Vanzare uscator

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
cip762001

Vanzare uscator

Post by cip762001 » 27 Oct 2004, 09:00

Problema sta in felul urmator:
In scara unde locuiesc exista asociatie de proprietari la nivelul scarii noastre.La parter exista o camera in care functioneaza asociatia, adica acolo sta administratorul, se tin sedintele samd.
Un locatar de la ultimul etaj a luat initiativa strangerii de semnaturi pentru vanzarea acestui spatiu iar banii obtimuti sa fie folositi la repararea terasei blocului sau la construirea unui acoperis. Intrebarea mea este daca acest spatiu comun(uscatorul) poate fi vandut si daca da in ce conditii? Cati proprietari trebuie sa fie de acord cu vanzarea acestui spatiu? Multumesc.

minodora

Post by minodora » 27 Oct 2004, 09:07

Stiam ca da, cu acordul tuturor proprietarilor.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Oct 2004, 09:27

eu stiu ca nu poate fi vandut.
este vorba de coproprietatea fortata si perpetua asupra partilor comune din imobil care nu poate face obiectul unei instrianari separat de proprietatea privata pe care o deserveste.

minodora

Post by minodora » 27 Oct 2004, 09:29

Roxana s-ar putea sa ai dreptate.

minodora

Post by minodora » 27 Oct 2004, 09:47

Chiar ai dreptate. Scuze :oops:

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Oct 2004, 10:00

dar n-ai de ce sa-ti ceri scuze :D
eu sunt pe acest forum ca sa emit opinii si invat de la altii care stiu mai multe. e o invatare interactiva.
:wink:
ma gandeam daca nu cumva se poate inchiria uscatorul.... :?:

minodora

Post by minodora » 27 Oct 2004, 10:01

De inchiriat chiar se poate.

cip762001

Post by cip762001 » 27 Oct 2004, 10:30

Va multumesc pt raspunsuri. M-ar interesa daca stie careva vre-o lege in care sa fie specificat treaba asta.
roxana_juridic wrote:dar n-ai de ce sa-ti ceri scuze :D
eu sunt pe acest forum ca sa emit opinii si invat de la altii care stiu mai multe. e o invatare interactiva.
:wink:
ma gandeam daca nu cumva se poate inchiria uscatorul.... :?:

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Oct 2004, 10:54

da, se poate inchiria.
baza legala e O.G. 85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
conform art. 11 "inchirierea sau folosirea de catre persoane fizice sau juridice a spatiilor aflate in proprietatea comuna a proprietarilor se face numai prin contract de inchiriere sau de folosinta semnat de catre presedintele asociatiei de proprietari, ba baza hotararii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul poprietarilor direct afectati."

good luck!

ainsof

Post by ainsof » 30 Oct 2004, 14:37

As fi curios si eu sa stiu de ce nu se poate vinde o camera cu intrare separata daca toti coproprietarii sunt de acord.

sofia

Post by sofia » 31 Oct 2004, 10:05

Cred ca s-ar putea instraina doar dupa schimbarea destinatiei spatiului respectiv.

porsche

instrainarea uscatoriei

Post by porsche » 12 Nov 2004, 15:31

Nu se poate comform legilor actuale,trebuie acordul tuturor locatarilor,problema care este mai dificila,acest domeniu este o proprietate comuna si indivizibila.

elis

Post by elis » 12 Nov 2004, 15:37

Din intrebare rezulta ca exista acordul tuturor coproprietarilor si pentru schimbarea destinatiei, si pentru vanzare.

rogue

Post by rogue » 12 Nov 2004, 19:33

minodora wrote:Stiam ca da, cu acordul tuturor proprietarilor.
absolut. trebuie facuta ceva experitiza, se schimba destinatia si se vinde ca un nou apartament.

in cj se face asta de mult!!

arian

Post by arian » 13 Nov 2004, 10:55

eu zic ca uscatorul poate fi vandut. exista insa ce-i drept niste probleme de ordin practic si mai depinde si de notarul care ar urma sa faca actul.unii accepta vanzarea altii nu.logica e asta: toti proprietarii apartamentelor din bloc au o cota-parte din dreptul de proprietate asupra uscatorului ca accesoriu al dreptului de proprietate exclusiva asupra apartamentului.ei vor putea dispune de cota lor si separat pentru ca natura si destinatia functionala a uscatorului permite aceasta. Dimpotriva ei nu vor putea instraina cota parte din bunurile a caror natura si destinatie nu permite aceasta-casa scarii, acoperisul, instalatiile din subsol etc. o asemenea vanzare nu ar aduce atingere, tocmai datorita naturii bunului, nici dreptului de proprietate exclusiva asupra apartamentului si nici dreptului de proprietate comuna fortata si perpetua asupra celorlalte parti si dotari din imobil. De asemenea nu ar fi afectata nici folosinta bunului care face obiectul proprietatii exclusive, folosinta careia ii este afectat uscatorul cu pricina.
Dificultatile practice de care vorbeam constau in faptul ca este necesara prezenta la incheierea actului a tuturor coproprietarilor, ori imputernicirea unuia dintre ei dar IN BAZA UNEI PROCURI AUTENTICE, ceea ce presupune din nou prezenta tuturor celorlalti la notar (de data aceasta pentru mandat), PT. CA IN NICI UN CAZ NU SE VA INCHEIA CONTRACTUL AUTENTIC DE VANZARE-CUMPARARE IN BAZA UNEI LISTE DE SEMNATURI SAU IN BAZA UNUI PROCES VERBAL DE SEDINTA A ASOCIATIEI.O alta problema ar fi intabularea. Judecatorul delegat (sau mai nou registratorul -OUG 41/2004 dk nu ma insel) ar putea fi insa de alta parere sau pur si simplu intr-o dispozitie proasta ceea ce inseamna o incheiere de respingere a cererii de intabulare care ar trebui atacata cu apel (ma rog plangere dupa ordonanta de mai sus care modifica L 7/1996). Asa ca....

Post Reply