Divort cetatean strain

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Inside

Divort cetatean strain

Post by Inside » 02 Oct 2004, 08:43

Prin amabilitatea dvs, as dori sa aflu ce acte sunt necesare pentru divortul de un cetatean strain (iranian), care este procedura, pretul estimativ si mai ales cat dureaza ?
Mentionez ca m-am casatorit in iarna lui 1999 si din primavara lui 2000, nu l-am mai vazut.
Va multumesc anticipat !
Cu stima ,
Dana Nitza

elis

Post by elis » 02 Oct 2004, 09:58

Pentru a va putea raspunde va trebui sa mai dati si alte amanunte.
Astfel, prima problema care apare in cazul dumneavoastra este aceea de a stabili legea aplicabila.
Din ceea ce ati scris, am inteles ca aveti cetatenii diferite dar nu stiu daca ati avut domiciliu comun si daca da in ce tara.
Daca la un moment dat ati avut domciliu comun in Romania atunci, legea romana va continua sa se aplice chiar daca sotul are acum domiciliul in alta tara.
In lipsa de cetatenie sau de domiciliu comun, se va aplica legea statului pe teritoriul caruia sotii au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Daca legea straina ar fi aplicabila dupa criteriile aratate mai sus, si aceasta lege nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, daca la data cererii de divort unul din soti este cetatean roman.
Daca legea aplicabila este cea romana atunci, cererea de divort se depune, de regula, la judecatoria in raza careia ati avut ultimul domiciliu comun.
Taxa de timbru este de 342.000 lei. Pe cerere se aplica si un timbru judiciar de 3000 lei.
Daca din casatorie nu au rezultat copii minori si a trecut un an de la data incheierii casatoriei (conditii pe care se pare ca le indepliniti) atunci se poate obtine divortul prin acordul partilor, foarte simplu in principiu, doar ca presupune semnarea si depunerea cererii de catre ambii soti.
Daca nu reusiti sa divortati prin acordul partilor, durata procesului de divort va fi destul de lunga pentru ca se dau termene de judecata lungi pentru citarea paratului in strainatate.In plus, este posibil sa nu se relaizeze corect procedura daca nu cunoasteti adresa exacta.
Mai exista si o alta posibilitate, sa cereti citarea prin publicitate, dar va trebui sa dovediti ca ati facut tot ce ati putut pentru a afla adresa.

Inside

Post by Inside » 03 Oct 2004, 09:45

Va multumesc pentru raspunsul promt !
Am fost si sunt cetatean roman. Domiciliul comun, daca putem sa il numim asa, a fost domiciliul meu. Dupa incheierea casatoriei, am fost impreuna 2 luni, dupa care el a plecat in Iran si pana la data prezentei , nu mai stiu nimic de el.
Problema majora pentru mine este ca nu stiu ce posibilitati am de a da de el.Ii stiu adresa din Iran , dar nu stiu daca mai este valabila si daca ma poate ajuta in vreun fel...
Nu stiu Ambasada iraniana ce masuri ar putea lua, in acest caz ?!
Nu am inteles l-a ce va referiti prin citarea prin publicitate...???
Desi v-am vazut , ca locatie , in Hunedoara, m-ar interesa , daac puteti sa imi recomandati un coleg, care sas e ocupe de acest caz, in Bucuresti !
Inca odata, multumiri pentru promptitudne si amabilitate.

elis

Post by elis » 06 Oct 2004, 10:23

Nu cunosc un avocat pe care sa vi-l recomand dar pentru problema pe care o aveti chiar cred ca va trebui sa apelati la serviciile unui avocat pentru ca nu cred ca o sa va puteti descurca foarte bine singura.
Succes!!!

Post Reply