu protestul, o sa vezi ca o sa vina vremea sa intelegi ca lucrurile nu sunt niciodata cum par si ca uneori oamenii care "tipa" ca sunt destepti, pot fi manipulati de altii care nu spun nimic dar... sunt destepti si fac jocurile din culise.
" inca o vreme s-nca o vreme,
si nimic nu era drept, nici simplu, nici sacru
din ce stiu cu ce este nu se aseamana..."

Undeva, candva, spuneai ca judecatorii se supun numai legii si propriei constiinte, astia sunt sefii judecatorilor...
N-ai zis nimic despre desteptii care manipuleaza constiinta lor.

norocel

Post by norocel » 01 Oct 2006, 10:40

JOJO wrote:Undeva, candva, spuneai ca judecatorii se supun numai legii si propriei constiinte, astia sunt sefii judecatorilor...
Asa am spus si imi mentin punctul de vedere dar fraza asta avea un anumit inteles in acel context.
In contextul actual, ar fi mai corecta afirmatia "judecatorii trebuie sa se supuna numai legii si propriei constiinte".
In legatura cu manipularea , ti-am spus ca o sa vina vremea sa intelegi, dar asta numai in masura in care o sa vrei sa vezi adevarul.

Spuneai ca greva grefierilor ti se pare corecta.
Ce argumente ai?

Ai ceva de spus si in legatura cu conditiile in care trebuie sa lucreze majoritatea judecatorilor?

jojo

Post by jojo » 01 Oct 2006, 13:41

Norocel wrote:Ai ceva de spus si in legatura cu conditiile in care trebuie sa lucreze majoritatea judecatorilor?
Da. Ca nu sunt condamnati la locul de munca si n-au decat sa intre in avocatura. :mrgreen:
Si atunci vor fi liberi sa isi cumpere programe legislative, ghilotina de hartie, agrafe colorate si altele asemenea, sa-si amenajeze birouri luxoase dotate cu cele necesare pt. conditii civilizate de munca.
Ori sa faca foame, la fel de liberi, dupa caz.

Si daca totusi aleg magistratura, sa protesteze impotriva conditiilor de lucru.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests