recurs nul

Discutii privind procedura civila
carmen_miha

recurs nul

Post by carmen_miha » 02 Sep 2004, 12:07

As avea si eu o intrebare,daca ma poate cineva ajuta...Tatal meu e administrator la o asociatie de proprietari, si a dat in judecata o rau-platnica.Totul in regula dar in sentinta nu au fost cuprinse si penalitatile de intarziere. A facut recurs indrumat de mine si la primul tremen i s-a spus ca recursul este nul, deoarece nu este mentionat domiciliul paratei.
Si nu i se comunica nimica acasa,se va publica decizia instantei in registru.
Va rog, indrumati-ma, ce e de facut?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 02 Sep 2004, 16:52

Ai avut ghinion! Intr-adevar potrivit art.302 indice 1Cod procedura civila e motiv de nulitate. Textul e destul de "proaspat" asa ca ai o scuza.
Asta insa nu inseamna ca hotararea obtinuta in fond nu obliga rau platnica la plata sumelor restante.
Chiar daca nu se comunica, hotararea din recurs se poate obtine prin formularea unei cereri, dar trebuie sa prinzi momentul cand inca dosarul nu a plecat inapoi spre prima instanta. Daca nu mai prinzi dosarul la instanta de recurs, poti obtine copia cu pricina din arhiva instantei de fond dupa ce dosarul se intoarce de la practica de casare
Ce e de facut? Ca pasi viitori, hotararea obtinuta inainte de recurs a devenit irevocabila si o poti pune in executare silita. Investeste hotararea cu formula executorie si adreseaza-te unui executor judecatoresc. Costa- e adevarat dar iti vei recupera cheltuielile in baza art.371 indice 7 alin.2 C.pr.civ.
Povestea cu penalitatile o poti rezolva printr-o cerere adresata executorului judecatoresc prin care ceri actualizarea creantei in conditiile art.371 indice 2 C.pr.civila.
Te sfatuiesc sa iti cumperi un cod de procedura civila actualizat la zi inainte sa mai sfatuiesti pe cineva, nu de alta dar povestea cu recursul e irevocabila iar partea nu are nici o vina.
Succes si da de stire cand mai ai detalii. :)

wittmann

Post by wittmann » 02 Sep 2004, 17:12

Antevorbitorul are dreptate, dar mai trebuie facute unele precizari:
1. Executorul judecatoresc nu va putea calcula majorari de intarziere decat DIN MOMENTUL ramanerii definitve si irevocabile a hotararii.
2. Pentru penalitati PANA la ramanerea def. si irev., nu vad de ce nu ai putea introduce o cerere separata.

Si mare atentie la micile amanunte....

carmen_miha

Post by carmen_miha » 03 Sep 2004, 13:56

va multumesc foarte mult ati fost draguti! intre timp m-am dat peste cap de trei ori si m-am desteptat.PROMIT SA MA PUN LA PUNCT!!!ma asteptam sa ma si certe cineva....dar am scapat! :o
Voi reveni cu stiri!

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 30 Sep 2004, 14:37

Deja celebrul 302 indice 1 a devenit o practica a instantelor romanesti .. mai bine zis a unora reprezentanti ale acestora ..
Astfel, judecatorii aplica acest text de lege la toate cauzele fara nici un discernamant .. De exemplu, recursul declarat impotriva unei sentinte pronuntate intr-o plangere contraventionala a fost respins pe motiv de nulitate deoarece nu era indicat codul fiscal al IPJ-ului intimat.
Justitia romaneasca ...

sofia

Post by sofia » 24 Oct 2004, 08:00

Parea ta este ca ar trebui ignoarate prevederile art. 302 indice 1 sau ca nu a fost aplicat corect la speta acest text de lege ?

elis

Post by elis » 24 Oct 2004, 09:05

ESTRANG3D wrote:Justitia romaneasca ...
Sa nu generalizam totusi...

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 25 Oct 2004, 10:35

Sofia wrote:Parea ta este ca ar trebui ignoarate prevederile art. 302 indice 1 sau ca nu a fost aplicat corect la speta acest text de lege ?
Parca exista un pricipiu privitor la interpretarea normei legale .. spiritul legii .. bla bla bla .. mai tine cineva seama de el?

elis

Post by elis » 26 Oct 2004, 07:16

Cred ca nulitatea prevazuta de art. 302 indice 1 este relativa si nu absoluta.
Prin urmare instanta nu o poate invoca din oficiu iar partea interesata o poate invoca doar pana la prima zi de infatisare.
Cred ca se poate completa cererea in sedinta in care s-a invocat nulitatea sau, daca partile sunt de acord, se poate acorda si un termen.
Pentru mine este clar ca nu suntem in prezenta unei nulitati de ordine publica.
Asa gandesc eu dar ar fi interesant de aflat si alte pareri.

