Extinderea cercetarilor penale

Discutii privind procedura penala
mariusms

Post by mariusms » 23 Sep 2006, 11:27

Daca legea spune ca se extinde, este clar ca nu se incepe alta urmarire. Se extinde ceva deja inceput.

Samurai

Post by Samurai » 23 Sep 2006, 12:43

Mda. Exista si actul de extindere care se cheama ordonantza.

jojo

Post by jojo » 23 Sep 2006, 12:53

Samurai wrote:Mda. Exista si actul de extindere care se cheama ordonantza.
Si care se cheama si act de incepere a urmaririi penale ? :roll:

corect

Post by corect » 23 Sep 2006, 13:43

Robin si marius, sunt de aceeasi parere cu voi. Iar argumentul lui marius mi se pare convingator! :cafea:
ms! :floare:

Asteptam, totrusi, si contraargumente!
Pare o discutie interesanta! Nu?

corect

Post by corect » 23 Sep 2006, 13:44

Erata: "totusi" in loc de "trotusi"
Viteza... :mask:

jojo

Post by jojo » 23 Sep 2006, 14:18

corect wrote:Pare o discutie interesanta! Nu?
Nu. :-P

Pai daca e loc de luminat prin dialog, vin si zic ca se extind cercetarile, nu up., deci nu e cristal.
Ori cerectari se efectueaza si inainte de inceperea up.
Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, oricum faptuitorul are deja calitatea de invinuit/inculpat, cu drepturile si obligatiile aferente,(adevarat pt. alta fapta), procesul penal fiind declansat up poate continua.

Si toate astea le zic sub beneficiu de inventar.

Corect, da de ce te preocupa chestiunea?

mariusms

Post by mariusms » 23 Sep 2006, 15:14

JOJO wrote:

Pai daca e loc de luminat prin dialog, vin si zic ca se extind cercetarile, nu up., deci nu e cristal.
Ori cerectari se efectueaza si inainte de inceperea up.
Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, oricum faptuitorul are deja calitatea de invinuit/inculpat, cu drepturile si obligatiile aferente,(adevarat pt. alta fapta), procesul penal fiind declansat up poate continua.

Si toate astea le zic sub beneficiu de inventar.

Corect, da de ce te preocupa chestiunea?
De ce vii si zici ca se extind cercetarile si nu up? Te-a indus in eroare titlul marginal? Parca am mai vazut la cineva ticul asta cu "beneficiu de inventar". :fluierat:

jojo

Post by jojo » 23 Sep 2006, 15:34

mariusms wrote:[De ce vii si zici ca se extind cercetarile si nu up? Te-a indus in eroare titlul marginal?
Tu n-ai cod prp Marius?
Sau din 238 ai citit selectiv si doar titlu marginal?

P.S. Io-s ala/aia cu beneficiu..., nu te mai framanta. :grin:

Samurai

Post by Samurai » 23 Sep 2006, 16:15

Jojonel, vezi si tu ca trebuie sa fie inceputa up sau pusa in miscare actiunea. Scrie in articlolul la care te-ai referit. Da? Hai fii cuminte!

luc4s

Post by luc4s » 23 Sep 2006, 16:42

Samurai wrote:Jojonel, vezi si tu ca trebuie sa fie inceputa up sau pusa in miscare actiunea.

ART. 238
Extinderea cercetarii penale
Organul de cercetare penala, daca constata fapte noi in sarcina inculpatului ori imprejurari noi care pot duce la schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala sau date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea acelei fapte, face propuneri in acest sens, pe care le inainteaza procurorului, pentru ca acesta sa decida in privinta extinderii cercetarii penale sau schimbarii incadrarii juridice.

Trebuie sa fie inceputa urmarirea penala doar pentru infractiunea de baza.
Apoi extinzi cercetarile, si daca e cazul, incepi urmarirea penala.
De obicei, extinzi cercetarile si incepi imediat si up pentru celalalta persoana, pentru ce din dosar rezulta ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.
Si in practica asa se procedeaza :cafea:

Samurai

Post by Samurai » 23 Sep 2006, 17:11

Aci nu avem o infractiune de baza si alte infractiuni. Este o infractiune pentru care se descopera alte fapte sau o infractiune pentru care urmeaza sa se schimbe incadrarea. S-a declansat procesul penal deja. Nu ai cum sa faci alt dosar la art 238. Tu esti sigur ca stii la ce te referi?
Daca sunt mai multi participantzi voi avetzi mai multe actziuni penale?

luc4s

Post by luc4s » 23 Sep 2006, 17:51

De baza= prima infractiune cu privire la care au fost facute cercetari, si pentru care s-a inceput urmarirea penala
La asta m-am referit.

mariusms

Post by mariusms » 23 Sep 2006, 17:58

Pentru orice fapta noua trebuie sa se faca cercetari. Dar nu se poate incepe o noua urmarire, adica un nou dosar pentru fiecare fapta. Cu atat mai mult nu se poate pune in miscare cate o actiune penala pentru fiecare fapta. De aceea procurorul prin ordonanta decide daca se extind cercetarile (din cadrul aceluiasi proces declansat), tocmai ca sa nu vina toti cu tot felul de idei.

jojo

Post by jojo » 23 Sep 2006, 18:23

mariusms wrote: Cu atat mai mult nu se poate pune in miscare cate o actiune penala pentru fiecare fapta. De aceea procurorul prin ordonanta decide daca se extind cercetarile (din cadrul aceluiasi proces declansat), tocmai ca sa nu vina toti cu tot felul de idei.
Ordonanta de extindere a cercetarilor este ordonanta de extindere si a actiunii penale?

corect

Post by corect » 23 Sep 2006, 18:36

JOJO wrote: Ori cerectari se efectueaza si inainte de inceperea up.
Ceea ce se efctueaza inainte de inceperea u.p. se cheama acte premergatoare nu cercetari.
Eu cred ca rolul acestei institutii e acela de a garanta realizarea principiului aflarii adevarului in procesul penal, enuntat in art.3 C.p.p., spre a se evita deschiderea mai multor dosare penale privind fapte aflate in concurs ale aceluiasi faptuitor, si ajungem astfel la vorba prof. Neagu, ca daca nu se extind cercetarile iar instantele pronunta pedepse distincte pt.fiecare dintre infractiuni, se poate ajunge la un cumul aritmetic si nu juridic, cum e legal, al acestora.
JOJO wrote: Ordonanta de extindere a cercetarilor este ordonanta de extindere si a actiunii penale?
Eu zic ca este evident ca da!
JOJO wrote:Corect, da de ce te preocupa chestiunea?
Luc4s wrote:Si in practica asa se procedeaza
Da, ma preocupa tocmai pentru ca in practica anumitor organe se procedeaza asa cum a aratat Luc, iar mie mi se pare o practica gresita! Dar nu sunt sigur ca am dreptate, si ca sa fiu convins de contrariu am nevoie de argumente solide!
:mask:

Post Reply