Materialul de urmarire penala

Discutii privind procedura penala
jojo

Post by jojo » 20 Sep 2006, 15:49

mariusms wrote:Interesanta problema. Pana la prezentarea materialului invinuitul/inculpatul se poate apara? Nu. Si eu consider ca garantarea dreptului la aparare trebuie sa fie efectiva. Deci trebuia sa i se prezinte materialul.
Jojo, cum sa i se respecte inculpatului dreptul la aparare, daca a fost nevoit sa faca plangere pentru ca acest drept s-a incalcat?
Sigur ca se poate apara, in sensul ca in faza de urmarire, dreptul la aparare al inv/inc. se manifesta sub aspectul ca are dreptul sa cunoasca invinuirea ce i se aduce, sa fie asistat de av, sa dea sau nu declaratii, sa recuze organul, etc., stii tu.

Apoi, la terminarea urmaririi, are dreptul sa ia cunostinta despre materialul administrat in cauza. De ce?
Pentru a -si putea organiza eficient apararea , daca este cazul, pe viitor.

In cazul prezentat de Samurai, inculpatul a facut plangere impotriva ordonantei prin care s-a dispus sup, in temeiul art. 249/1/3 si nicidecum plangere pe 275.
Consider ca atunci cand se da aceasta solutie (sup pe 10 b1), dreptul la aparare este garantat tocmai prin posibilitatea de a se plange impotriva ordonantei.

@Samurai
Pe ce considerente s-a admis plangerea?

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2006, 15:55

Caile de atac sunt una si apararea este alta. La prezentarea materialului "se arata cartile" :lol: si se pot face cereri noi. Raman la parerea mea.

jojo

Post by jojo » 20 Sep 2006, 16:04

OK.

Practica si doctrina insa e ca mine. (hehehe, sau eu ca ele?)

krisstina

Post by krisstina » 20 Sep 2006, 18:14

Jojooo, practica si doctrina "e" doua, dan nu sunt izvor de drept in procedura penala.

luc4s

Post by luc4s » 20 Sep 2006, 18:49

Dar se pune mult accentul pe practica :razz:

jojo

Post by jojo » 20 Sep 2006, 19:10

Una scurta: ce obligatie are procurorul cand dispune incetarea sau scoaterea de sub urmarire?
Conform Cprp, desigur.

krisstina

Post by krisstina » 20 Sep 2006, 19:16

Te referi la obligatia de instiintare (art. 246 (1) si art. 249 (2) raportat la art. 246 (1)?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 20 Sep 2006, 20:54

&...in legatura cu ce am postat pe acest topic&...a se lua de bun numai din punct de vedere al exprimarii corecte in lb.literara, cu aprecierea eventuala a acordului gramatical si a folosirii corecte a virgulelor, pt. ca dpdv al continutului, a fost pe langa subiect sau, daca vreti, pe langa un alt subiect&...caz clasic de prindere a unui post strain ;sau, ca sa fac o analogie, ca tot nu mai e mare lucru de zis, mi-am propus sa schiez, dar am gresit schiurile&...le-am luat pe-alea de fond&...da, totem, iti simt respiratia in ceafa&...si promit sa tac malc, indiferent ce voi vedea in ziarul forumistic , maine, cand imi beau cafeaua de dupa-amiaza&...
&...jojo, actor & samurai&...... :cafea: :cafea: :cafea:

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2006, 21:40

JOJO wrote:Una scurta: ce obligatie are procurorul cand dispune incetarea sau scoaterea de sub urmarire?
Conform Cprp, desigur.
Tot asa si actul de sesizare se comunica inculpatului care a fost trimis in judecata.

@Robin_Hood2 rubrica "Divagatii" este mai sus.

Samurai

Post by Samurai » 21 Sep 2006, 07:18

Multzam fain numai celor care au raspuns la obiect. Practica se poate schimba. :cafea:

jojo

Post by jojo » 21 Sep 2006, 09:36

Samurai wrote:Practica se poate schimba. :cafea:
Se poate, dar se impune?

totem

Post by totem » 21 Sep 2006, 20:44

asa, robin hood, ai reusit in sfarsit sa te apreciezi corect!!! :mrgreen:
pentru asta iti spun bravo!nu oricine bate campii asa bine ca tine, vorba lu jojo. :floare:
de ce nu te retragi la divvagatii, ca mariusms te-a trimis bine acolo.ai putea sa fi animatoarea rubricii :mrgreen:
mai samurai, trebuie sa le multumim si celor care nu pot scrie la obiect, ca datorita lor ne descretim fruntile!!!!sau ne apuca durerea de cap??!!
:mrgreen: :mrgreen:

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 22 Sep 2006, 09:53

...&...cafeaua de dimineata ar trebui sa fie ceva mai placuta de-atat&...ok, totem, &...ma gandeam ca de data asta o sa ti se para inutil sa punctezi, insa m-am inselat&... nu voi comenta continutul postarii tale, ca asa am promis, dar te intreb si nu-i nevoie sa-mi raspunzi&... te simti mai bine? te-ai racorit ? esti multumit ? esti fericit ?
...well, sper ca da, pt. ca, in caz contrar, chiar n-a meritat deranjul&...

denominatus

Post by denominatus » 22 Sep 2006, 17:46

:-D :-D :-D iote mai cine vorbea...

.. anume totem, al de ne-a lasat pe toti muti in admiratia vastelor sale cunostinte de drept si maiastrul stilului juridic... desteptul desteptilor si spiritualu spiritualilor. al de n-a postat nimic juridic (sau macar remotely juridic) in tot forul... uite cine a ajuns sa se baga in seama... :-D

du-te ma si lasa-ne, poate ai treaba si noi te retinem :mrgreen:

rh2, gratia e ceva ce altii nici in 3 vieti back-to-back nu o pot invata... iar o gratie pe campuri :-P e oricum o viziune de 1.000 de ori mai interesanta dpdv artistic decat un bufon ratat si care n-are simtul ridicolului. ;-)

mai totemule, poate tu esti intr-adevar destept, mai, si paote ca chiar stii drept, dar nu vrei sa ne arati... taci ca sa ramai intelept, probabil... dar, vorba poetului, nu pot sa vad un intelept in orice vita care tace. :-D

hai ciush de-aici

denominatus

Post by denominatus » 22 Sep 2006, 17:48

scuze de off topic, dar m-a scos din sarite 2xbipedul

Post Reply