Sa invoc nulitatea absoluta a arestarii?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
giovanni

Sa invoc nulitatea absoluta a arestarii?

Post by giovanni » 11 May 2006, 20:02

Am acum un dosar cu 2 inculpati recidivisti, infractori de meserie, de etnie roma, fara domiciliu trimisi in judecata pt. infr. cont. de furt calificat cu cateva agravante de rigoare. Si investit de Barou cu apararea unuia dintre ei iau dosarul la studiu. Si observ ca exista 2 mandate de arestare, cate unul pt. fiecare, avem incheiere de mentinere a arestarii, avem delegatii ale avocatilor din oficiu la mentinerea arestarii, insa STUPOARE!!! lipseste:
1. Incheierea prin care s-a dispus arestarea initiala.
2. Delegatiile av. care i-au asistat la luarea acestei masuri.
Ce-i drept exista delegatii la dosar pentru asistarea lor la Politie si Parchet, dar in ele se precizeaza expres ca numai pt. aceste 2 organe. NU SI PT. JUDECATORIE.
Drept urmare este sau nu este nula absolut arestarea lor si implicit incheierea ulterioara de mentinere acestei masuri??? Sa uzez de exceptia nulit. absolute? Pt ca nu se face dovada ca ar fi fost asistati, lucru sanctionat drastic de legea procesual penala.

giovanni

Post by giovanni » 11 May 2006, 20:10

Inca ceva: daca tine faza, atunci pot aparea 2 efecte negative
1. Punerea lor in libertate si dat fiind ca nu au domiciliu, riscul de a nu mai fi usor gasiti - sa ma lungesc cu oficiul la infinit dintr-o nebunie a mea.
2. Eventuala sanctionare pentru neglijenta in serviciu a functionarului responsabil de incompleta intocmire a dosarului.

wittmann

Post by wittmann » 11 May 2006, 20:52

Foarte interesante probleme pe care le pui :grin:, insa la acest moment e un pic tardiv. Aceste aspecte trebuiau invocate intr-un eventual recurs la incheierea de arestare.

giovanni

Post by giovanni » 11 May 2006, 21:33

wittmann wrote:Foarte interesante probleme pe care le pui :grin:, insa la acest moment e un pic tardiv. Aceste aspecte trebuiau invocate intr-un eventual recurs la incheierea de arestare.
Nope nope nope !!! Art. 197 alin. (3) cod proc pen: "Nulitatea prevazuta in alin. (2) - aici e enumerata inclusiv neasistarea inculpatului de aparator cand e obligatorie - nu poate fi inlaturata in nici un mod. Ea poate fi invocata in orice stare a procesului si se ia in considerare chiar din oficiu".

wittmann

Post by wittmann » 11 May 2006, 21:50

Incearca, iti urez mult noroc. Dar fii sigur ca acea incheiere exista undeva, iar inculpatii au fost asistati de aparator, ca doar nu suntem la Guantanamo Bay...

giovanni

Post by giovanni » 11 May 2006, 22:07

wittmann wrote:Incearca, iti urez mult noroc. Dar fii sigur ca acea incheiere exista undeva, iar inculpatii au fost asistati de aparator, ca doar nu suntem la Guantanamo Bay...
Asta asteptam sa aud inca de cand am pus topicul. Sa nu crezi ca nu m-am gandit ca exista pe undeva. Ei bine acum ce artificiu ar putea face instanta pt. a da timp completarii dosarului? O amanare de pronuntare ar tine?

ADR

Post by ADR » 11 Aug 2006, 09:54

nu ai gasit acea incheiere pentru ca face parte din alt dosar aflat sub alt numar la arhiva penala a judecatoriei.

rareori o sa gasesti incheiere prin care s-a dispus arestarea preventiva la dosarul de fond iar delegatiile niciodata pt ca ele sunt la dosarul respectiv de arestare care mai mult ca sigur a fost si pe la tribunal.

verifica opisul alfabetic al instantei si mai mult ca sigur o sa gasesti dosarul si in el si incheierea de arestare si delegatiile aparatorilor

minodora

Post by minodora » 11 Aug 2006, 16:51

Subscriu!
Exista pe undeva incheierea aia si mai mult ca sigur ca au fost asistati.
Oricum, nu este prima data cand zboara din dosar delegatiile avocatilor din oficiu.

bog28

Post by bog28 » 15 Aug 2006, 10:06

dosarul in care s-a dispus arestarea se constituie distinct de cel privind infractiunea respectiva.

eu nu am gasit niciodata atasat la dosarul privind infractiunea, copie dupa incheierea prin care s-a dispus arestarea preventiva sau macar dupa mandatul de arestare.

consider ca cele doua dosare ar trebui sa "stea" impreuna. :arrow: am mai intalnit asa la tribunal, dar la judecatorie, never :!:

wittmann

Post by wittmann » 15 Aug 2006, 11:30

bog28 wrote:
consider ca cele doua dosare ar trebui sa "stea" impreuna. :arrow: am mai intalnit asa la tribunal, dar la judecatorie, never :!:
Intr-adevar, in mod normal la dosarul de fond ar trebui sa fie atasat si dosarele in care s-a dispus arestarea, precum si cele de prelungire, dar asta nu este o regula.

Post Reply