"Persoana decedata" ...corect?
"Persoana decedata" ...corect?
Este corecta expresia "persoana decedata"?
Nu stiam ca nu, dar vad ca se foloseste foarte des si nu mai stiu ce sa cred.
Nu stiam ca nu, dar vad ca se foloseste foarte des si nu mai stiu ce sa cred.
In limba latina cuvantul "persona" insemna masca pe care o purta un actor.
Am citit la un moment dat intr-un curs de drept civil (cred ca de Beleiu, dar nu-mi amintesc acum exact) ca atunci cand folosim cuvantul persoana, avem in vedere un om care joaca anumite roluri sociale.
Mortul nu mai este persoana pentru ca nu mai joaca nici un rol social, nu mai are drepturi si nici obligatii.
Am citit la un moment dat intr-un curs de drept civil (cred ca de Beleiu, dar nu-mi amintesc acum exact) ca atunci cand folosim cuvantul persoana, avem in vedere un om care joaca anumite roluri sociale.
Mortul nu mai este persoana pentru ca nu mai joaca nici un rol social, nu mai are drepturi si nici obligatii.
nu-s de acord ..Norocel wrote:In limba latina cuvantul "persona" insemna masca pe care o purta un actor.
cand se spune decedata se indica si faptul ca a fost o persoana.
putea sa fie un animal, nu ?
mie mi se pare corecta expresia ..
A consulta=a intreba pentru a obtine un sfat, o parereGavril wrote:imi explici si mie de ce "medicul va consulta pacientul" e gresit ?
Medicul examineaza pacientul si pacientul consulta medicul.
Asa stiu eu ca este corect.
Cu privire la persoana insa nu stiu ce sa spun.
Poate ca ai dreptate.
Imi pare rau ca nu-mi amintesc de unde am rams eu cu ideea ca ar fi gresit.
Dictionar explicativ
A CONSULTÁ consúlt tranz. 1) (persoane) A intreba pentru a obtine un sfat sau o parere. ~ un expert. ~ un medic. 2) (texte, lucrari stiintifice) A examina pentru a se documenta. /nfr. consulter, lat. consultare
A SE CONSULTÁ consúlt intranz. A face schimb de sfaturi (cu cineva); a se consfatui. /nfr. consulter, lat. consultare
Anagrame
coltunas, consulat, consulta
asa spune dictionarul meu
A CONSULTÁ consúlt tranz. 1) (persoane) A intreba pentru a obtine un sfat sau o parere. ~ un expert. ~ un medic. 2) (texte, lucrari stiintifice) A examina pentru a se documenta. /nfr. consulter, lat. consultare
A SE CONSULTÁ consúlt intranz. A face schimb de sfaturi (cu cineva); a se consfatui. /nfr. consulter, lat. consultare
Anagrame
coltunas, consulat, consulta