Consider normal ca un judecator sa fie un om care intelege, in primul rand, textul pe care-l citeste ori omul pe care-l asculta.Sa fie capabil a sintetiza ideile principale si sa observe detaliile semnificative. Mai apoi urmeaza textele de lege, incadrarea juridica. Daca nu pricepe "povestea"si nici n-are chef sa priceapa, judecatorul poate motiva solutia cum il taie capul, dand cu banul sau coreland articole de lege asa, la plezneala. Poate nimereste solutia corecta sau poate nu.Oricum, cineva trebuie sa piarda.Lui ii este egal(in cel mai fericit caz)leustean wrote:Eu spun doar ca masurarea inteligentei dupa criterii fixe este un sistem aleatoriu, care nu va face selectia cea mai potrivita pentru tagma magistratilor.
Un magistrat, pentru a merita numirea in functie, trebuie sa aiba experienta, verticalitate morala, tarie sufleteasca, pregatire profesionala, capacitate de comunicare (fiind intr-un permanent contact cu oamenii).
Cum capeti toate aceste informatii despre un om pe baza unor astfel de teste?
............
Oameni buni, stiati ca pe vremuri intrai in magistratura la CERERE?
Si iata acum...
Vi se pare normal?
Gandirea unui judecator trebui sa fie logica , inainte de toate. Nu ma intereseaza prea mult daca obisnuieste sa stea in cap in timpul liber ori isi inseala nevasta...Poate sa fie cel mai integru personaj, insa de-i marginit ,rigid si cu idei fixe, ii va lipsi intotdeauna acel ceva care-l face apt de a intelege si alte puncte de vedere. Un just echilbru il poate asigura doar intelepciunea omului imbracat in roba de judecator.
Nu stiu cat sunt de edificatoare aceste teste de logica cu privire la inteligenta reala a unui viitor judecator, insa parca se simte nevoia unor oameni cu aplecare adevarata fata de aceasta meserie.