urgent !!

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
gavril

urgent !!

Post by gavril » 17 Apr 2006, 15:14

ma scuzati ca postez aici. Nu mai pun la sectiunea Muncii pt. ca se citeste mai rar pe acolo.
Ideea e ca sunt in termenul de preaviz si in aceasta perioada am avut un concediu medical de 10 zile. Angajatorul imi spune ca durata concediului medical in intra in termenul de preaviz si, prin urmare, imi prelungeste termenul cu 10 zile. Drept temei juridic imi invoca .. citez:

"Ca urmare a faptului ca perioada de preaviz a fost intrerupta de concediu medical, situatia este urmatoarea:

- conform art 73 alin.3, coroborat cu art.50 alin. b din Codul Muncii, perioada de preaviz se reia de la data incetarii incapacitatii de munca

Astfel, preavizul de 15 zile se va finaliza in data de 29.04.2006"

Eu mi-am depus cererea de demisie pe data de 5.04.2006 si trebuie sa inceteze contractul pe 19.04.2006 iar acum ei, dupa cum vedeti, zic ca trebuie sa se incheie pe data de 29.04.2006.

Euam cautat pe net codul muncii si nu am dat de acel art. 73.alin 3 din Codul muncii. Daca are cineva Codul muncii actualizat la zi il rog sa posteze acel alineat al art. respectiv aici.
De asemenea rog, daca stiti, sa va dati cu parerea despre aceasta situatie (poate ati mai trecut prin unele asemanatoare).

Am nevoie de raspuns astazi .. dca este posibil ..

Multumesc ..

Motanu

Post by Motanu » 17 Apr 2006, 15:22

Din pacate, angajatorul are dreptate. Perioadele in care contractul de munca este suspendat prelungesc preavizul. Cazul de la art 51 este cel al absentelor nemotivate (nu cred ca intra in discutie).

ART. 73
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

gavril

Post by gavril » 17 Apr 2006, 15:43

si art. 51 alin 2 ?

inseamna ca au dreptate ... dupa cate se pare :?

Motanu

Post by Motanu » 17 Apr 2006, 16:14

Iti postez si alineatul cerut, dar nu te ajuta (nu isi gasaste aplicabilitate). Imi pare rau.

ART 51 alin.(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

aiurel

Post by aiurel » 17 Apr 2006, 16:58

Pe perioada preavizului trebuie sa prestezi cele 8 ore de munca.
Orice alte motive de intrerupere suspenda termenul.

gavril

Post by gavril » 17 Apr 2006, 18:40

mda. asta e ..

Eu vedeam scopul termenul de preaviz cu alti ochi .. Eu vedeam acel termen ca o perioada de timp in favoarea angajatorulului sau angajatulului .. astfel incat .. acestia, in acest rastimp, sa-si poata gasi un inlocuitor pt. angajat respectiv un alt loc de munca. Nu ma gandeam ca concediul meu medical l-a oprit pe angajator sa caute un inlocuitor pt. mine. Asta e acum. Mai raman putintel ..

Multumesc frumos pt. raspunsuri.

nicuvar

Post by nicuvar » 17 Apr 2006, 19:09

Nu ai putea rezolva amiabil cu angajatorul ? Fiul meu a fost intr-o situatie asemanatoare, dar a plecat mai devreme, la intelegere cu angajatorul. :floare:

gavril

Post by gavril » 17 Apr 2006, 22:03

am incercat Nicu .. dar degeaba .. Asta a fost primul lucru pe care l-am sugerat .. Zice ca nu are resurse umane in prezent .. :?

gavril

Post by gavril » 27 Apr 2006, 13:59

salutare !

revin cu o noua nelamurire;

stiu ca angajatorul e obligat sa-ti plateasca zilele dintr-un an la care aveai dreptul ca si concediu de odihna daca salariatul nu si-a luat acest concediu.
Situatia mea e : sunt angajat de 3 luni (fara 6 zile) si nu mi-am luat concediu de odihna. acum voi pleca de aici dar as dori sa stiu daca pot beneficia de banii pt. zilele de concediu la care aveam dreptul ? e o perioada minima obligatorie cat trebuia sa fiu angajat pt. a-mi cere acest drept ? ( sincer .. eu cred ca nu .. dar .. )

aa .. si temeiul juridic .. daca se poate .. sa-mi indicati ..

Multumesc !

monica

Post by monica » 27 Apr 2006, 14:53

Legal si corect este ca atunci cand cineva isi da demisia i se face calculul la cate zile de CO are dreptul. Resursele Umane intocmeste o nota prin aduce la cunostinta Serviciului Salarizare cate zile de CO a avut, de cate a beneficiat si cate au ramas de compensat (platit) -trebuie aprobata de Directorul societatii. E ceva de genul:

"Aprobat,
Director

Prin prezenta va facem cunoscut ca D-nul.............., avand functia.........angajat de la data de ................. la SC............., si-a incetat activitatea incepand cu data de ................. conform art.55 litb. din Codul Muncii.
Pentru perioada lucrata in unitate , are dreptul la ..........zile CO, din care a efectuat......... si are de primit contravaloarea a ...............zile CO.

Intocmit, Primit, "

Lamurit? :lol: :lol:

nunuti

Post by nunuti » 27 Apr 2006, 15:04

Art. 140.din Codul Muncii
- (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In consecinta, dupa calculele mele, ai avea dreptul cam la 5 zile de concediu de odihna...pe care poti sa le iei chiar din termenul de preaviz si pe care trebuie sa ti le plateasca!!!

Of the topic, tin minte o speta faina din timpul facultatii in care cineva si+a dat demisia, calculand ca ar avea dreptul pe anul respectiv la 15 zile de concediu...si ce+a facut pe perioada preavizului??? Si+a luat concediul de odihna..Platit binenteles :-D [/b]

lauraC

Post by lauraC » 27 Apr 2006, 15:07

Vezi ca in ccm durata co este de 21 de zile lucratoare.

gavril

Post by gavril » 27 Apr 2006, 15:13

preavizul meu se incheie duminica. deci , nu mai sunt sanse sa mi sa dea concediu de odihna. totusi pt. ca nu mi-am luat eu as vrea sa-mi fie platit acele zile. e corect ? sau trebuia sa fiu angajat o perioada ai mare de timp pt. a mi se plati acest zile neluate de CO ?

eu stiu ca era un articol in codul muncii care obliga angajatorul sa-i plateasca salariuatului acest concediu .. chiar daca el nu s-a luat. stit respectivul articol ?
sa presupunem ca lucrez de la 1 ian 2006 pana la 31 dec 2006 la un angajator si in acest rastimp nu mi-am luat deloc CO. ideea e ca la sf. anului angajatorul e obligat sa-mi adauge la salariu si banii pt. CO. stiti art respectiv ?

nunuti

Post by nunuti » 27 Apr 2006, 15:22

141 alin 4 C.muncii care zice ca este permisa compensarea in bani a concediului de munca neefectuat doar in cazul incetarii CIM...adica cazul tau.

Multumit? :lol:

gavril

Post by gavril » 27 Apr 2006, 15:31

am citit si eu respectivul articol .. Stiam de el .. dar aveam impresia ca mai exista altul mai clar de atat..

http://72.14.207.104/search?q=cache:UyG ... =clnk&cd=5

multumesc de raspuns

Post Reply