un sfat: actiune posesorie

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
croc

Post by croc » 16 Nov 2004, 13:05

spuneam ca are dreptate norocel, ca am scapat din vedere esentialul, nu ca ceea ce s-a discutat nu ar fi fost interesant;
insa intr-adevar, o actiune posesorie nu ar fi admisibila, iar una in revendicare (dispozitie sau conservare), depinde in mare masura de "curent"; merita insa de incercat, daca are timp si bani, pentru ca astea sunt lungi si cam costisitoare;
oricum mie mi se ridica parul in cap cand imi aduc aminte, referitor la curentii despre care vorbeam, de practica judiciara care a admis actiunile in revendicare, apoi, in urma admiterii in lant a unor recursuri in anulare, le-a respins in bloc; va dati seama cati bani cheltuiti, cat efort si cati nervi;
nu mai stiu exact expresia innuendei, vorbea ceva de un adevar absolut; si eu am am crezut la fel dar uite ca nu-i deloc absolut adevarul ala; :(
eu ma bucur insa ca viitorii nostri magistrati gandesc asa, sper numai ca asta sa se mentina si dupa ce urca pe "scaun"; ar fi excelent sa nu mai avem judecatori isterici, ci amabili si zambitori, sa nu mai vedem fete acre pe care si le compun pur si simplu pentru ca da bine sau din trac, si mai ales sa vedem sentinte despre care sa spui, chiar daca ai pierdut "jos palaria frate, are dreptate"; eu am spus de cateva ori asta insa de prea putine ori fata de cat mi-as fi dorit;
cred ca de la invatat mi se trage :D ; gata m-am linistit, nu mai intru :lol:

norocel

Post by norocel » 17 Nov 2004, 09:38

croc wrote:una in revendicare (dispozitie sau conservare), depinde in mare masura de "curent"; merita insa de incercat, daca are timp si bani, pentru ca astea sunt lungi si cam costisitoare;

Probabilitatea ca un judecator sa admita o actiune in revendicare formulata de un singur coproprietar este atat de mica incat nici nu cred ca merita luata in considerare.

Problema este insa alta, daca marriadellia a pierdut termenele pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 10/2001, mai poate sau nu folosi aceasta actiune in revendicare?

marriadellia

Post by marriadellia » 17 Nov 2004, 09:45

Norocel, e buna intrebarea ta, dar revin si mai punctez o data faptul ca notificarea in baza L10 am facut-o in termen..., apoi am intentat o actiune in constatare, am pierdut..., am facut apel si am procesul la inceputul lunii viitoare, dar ma pregateam pentru eventualitatea de a pierde si atunci va trebui sa merg pe actiune in revendicare.

norocel

Post by norocel » 17 Nov 2004, 09:56

Ce s-a intamplat cu notificarea (ai vazut ca Elis, parca, a spus ca in domeniul Legii nr. 10/2001 exista deja practica in sensul ca nu se aplic regula unanimitatii)?

marriadellia

Post by marriadellia » 17 Nov 2004, 10:12

Notificarea am facut-o in numele tututor comostenitorilor, dar aici va fi problema... si de asta m-am ferit... nu stiu cum sa-i aduc in fata instantei in cazul revendicarii.

norocel

Post by norocel » 17 Nov 2004, 10:17

Si ai primit sau nu raspuns la notificare ?
De ce ai introdus actiunea in constatare, care a fost obiectul si de ce ti-a respins-o?

marriadellia

Post by marriadellia » 17 Nov 2004, 13:11

actiunea in constatare am facut-o tocmai in considerentul ca stiam ca ceilalti nu ma vor sprijini si am cerut instantei sa constate faptul ca Statiunea de cercetari nu are titlu valabil. Am cerut statiunii in nenumarate randuri sa-mi comunice daca detine un titlu si nu am primit nici un raspuns in acest sens.

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 17 Nov 2004, 13:31

crezi ca te descurci cu proba dreptului de proprietate in cazul unei actiuni in revendicare ?

elis

Post by elis » 17 Nov 2004, 13:46

marriadellia wrote: Am cerut statiunii in nenumarate randuri sa-mi comunice daca detine un titlu si nu am primit nici un raspuns in acest sens.
Tu ai facut o notificare conform Legii nr. 10/2001 sau ai intrebat doar daca statiunea are titlu ?

marriadellia

Post by marriadellia » 17 Nov 2004, 14:56

Notificarea am facut-o in baza L10, dar dupa cum vezi am mers "pe doua cai"... (si tare mi-e teama ca ametesc), in primul rand am facut notificarea in termen legal, apoi vazand ca acesti comostenitori ma vor lasa balta, am incercat si actiunea in constatare, dupa ce am incercat sa obtin informatia cu privire la titlul detinut de Statiune, fara nici un succes bineinteles.

sofia

Post by sofia » 17 Nov 2004, 15:09

Daca mergi pe Legea nr. 10/2001 nu mai ai nevoie de ceilalti mostenitori.

marriadellia

Post by marriadellia » 17 Nov 2004, 15:25

Sofia, nu am inteles ce vrei sa spui... Eu intr-adevar nu am nevoie de ei, dar instanta va spune altceva.

rogue

pt marriadelia

Post by rogue » 19 Nov 2004, 18:57

uite cum vad eu problema:

indiferent de opinia instantei in privinta actiunii in revendicare, trebuie sa o incerci chiar si de una singura...

sa-ti explic avantajul(in opinia mea) : instanta din oficiu nu-ti va respinge actiunea deoarece nu e treaba ei lipsa calitatii procesuale, cu alte cuvinte va intra direct in fond...

daca insa se ridica exceptia lipsei calitatii tale procesuale, fiind vorba de o actiune reala, TREBUIE unita cu fondul...
cu alte cuvinte tot se va intra in fond, desi prima data se vor administra probe privind exceptia ridicata, dar in functie de solutia data asupra exceptiei(care probabil se va admite) poti sa prezinti o ALTA situatie coproprietarilor pasivi : anume ca dreptul exista dar trebuie sa actioneze toti...
cred ca instanta fara a pronunta o hot asupra fondului va prefigura oarecum solutia in speta, deoarece va administra anumite probe comune cu probele exceptiei, ceea ce o va face sa "pipaie" si fondul...

daca vei sti "citi" solutia de respingere data, ii vei putea convinge cu aceasta hotarare si pe ceilalti prop....

cam asta e tot ce s-ar putea face, cred...

norocel

Re: pt marriadelia

Post by norocel » 20 Nov 2004, 09:19

rogue wrote:uite cum vad eu problema:
indiferent de opinia instantei in privinta actiunii in revendicare, trebuie sa o incerci chiar si de una singura...

sa-ti explic avantajul(in opinia mea) : instanta din oficiu nu-ti va respinge actiunea deoarece nu e treaba ei lipsa calitatii procesuale, cu alte cuvinte va intra direct in fond...

Nu stiu de unde ai scos tu chestia asta ca nu ar fi treba instantei. Bineinteles ca este, doar calitatea procesuala este o exceptie absoluta si nu relativa asa ca trebuie invocat de instanta din oficiu
rogue wrote:daca insa se ridica exceptia lipsei calitatii tale procesuale, fiind vorba de o actiune reala, TREBUIE unita cu fondul...
Pai o va uni cu fondul numai daca sunt necesare probe comune, si aici este clar ca nu-i nevoie de probe comune.
Daca in CF sunt inscrisi 3 coproprietari si numai unul introduce actiunea, ce mare lucru mai trebuie probat pentru a putea respinge cererea ca fiind introdusa de o persoana fara calitate?

sofia

Post by sofia » 20 Nov 2004, 09:30

marriadellia wrote:Sofia, nu am inteles ce vrei sa spui... Eu intr-adevar nu am nevoie de ei, dar instanta va spune altceva.
In practica s-a decis ca in privinta cererilor formulate in baza Legii nr.10/2001., nu este necesar sa actioneze toti coproprietarii.
Cauta practica la adresa www.iccj.ro sau www.scj.ro

Post Reply