X in varsta de 91 de ani cu Dementa Altzheimer a vandut un apartament cumparatorului Y.Vanzatorul locuieste impreuna cu fiul acestuia care nu a stiut de vanzare.
Ulterior, cumparatorul introduce o cerere de evacuare a celor 2.
La acest moment, am formulat o cerere de punere sub interdictie a vanzatorului X si o reconventionala in dosarul de evacuare prin care solicit constatarea nulitatii absolute a contractului de v-c...aici e problema!
Am mers pe nulitate absoluta, pe lipsa capacitatii de a contracta insa, lipsiti de capacitate sunt minorul si interzisul judecatoresc. La momentul incheierii contractului X nu era pus sub interdictie.Lipsa discernamantului presupune nulitate relativa si poate fi invocata de catre persoana al carei drept subiectiv a fost lezat, corator provizoriu inca nu a fost numit iar o cerere facuta in numele vanzatorului X prin care sa invoc boala nu cred ca este admisibila.
ce as putea sa fac?
nulitate
nulitate relativa pt lipsa discernamantului zic si eu. dar cumparatorul poate dovedi prin orice mijloc de proba daca la momentul incheierii contractului vanzatorul a avut discernamant pt ca boala, neinsotita de interdictie judecatoreasca, creeaza numai o prezumtie relativa privind lipsa de discernamant.
a existat o spetza la CSJ daca nu ma insel prin care s-a considerat, la fel ca si in cazul expus, ca vanzarea e nula absolut pt cauza ilicita si imorala. de fapt era vorba de o leziune, insa cum la noi leziunea nu e cauza generala de resciziune, s-a mers pe nulitatea abs. pt cauza ilicita si imorala