Zgabeata_Iftode

pentru Elis

Post by Zgabeata_Iftode » 26 Oct 2004, 11:48

Colega, de cand formularea din 302 indice 1 iti sugereaza nulitate relativa???
Ca mie imi pare absoluta... Instanta cred ca s-a bucurat sa scape de un dosar, dar a avut un temei juridic extrem de clar formulat.
Haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget cu formulari gen "justitia romana" sau "spiritul legii", ai gresit.... poti fi sigur ca cineva va profita de greseala ta.
Stiti cum se spune, cand te iubeste Dumnezeu... iti fac adversarii cadouri.
:wink:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 26 Oct 2004, 12:50

si eu cred ca nulitatea este relativa. cata vreme lipsa acestor mentiuni din cererea introductiva de instanta poate fi complinita la prima zi de infatisare sau instanta poate acorda un termen pentru completarea cererii, in lipsa unor dispozitii contrare apreciez ca aceeasi trebuie sa fie solutia si in ce priveste cererea de recurs.

elis

Re: pentru Elis

Post by elis » 27 Oct 2004, 07:29

[quote="Zgabeata_Iftode"]Colega, de cand formularea din 302 indice 1 iti sugereaza nulitate relativa???
Ca mie imi pare absoluta... [/quote]

Cred ca este nulitate relativa pentru ca mi se pare ca situatia se incadreaza in prevederile art. 105 alin 2 Cod pr.civ (Actele indeplinite cu neobservarea formelor legale ...se vor declara nule numai daca prin aceasta s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea lor. In cazul nulitatilor prevazute anume de lege, vatamarea se presupune pana la dovada contrarie.)

Asa ca mi-am zis ca in cazul art. 302 indice 1 nulitatea este expresa (nu mai trebuie probata vatamarea) dar nu este absoluta ci relativa.

Pe de alta parte insa, fiind vorba despre recurs, daca instanta il declara nul nu vad cum mai poti indrepta acest lucru.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 27 Oct 2004, 17:35

Imi mentin parerea ca urmare a terminologiei folosite "...sub sanctiunea nulitatii......". Daca legiuitorul simtea nevoia sa reglementeze o nulitate relativa ar fi trebuit sa vorbeasca de "anulare". Chestia cu 105 imi sustine teoria in sensul ca neindicarea elementelor prevazute in 302 indice 1 nu poate constitui in sine vreo vatamare. Si mi-e greu sa imi imaginez cum ai putea sa faci dovada contrarie.
Mai mult decat atat, subiectul a fost postat in conditiile in care instanta cu pricina aplicase dispozitiile articolului in discutie. E adevarat ca nu reiese daca instanta a invocat exceptia din oficiu sau nu.
Pentru attorneyatlaw: ceea ce spui tu este adevarat, dar ai texte de lege care prevad expres chestia cu pricina.
In alta ordine de idei ma gandesc ca dispozitiile art.302 indice 1 reprezinta o invitatie la rigoare, la disciplina- daca vreti- si sunt de natura sa dinamizeze un pic calea asta de atac numita recurs.

elis

Post by elis » 28 Oct 2004, 07:13

Zgabeata, ganteste-te la urmatoarea situatie:

Esti judecator si trebuie sa judeci un recurs declarat de un amarat de pensionar impotriva unei sentinte prin care a fost obligat la plata unei sume foarte mari fata de o societate comerciala.
Sentinta este gresita si tu constati asta imediat ce citesti dosarul.
Acum te intreb daca te lasa inima sa-i anulezi recursul amaratului pentru ca nu a indicat contul bancar al societatii fata de care a formulat recursul ?
Inainte de a raspunde gandeste-te si la faptul ca neindicarea contului bancar de catre societatea comerciala reclamanta in cererea de chemare in judecata nu este sanctionata cu nulitatea cererii.

ainsof

Post by ainsof » 30 Oct 2004, 14:26

ELIS wrote:Acum te intreb daca te lasa inima sa-i anulezi recursul amaratului pentru ca nu a indicat contul bancar al societatii fata de care a formulat recursul ?
Nu cred ca o lasa inima si de asta nici nu ti-a raspuns!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests