Avocatii sunt platiti de stat daca accepta stagiari?

Examene, rezultate, pareri, etc
giovanni

Avocatii sunt platiti de stat daca accepta stagiari?

Post by giovanni » 16 Dec 2005, 08:24

Noi, stagiarii, din cate stiu eu trebuie sa le taiem lunar chitante (de cele mai multe ori fictive, parerea mea) cum ca am primit de la maestru o suma de bani undeva pe langa salariul mimim. Intrebarea mea e: acesti maestrii sunt cumva platiti de stat asa incat sa ne asigure traiul minim, sau trebuie sa o faca din propriile venituri? Vorba vine sa o faca, deoarece sa ne bucuram daca nu ne iau bani, si cu drept cuvant nu mai este aici, de cele mai multe ori, loc de o plata lunara in favoarea noastra.

ellia

Post by ellia » 16 Dec 2005, 09:22

din cite stiu eu,salariul primit de la maestru (la care se obliga prin contractul semnat) este platit din fondurile lui (daca intelegerea verbala nu este contrara :fluierat: ).
acum, te referi la legea care prevede suportarea salariului mediu pe economie de catre stat, in cazul in care sunt angajati absolventi 2005?

denominatus

Post by denominatus » 16 Dec 2005, 09:27

:-D
stagiarul nu este angajat. nu se aplica.
maestrul, daca plateste, plateste din onorariile lui, evident.
de ce l-ar plati statul pe maestru ca sa plateasca la randul lui pe stagiar??

giovanni

Post by giovanni » 16 Dec 2005, 10:59

Denominatus wrote: de ce l-ar plati statul pe maestru ca sa plateasca la randul lui pe stagiar??
Pentru ca legea il obliga pe maestru sa o faca. Iar la urma urmei amaratul de stagiar nu este nici somer, nici salariat. E un hibrid nenorocit fara venituri si muritor de foame. Exact cum credeam eu. Chiar mai rau, trebuie sa plateasca dari si la barou (40 mil cu taxa de examen cu tot) si daca nu are noroc de un maestru lipsit de lacomie trebuie sa plateasca ceva mii de euro si la acesta.
A dreaqu conditia umana. Si maturatorii de strada castiga mai bine la inceput. Dar numai la inceput...

denominatus

Post by denominatus » 16 Dec 2005, 13:04

Giovanni wrote:
Denominatus wrote: de ce l-ar plati statul pe maestru ca sa plateasca la randul lui pe stagiar??
Pentru ca legea il obliga pe maestru sa o faca.
Care lege? care articol? zau nu stiu...

ellia

Post by ellia » 16 Dec 2005, 13:45

daca nu-ti gasesti maestru... oricum nu iei nici un ban.
daca:
--iti basesti maestru bun, dar care zice ca nu-ti da un ban, ci ca esti in perioada de acumulare, ca tren sa prestezi munca patriotica pentru el etc, sau
--iti gasesti un maestru asa si asa, si-ti da bani dar nu e tocmai preocupat sa-ti impartaseasca din experienta lui
ce preferi?
pina la urma inceputul e intotdeauna greu, si ma gindesc ca la inceput probabil vom astepta ziua de plata a oficiilor care oricum vor reprezenta fooooaaaaarte putin.

giovanni

Post by giovanni » 16 Dec 2005, 14:35

Denominatus wrote:
Giovanni wrote:
Pentru ca legea il obliga pe maestru sa o faca.
Care lege? care articol? zau nu stiu...
Art 283 alin. (1) din statutul profesiei: Contractul (este vorba de acela de colaborare) va mentiona obligatia de a se asigura av. stagiar venitul minim garantat pe economia nationala, distinct de veniturile ocazionale ale avocatului stagiar asigurate din asistenta judiciara pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenta judiciara al baroului.

Ma rog, legea nu e lege. Ba chiar mai mult: trebuie de cele mai multe ori cotizat la greu la "maistru" ca sa te accepte. Cum Dumnezeu imi pot pune problema ca sa ma si plateasca? De ce nu ar opera inca din capul locului o compensatie?
Raspunsul il dau tot eu: pentru ca legea nu e lege iar 99% dintre noi nu suntem retribuiti. Fericire celor carora nu li s-au cerut bani (asa, neimpozabil, altfel spus "pe sub mana") la incheierea contractului.

nicuvar

Post by nicuvar » 16 Dec 2005, 16:21

ellia wrote:daca nu-ti gasesti maestru... oricum nu iei nici un ban.
daca:
--iti basesti maestru bun, dar care zice ca nu-ti da un ban, ci ca esti in perioada de acumulare, ca tren sa prestezi munca patriotica pentru el etc, sau
--iti gasesti un maestru asa si asa, si-ti da bani dar nu e tocmai preocupat sa-ti impartaseasca din experienta lui
ce preferi?
pina la urma inceputul e intotdeauna greu, si ma gindesc ca la inceput probabil vom astepta ziua de plata a oficiilor care oricum vor reprezenta fooooaaaaarte putin.
Ma scuzati ca intervin, off topic, dar daca iti basesti maestru, esti aranjat. Esti omul presedintelui. :lol:

rox_alina

Post by rox_alina » 16 Dec 2005, 17:01

Scurt si la obiect, Nicuvar! Splendid! :-D :-D :lol: :cafea:

ellia

Post by ellia » 16 Dec 2005, 18:10

scuze :oops:
am sa fiu mult mai atenta

nicuvar

Post by nicuvar » 16 Dec 2005, 18:15

ellia wrote:scuze :oops:
am sa fiu mult mai atenta
Nu trebuie. Eu imi cer scuze ca am intervenit. Am facut un joc de cuvinte. :floare: :floare: :floare:

ellia

Post by ellia » 16 Dec 2005, 18:17

ok

Crtistina

Post by Crtistina » 17 Dec 2005, 18:03

eu am o alta curiozitate.
Din cate imi amintesc, neplata salariului minim pe economie, constituie abatere disciplinara

mult timp, am declarat la barou salariul minim, fie ca il primeam, fie ca nu. Asta, deoarece imi era teama ca in cazul unui control sa nu fie tras la raspundere maestrul si .....evident...sa nu sparga oala tot in capul meu pana la urma. (ca nesimtirea este la fel de mare ca numele)

Totusi, am indraznit sa declar 0 de cateva ori...Acum, ma intreb daca cineva se va sesiza....???? :evil:

inchizitia

Post by inchizitia » 17 Dec 2005, 22:09

Off topic :arrow:
ellia wrote:vom astepta ziua de plata a oficiilor care oricum vor reprezenta fooooaaaaarte putin.
Daca nu 3 pr3a indiscr3ta intr3bar3a ,cat anume (in ROL)?

wittmann

Post by wittmann » 17 Dec 2005, 22:39

Chiar asa... cat incaseaza un avocat oficii pe luna? (in medie)

Post Reply