Corect

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Sharky

Corect

Post by Sharky » 08 Oct 2004, 15:00

Cum e corect?

a. Drept de preemtiune!
b. Drept de preemptiune!

mariuca

Post by mariuca » 08 Oct 2004, 15:09

b este corect - drept de preemptiune

Sharky

Post by Sharky » 08 Oct 2004, 17:35

Pai parerea trebuie argumentata! De ce e asa?
Eu de exemplu zic ca e B pentru ca am gasit in contracte speciale Dr.de preemptiune cu toate ca la cuprins este scris drept de preemtiune!
La Barsan in Drepturi reale este scris dr. de preemtiune si chestia mai contradictorie cu F. Deak este ca aici ( la Barsan ) chiar se da citat din legea pivind Circulatia juridica a terenurilor 541998:
ART. 5
"Instr&inarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemtiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendasilor"

p.s.Pana la urma am ajuns la concluzia ca este o greseala de tipar totusi cam dubioasa deoarece se cam intalneste....dar lamurirea a venit direct din lege unde:

ART. 5
Instr&inarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendasilor

Voi ce parere aveti?

Sharky

Post by Sharky » 09 Oct 2004, 11:18

:?:

innuenda

Post by innuenda » 09 Oct 2004, 12:14

termenul preemptiune e mai apropiat de filiera sa etimologica, care trebuie ca este latina: prae=inainte, emptio=cumparare; in fr./eng. a fost preluat preemption. Totusi, in limba romana termenul corect este preemtiune, desi eu nu as fi atat de riguroasa ca lingvist si as accepta ca termenul sa fie variabil: preemtiune/preemptiune

mariuca

Post by mariuca » 09 Oct 2004, 14:52

pentru SHARKY

LEGEA Nr. 54 din 2 martie 1998
privind circulatia juridica a terenurilor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT10400 IN: MONITORUL OFICIAL NR. 102 din 4 martie 1998
...................................................
ART. 5
Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendasilor.

Din L. stiu si eu............

Sharky

Post by Sharky » 09 Oct 2004, 15:32

Da corect este preemptiune ... cel putin asa scrie in carti si mai important si in textul de lege citat de Mariuca

mariuca

Post by mariuca » 09 Oct 2004, 15:59

APROPO IN CARTI AM SESIZAT SI EU CELE 2 FORME, POATE SA FIE O GRESEALA DE TIPAR CUM AI SPUS, TOTUSI O SA MA DUC SA VAD SI IN DICTIONARUL JURIDIC SA MA CONVING............

Sharky

Post by Sharky » 09 Oct 2004, 21:24

Dictionar juridic?
Unde-l pot gasi si eu? Care este autorul?

mariuca

Post by mariuca » 09 Oct 2004, 22:35

Mai Sharky spre rusinea mea nu cunosc nici un autor al Dictionarului Juridic, culmea este ca el exista pe piata.....in momentul in care l-am observat l-am cam ignorat, in acea vreme nu aveam treaba cu dreptul................
Uite pot sa-ti recomand un site insa trebuie sa fi membru neaparat, chestia asta costa ceva (abonament). Partrea buna e ca gasesti tot in materie de drept, de ex: codurile toate.....(inclusiv codul penal care intra vin vig. in 2005)
Adresa de site este: www.dsclex.ro

fira

Post by fira » 10 Oct 2004, 03:09

nu prea mi se pare normal sa invoci ca "proba" intr-o problema de lingvistica/etimologie or whatever, un text normativ emis de marele parlament al romaniei. Baietii aia chiar nu mi se par avizati in acest domeniu.

Raspunsul corect vi l-a dat Innuenda

Sharky

Post by Sharky » 10 Oct 2004, 13:40

Pai Innueda nu a facut altceva decat sa ne explice care este etimologia cuvantului si cum a fost preluat el in limba franceza si engleza...deci un motiv in plus de a considera ca termenul corect este PREEMPTIUNE.
In schimb la sfarsit ne zice ca termenul corect in romana este preemtiune fara sa ne explice unde a gasit termenul acesta pentru a il considera corect.
Mare caz din asta nu trebuie facut dar am cerut pareri de la voi, bineinteles fondate ca sa putem stabili care este forma corecta!!
Avand in vedere si parerile voastre si ce am gasit in carti si in lege consider ca termenul corect este PREEMPTIUNE.

LA

Post by LA » 10 Oct 2004, 14:13

In DOOM: preemptiune!

procurorul

Post by procurorul » 10 Oct 2004, 20:06

Nu stiu ce va mai agitati atat ; v-a spus clar Innuenda...

Post Reply