Un nou carburant: Biodiesel !!!
Un nou carburant: Biodiesel !!!
De curand am citit intr-un ziar local ca in judetul Sibiu se va infiinta prima plantatie de rapita din care se va extrage noul carburant si totodata se va construi si rafinaria aferenta. Investitia este una colosala: 150 mil. Euro. Evident, cu investitor strain (din Germania). Auzit-ati voi pana acum de carburantul asta? Nu e poluant si masinilor care acum functioneaza pe motorina nu trebuie sa li se aduca mari modificari (pe la filtre si inca pe undeva, nu mai retin exact pe unde). Ceea ce ma intereseaza in primul rand este pretul. Are careva idee cat va fi?
A, si inca ceva, asa din auzite: in Germania cica aproape jumatate din masinile Diesel functioneaza cu Biodiesel.
A, si inca ceva, asa din auzite: in Germania cica aproape jumatate din masinile Diesel functioneaza cu Biodiesel.
Ceea ce spune Giovanni nu e chiar nou.eu am vazut anul trecut un reportaj facut la un institut de cercetari din Cluj Napoca unde se fabrica acest combustibil din rapita si intradevar este destinat motoarelor diesel.nu stiu prea multe pt ca nu i-am dat prea mare importanta dar spuneau ei la vremea respectiva ca in Romania doar la Cluj se face asa ceva.
Domnle Comisar, da-i te rog un search pe google cu denumirea: "biodiesel sibiu" si uita-te atent la a doua chestie din lista gasita. Din pacate pe pagina respectiva (ziarul de mures) nu am mai gasit stirea, probabil fiind deja una veche.comisar wrote:Giovani i-mi esti simpatic dar sa nu ne imbatam cu apa rece,ai spus o poveste de SF si daca ne mai si aud astia de la Rafo si Rompetrol sigur isi vor da foc la rafinarii si cultiva rapita.
Iar a treia din lista de pe google este adresa de web a Consiliului Jud. Sibiu, ceea ce confera, zic eu, dat fiind ca emana de la o institutie de stat, o mare credibilitate stirii mele.
Tocmai asta ma roade si pe mine. In mare parte acesta a si fost motivul pentru care am pus topicul. Ca posed un autoturism cu motor diesel, iar pretul de acum al motorinei nu ma prea ajuta sa-mi amortizez investitia de peste 1000 de Euro, in plus fata de pretul autoturismului echivalent, dar pe benzina. Castig doar printr-un consum oarecum mai redus, fata de motorul pe benzina.georgescu wrote:Si cat va costa litrul?
Biodieselul din rapitza functioneaza.
In realitate, biodieselul este simplu ulei de rapita. Si alte uleriuri au fost incercate, insa asta e cel mai bun.
Te duci la alimentara, iei de pe raft si torni in rezervor.
Am un amic in De, care merge cu ulei de rapitz. :)
Problema pretului nu este atat de relavanta.
Este relevant faptul ca nu mai poluezi atmosfera cu produsele secundare din petrol.
Si, daca-mi aduc minte, e si mai ieftin cu vreo 10 centi...
Nu merge la motoarele pe benzina, nu incercati :)
In realitate, biodieselul este simplu ulei de rapita. Si alte uleriuri au fost incercate, insa asta e cel mai bun.
Te duci la alimentara, iei de pe raft si torni in rezervor.
Am un amic in De, care merge cu ulei de rapitz. :)
Problema pretului nu este atat de relavanta.
Este relevant faptul ca nu mai poluezi atmosfera cu produsele secundare din petrol.
Si, daca-mi aduc minte, e si mai ieftin cu vreo 10 centi...
Nu merge la motoarele pe benzina, nu incercati :)

tu vorbesti, rosioara?
au mai vrei o galetica de cianura, sa se decanteze aurul frumos?
off topic:
ce-mi place:
gabriel - povesteaadevarata imi arata un mos decrepit care are si el o cugetare de valoare.puah.
dar nimeni nu zice in ce buzunare se va duce aurul.
voi credeati ca se va duce la statul roman????
ca o sa fim cu o centima mai bogati????

da. noi o sa ramanem cu cianura de prin vai.
si pe urma o sa va intrebati de se nasc copii cu 3 manutze si alte alea...
totul pentru profit.
asta e povestea adevarata.
dar pe care nimeni n-o s-o spuna la televizor.
ca cu televizoru se minte poporu.

Revenind la biodiesel si on topic
Merge.
Bine.
Mai bine ca motorina (motorul tau se va bucura si va tine mai mult)
Mai ieftin.
Mai ecologic.