Probleme cu asociatia de locatari

Discutii privind Contenciosul Administrativ
mariuca

Probleme cu asociatia de locatari

Post by mariuca » 26 Oct 2004, 19:10

Locuiesc la etajul 4 al unui imobil iar de curand am facut o hidroizolatie din cauza degradarii acoperisului pe partea aferenta apartamentului proprietate privata. Locatarii blocului nu au fost de acord sa participe financiar la aceasta reparatie (reparatie facuta proprietatii comune, acoperisul facand parte din proprietatea comuna a imobilului). Am toate facturile cu care am achizitionat cele necesare efectuarii acestei izolatii (carton, smoala etc.), pe care le-am dus administratorului asociatiei de proprietari sa le treaca la intretinere cu titlul de cheltuiala comuna tuturor locatarilor acelui imobil. La inceput administratorul a fost de acord, ulterior mi-a spus ca ii este frica de reactia locatarilor care nu au fost de acord cu reparatia....
Ce pot face ? Am sanse sa-mi recuperez acesti bani.......(banii pe materiale caci munca nu o mai pun la socoteala deoarece izolatia a fost facuta de sotul meu, daca solicitam o firma specializata plateam mult mai mult)??
VA MULTUMESC MULT

minodora

Post by minodora » 26 Oct 2004, 21:20

La repararea terasei sunt obligati sa participe financiari toti locatarii. Inainte de a face tu reparatia ai facut o sesizare asociatiei de locatari?

virtual

Post by virtual » 26 Oct 2004, 21:33

Legea in discutie e L . 114/1996 ...
teoretic sunt obligati sa participe proportional la reparatii , indiferent de etajul unde locuiesc...
Dar daca nu vreau sa plateasca si is si de aia dusi in lumea lor, crede-ma ce el mai bine e sa renunti la ideea de a-ti recupera banii...Sorry

marriadellia

Post by marriadellia » 27 Oct 2004, 08:44

Daca am inteles bine ai facut doar o reparatie a hidroizolatiei si nu ai adus modificari imobilului (adica nu ai facut un acoperis cu sarpanta in locul terasei acoperita cu hidroizolatie). In acest caz, aceasta lucrare de reparatii este exceptata de la Legea 50/91 si nu-ti trebuia autorizatie de constructie, deci implicit nu trebuia sa obtii de la ceilalti proprietari ai scarii blocului acordul lor in privinta reparatiilor. Sa stii ca Asociatia de proprietari nu te va ajuta cu nimic, dar poti sa-ti recuperezi toti banii prin instanta de judecata, avand toate chitantele sa faci dovada cheltuielilor pe care le-ai facut.
In consecinta, eu te sfatuiesc sa faci acest lucru pentru ca vei avea garantat castig de cauza.

mariuca

Post by mariuca » 27 Oct 2004, 18:20

Poate cineva sa-mi spuna cat m-ar costa (aproximativ) actionarea in instanta, cam cat dureaza pana la pronuntarea hotararii definitive si daca imi pot recupera banii cheltuiti in instanta? :(
Raspuns pentru minodora: asociatia de locatari a fost sesizata verbal (nu in scris), dar nu s-a facut mai nimic,.....pardon a existat o tentativa, s-a incercat constituirea unui fond de reparatii care sa fie alocat in functie de necesitati, dar s-a renuntat din cauza ca locatarii care initial au fost de acord pentru infiintarea acestui fond n-au cotizat 1 leu.

marriadellia

Post by marriadellia » 28 Oct 2004, 10:51

Nimeni nu cred ca poate sa-ti spuna cat dureaza pana la pronuntarea hotararii definitive, dar daca nu ai bani de aruncat, atunci acest lucru nu ar trebui sa te inspaimante, se termina oricum iar banii cheltuiti in instanta ii recuperezi daca ceri acest lucru in subsidiarul cererii de chemare in judecata.

virtual

Post by virtual » 28 Oct 2004, 12:30

Problema e in cat timp iti recuperezi banii.
Plus ce relatii o mai ai cu vecinii tai (si asa incordate am inteles) dupa ce ii dai in judecata.

Iti recomand sa le pui pe ambele in balanta, fiindca nu uita ca tu locuiiesti cu ei si o sa ai un bloc intreg ca dusman declarat dupa actiunea in instanta...chiar daca ai tu dreptate

minodora

Post by minodora » 28 Oct 2004, 13:59

E adevarat ca te certi cu ceialalti locatari dar daca a investit multi bani in hidroizolatie mie mi se pare corect sa-i recupereze. Si nu pot sa cred ca toti au fost impotriva sa dea bani. Pur si simplu a fost ca la bloc.... daca nu da vecinun eu sunt prost sa dau bani?
Ma gandeam daca ai facut o sesizare scrisa pentru a avea o dovada ca nu te-ai apucat de capul tau sa faci izolatia fara sa consulti in prealabil asociatia.

virtual

Post by virtual » 28 Oct 2004, 22:36

Ai dreptate. Si eu recomand sa faca tot ce poate ca sa recupereze banii, dar nu prea are sens, avand in vedere timpul in care isi va recupera banii si faptul ca nici acesta nu e un fapt sigur. Din pacate,...

