In ce conditii un bun propriu poate deveni bun comun

Familiei
minodora

Post by minodora » 11 Nov 2005, 13:45

[quote="wittmann"]Eu am auzit chestia asta de asa multe ori, incat la un moment dat am zis ca eu sunt ala tampit. :-D :-D :-D[/quote]



Si eu :grin:

Dyana

Post by Dyana » 11 Nov 2005, 23:41

Nu vreau sa fiu inteleasa in mod gresit.
Desigur ca bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii si nu devin comune prin trecerea timpului.Am sustinut eu ca devin comune prin trecerea timpului ?!Nu!,E o prostie!
Dar este situatia,de exemplu,unui apartament cumparat prin credit ipotecar,contractat inaintea casatoriei de catre unul dintre viitorii soti,in care numai o parte din rate se platesc inainte de casatorie,iar majoritatea ratelor se achita in timpul casatoriei;calificarea naturii juridice a bunului se face in limita ratelor platite inainte sau dupa incheierea casatoriei.Aici sunt mai multe pareri si exista controverse.Asta voiam sa discutam.

ainsof

Post by ainsof » 12 Nov 2005, 06:34

Daca nu s-a incheiat nici o conventie ca bunul sa devina comun atunci bunul este al cumparatorului chiar daca pretul ar fi platit integral de altcineva.
Cel care a platit pretul are drept de creanta si nu de proprietate.

lululi

Post by lululi » 14 Nov 2005, 10:12

Multumesc pentru raspuns, attorney!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 14 Nov 2005, 15:21

Discutam, Dyana, cu drag. Atat doar ca cel/cea care a pus intrebarea initiala se referea la un aspect concret si nu as fi vrut in ruptul capului sa se confuzeze cumva.
Discutia propusa de tine e si ea interesanta.
Imobilul dobandit cu credit ipotecar (situatia propusa de tine), daca contractul s-a incheiat inainte de incheierea casatoriei, este bun propriu> Asta deoarece astfel de contracte sunt translative de proprietate asa incat bunul este dobandit inainte de casatorie, indiferent cand si din ce se plateste pretul. Sotul neproprietar are un drept de creanta in limita sumelor platite de el.
Discutia este mai complexa in cazul imobilelor dobandite pe vremuri cu credit CEC. Asta deoarece contractele acelea nu transferau proprietatea decat la data achitarii integrale a creditului. In aceasta situatie, daca contractul era incheiat inainte de casatorie dar o mare parte din rate se plateau in timpul casatoriei si transferul proprietatii opera (in consecinta) in timpul casatoriei, imobilul astfel dobandit devenea bun comun al sotilor.
daca nu ma insel este o discutie detaliata si destul de ampla despre asta in Filipescu, cu certitudine el explicand mai bine decat mine cum stau lucrurile

Dyana

Post by Dyana » 15 Nov 2005, 15:36

Da,Attorneyatlaw.Asta si vreau.Sa discutam cu drag,nu sa ne certam.
Multumesc pentru opinia ta cu privire la acest subiect.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 15 Nov 2005, 22:39

:-D da,tare asta cu schimbarea situatiei juridice,dar sincer eu inainte sa dau la drept nu gaseam ceva de ras intr-o asemenea intrebare.acum,da,ma amuza..
ar putea totusi sa devina bun comun.aici este interpretare doctrinara.se spune ca masa comunitatii nu poate fi restransa(asta spune legea)prin vointa partilor.se pune intrebarea logica:poate insa fi marita?si aici eu zic ca,daca sotii cad de acord pot introduce in masa bunurilor comune un bun propriu..ar parea a fi o donatie,dar nu este,pentru ca sotul neproprietar nu este singurul beneficiar al acestei conventii.
chestia aia cu ratele iar e discutabila:apreciez ca soarta bunului va fi data de modul cum au fost plattite ratele:daca unul din soti a achitat o parte din rate inainte casatorie este proprietar in mod prop cu acele rate.iar daca dovedeste ca restul ratelor s-a platit cu bani care au provenit tot din bunuri proprii se aplica subrogatia reala si atunci va fi proprietar exclusiv

Guest

Re: In ce conditii un bun propriu poate deveni bun comun

Post by Guest » 03 Jan 2015, 18:27

Buna ziua, s-a lamurit deci ca timpul nu transforma niciodata un bun propriu in bun comun, dar exista vreo alta situatie care ar putea duce la asa ceva? spre exemplu culpa exclusiva la divort, existenta unui copil, etc...? Iar aici ma refer la situatia cea mai clara: un imobil (apartament) cumparat exclusiv de unul din soti inainte de casatorie si cu semnarea regimului comunitatii legale inainte de casatorie poate deveni bun comun in vreo situatie? Multumesc


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests