Va rog mult sa ma lamuriti, recunoasterea paternitatii se poate face si inainte de nasterea copilului? Eventual ce act ar trebui sa intocmesc si unde? Asta pentru a putea primi pana la nastere atestatul de puericultura, iar dupa nastere sa obtin concediu paternal in timp util. Multumesc respectuos.
Ciprian Corban.
Se poate face recunoasterea paternitatii inainte de nastere?
Parerea mea e ca ai un mod neobisnuit de a pune problema. Atestatul de absolvire al cursului de puericultura il poti obtine de la medicul tau de familie indiferent daca esti sau nu tata inca si indiferenta daca mai ai si alti copii.
Recunoasterea paternitatii- in masura in care nu esti sotul mamei (situatie in care opereaza prezumtia de paternitate reglementata de dispozitiile art.53 C.familiei) se poate face numai dupa nasterea copilului. De altfel terminologia folosita de legiuitor in tot capitolul din codul familiei dedicat filiatiei fata de tata vorbeste de "copilul nascut".
Dar, revenind la problema ta, concediul paternal reglementat de dispozitiile legii nr.210/1999 se acorda tatalui - salariat- intr-un termen de 8 saptamani dupa nasterea copilului in baza unei cereri adresate angajatorului.
Durata concediului paternal poate varia intre 5-15 zile lucratoare in functie de insusirea de catre tata a unor cunostinte elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic atestate de acest certificat de absolvire al cursului de puericultura. Asa cum ti-am spus, acesta se obtine de la medicul de familie in conditiile aratate mai sus.
Succes si felicitari tanarului viitor tatic.
Recunoasterea paternitatii- in masura in care nu esti sotul mamei (situatie in care opereaza prezumtia de paternitate reglementata de dispozitiile art.53 C.familiei) se poate face numai dupa nasterea copilului. De altfel terminologia folosita de legiuitor in tot capitolul din codul familiei dedicat filiatiei fata de tata vorbeste de "copilul nascut".
Dar, revenind la problema ta, concediul paternal reglementat de dispozitiile legii nr.210/1999 se acorda tatalui - salariat- intr-un termen de 8 saptamani dupa nasterea copilului in baza unei cereri adresate angajatorului.
Durata concediului paternal poate varia intre 5-15 zile lucratoare in functie de insusirea de catre tata a unor cunostinte elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic atestate de acest certificat de absolvire al cursului de puericultura. Asa cum ti-am spus, acesta se obtine de la medicul de familie in conditiile aratate mai sus.
Succes si felicitari tanarului viitor tatic.

Multumesc pentru raspunsul detaliat. Intr-adevar, presupun ca e logic sa recunosti un copil din momentul cand acesta este adus pe lume, adica exista ca si persoana cu nume... Framantarile mele provin din aceea ca procesele noastre de divort nu se vor incheia pana la nastere. Si recunoasterea facuta inainte, ne scutea macar de un stress in zilele de dupa. De aceea ma interesa o procedura eficienta de pe acum. Inca o data multumirile mele.
pai vezi ca daca mama nu este inca divortata la nasterea copilului atunci sotul mamei "beneficiaza" de prezumtia de paternitate. Asa ca pentru ca sa poti recunoaste copilul trebuie musai ca sotul mamei sa introduca actiune in tagada paternitatii (in 6 luni de la nasterea copilului).
Asa ca va sfatuiesc sa faceti asa incat macar mama sa fie gata divortata la data nasterii. (ceea ce nu cred ca poate fi asa greu)
Asa ca va sfatuiesc sa faceti asa incat macar mama sa fie gata divortata la data nasterii. (ceea ce nu cred ca poate fi asa greu)