marriadellia

Post by marriadellia » 29 Oct 2004, 07:48

Eu imi sustin punctul de vedere. Toti sunt obligati prin lege sa participe la repararea imobilului proprietate comuna, indiferent de etajul la care locuiesc. Banii se recupereaza garantat. Cum am mai spus, fiind vorba doar de reparatii, nu de modificari ale imobilului nu trebuia sa ceri acordul asociatiei de proprietari sau al vecinilor. Aveti dreptate cu atmosfera care se va creea, dar fiti convinsi ca in cazul in care ar fi o problema de reparatii la un etaj inferior (de exemplu - cazul spargerii unei conducte principale), atunci cel care sta la etajul IV va fi obligat sa participe cu o cota parte din valoarea lucrarilor. Si daca refuza, intervine aceeasi atmosfera: vecinii-ti vor fi dusmani.
Asta e sfatul meu...

elis

Post by elis » 29 Oct 2004, 08:02

Ai dreptate, in sensul ca toti coproprietarii sunt obligati sa participe la repararea imobilului proprietate comuna dar cred ca esti si tu de acord ca au si dreptul de a decide asupra necesitatii, urgentei si modalitatii de executie.
Nu cred ca recuperezi banii atat de usor daca nu ai avut acordul coproprietarilor si nu ai organizat o procedura de achizitie care sa garanteze ca ai ales o firma care sa execute lucrari de buna calitate, dupa o solutie tehnica agreata de coprorietari si bineintels pentru un pret cat mai mic.
Autorizatia de constructie nu are nici o legatura cu acordul proprietarilor.

marriadellia

Post by marriadellia » 29 Oct 2004, 09:08

In cazul in care facea modificari la sarpanta ii trebuia Autorizatie de constructie si automat in prealabil in Certificatul de Urbanism i se cerea acordul notarial al coproprietarilor pe langa avizele de rigoare..., dar aici nu este cazul- fiind vorba doar de reparatii fara modificari -. In plus lucrarea s-a realizat de beneficiar nu prin firma. Acest lucru nu constituie un impediment, mai ales ca nu cere bani pe manopera nimanui, ci doar recuperarea cheltuielilor facute pe materiale pe baza facturilor pe care le va prezenta in instanta. Ce vina are locatarul de la IV ca ii ploua in casa? Daca ar lasa sa se degrageze hidroizolatia ar fi afectat si cel de la III , etc. Daca ar fi efectuat lucrarile de reparatii cu o firma de constructii ar fi costat mult mai mult, si ma gandesc ca astfel erau si mai nemultumiti vecinii.
In astfel de cazuri banii se recupereaza GARANTAT. :D

elis

Post by elis » 29 Oct 2004, 09:28

marriadellia wrote:Ce vina are locatarul de la IV ca ii ploua in casa? Daca ar lasa sa se degrageze hidroizolatia ar fi afectat si cel de la III , etc. Daca ar fi efectuat lucrarile de reparatii cu o firma de constructii ar fi costat mult mai mult, si ma gandesc ca astfel erau si mai nemultumiti vecinii.In astfel de cazuri banii se recupereaza GARANTAT. :D
Nu are nci o vina ca ii ploua in casa dar trebuie sa puna in discutie problema in adunarea generala si sa obtina acordul coproprietarilor. Daca refuzul este abuziv atunci se poate adresa instantei.
Uita-te in Normele de functionare a asociatiilor de proprietari, aprobate prin in HG nr. 400/2003.

marriadellia

Post by marriadellia » 29 Oct 2004, 11:17

Ai perfecta dreptate, dar avand in vedere ca s-a anuntat Asociatia de proprietari, aceasta chiar dorind sa infiinteze un cont separat pentru reparatii, lucru care nu s-a mai intamplat, vecinii refuzand categoric acest lucru, si faptul ca aceasta reparatie constituie o urgenta pentru buna intretinere a imobilului s-ar fi asteptat prea mult pana instanta ar fi hotarat ca vecinii sunt de rea credinta si sa-i oblige sa fie de acord cu aceste lucrari..., asa ca acum aceasta poate sa-i oblige la restituirea cotei parti care i s-ar cuveni fiecarui proprietar. Nu vreau sa insist asupra acestui lucru, dar nu mi se pare corect ca intr-o colectivitate sa se intample astfel de probleme..., sau poate eu sunt putin "deplasata", iar in acest caz - mea culpa - :cry: .

elis

Post by elis » 29 Oct 2004, 11:29

Nici prin cap nu mi-a trecut ca ai fi deplasata, iar argumentele aduse de tine mi s-au parut destul de convingatoare dar motivul pentru care am insistat este ca am vazut cel putin 10 sentinte prin care s-au respins cererile celor care au efectuat reparatiile pentru motivele pe care ti le-am spus.
In plus, ma gandesc la regula unanimitatii care se aplica in privinta actelor efectuate de coproprietari.
Stiu ca de cele mai multe ori cei care nu locuiesc la ultimul etaj nu sunt de acord sa contribuie la repararea acoperisului dar daca se urmeaza calea legala vor fi obligati sa contribuie.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest