urgent, va rog.

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
jurista

urgent, va rog.

Post by jurista » 11 Aug 2006, 10:34

Buna ziua, colegi de breasla! va rog sa ma ajutati - am o dilema.
in iulie am cedat 3 firme, au intrat noi asociati si s-a schimbat si administratorul care au semnat ca a luat la cunostinta de sit juridica si financiara a firmelor preluate. Acum, tb depuse bilanturile pina la 30 iunie, cine le semneaza? vechiul sau noul administrator?
multumesc.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 11 Aug 2006, 11:51

Noul administrator. Vechiul administrator nu mai are nici o calitate pentru a semna, iar noul admin, atat timp cat nu a binevoit sa incheie un contract cu un expert contabil sau contabil autorizat, raspunde pentru evidenta contabila a societatii.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 14 Aug 2006, 09:54

Pana la data inregistrarii mentiunii la ORC va semna vechiul administrator.
Dupa aceasta data semneaza noul administrator.

Iar noul administrator raspunde inclusiv de conducerea conform legii a evidentelor contabile, indiferent daca a semnat sau nu contracte cu contabili autorizati, experti sau firme de contabilitate.

jurista

urgenttttttt!!!!

Post by jurista » 14 Aug 2006, 12:01

multumesc pt raspunsuri.
am facut mentiunea la ORC si au iesit si actele.
bilantul e pina la 30.06.20067, deci activ s-a desfasurat sub vechiul administrator. depunerea bilantului se face acum!

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 14 Aug 2006, 13:10

Pentru Pelerinul: Imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic cu textul din Legea nr. 82/1991 republicata si modificata: "Art. 10. - (1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si conduc contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare, care raspund, potrivit legii. (4) La persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat incadrat, potrivit legii, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 si care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro, raspunderea pentru tinerea contabilitatii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective."

Pelerinul

Post by Pelerinul » 14 Aug 2006, 16:16

Te rog sa ma contrazici fara nici un regret! :cafea:
Parerea mea: in fata legii si a organelor de control sta cu pieptul gol insasi administratorul. El incaseaza amenda si el o achita.
Raspunderea contabelului, expert sau autorizat, respectiv a firmei de contabilitate vine acusica, subsecventa si se manifesta fata de administrator/firma.
Nu ai sa vezi niciodata un contabil raspunzand in fata organelor de control, juridic vorbind si incasand amenda pe numele sau.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 15 Aug 2006, 08:26

De regula amenda o ia firma si apoi se indreapta impotriva persoanei vinovate, conform legii. Sunt putine cazurile in care se specifica in lege ca amenda se aplica persoanei fizice vinovate. Dar eu nu ma refeream la acest tip de raspundere, ci la raspunderea penala, care este cea mai grava, sau la raspunderea prevazuta de Legea 85/2006. In aceste doua situatii, daca exista un contract de prestari servicii cu raspunderi clare incheiat cu un contabil autorizat sau o firma de expertiza contabila, iar actele sunt semnate la intocmire de prestator, poate fi inlaturata prezumtia legala ca administratorul raspunde pentru intocmirea nelegala a acestor acte.

jurista

urgenttttttt!!!!

Post by jurista » 15 Aug 2006, 12:44

interesanta discutie! multumesc. dar totusi cine semneaza bilantul pina la 30.06.2006? pina la cesiune era un contabil angajat. Cesiunea s-a inregistrat deja la ORC. acum firmele nu mai au angajati ci doar administrator. deci vechiul sau noul?

keenn

Re: urgenttttttt!!!!

Post by keenn » 16 Aug 2006, 10:00

jurista wrote:interesanta discutie! multumesc. dar totusi cine semneaza bilantul pina la 30.06.2006? pina la cesiune era un contabil angajat. Cesiunea s-a inregistrat deja la ORC. acum firmele nu mai au angajati ci doar administrator. deci vechiul sau noul?
Cred ca Luminita are dreptate. Vezi primul ei raspuns.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 16 Aug 2006, 18:03

LUMINITA2006 wrote:De regula amenda o ia firma si apoi se indreapta impotriva persoanei vinovate, conform legii. Sunt putine cazurile in care se specifica in lege ca amenda se aplica persoanei fizice vinovate. Dar eu nu ma refeream la acest tip de raspundere, ci la raspunderea penala, care este cea mai grava, sau la raspunderea prevazuta de Legea 85/2006. In aceste doua situatii, daca exista un contract de prestari servicii cu raspunderi clare incheiat cu un contabil autorizat sau o firma de expertiza contabila, iar actele sunt semnate la intocmire de prestator, poate fi inlaturata prezumtia legala ca administratorul raspunde pentru intocmirea nelegala a acestor acte.
In ceea ce priveste raspunderea penala sunt de acord.

Post Reply