Cale de atac-incheiere investire

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
kko

Post by kko » 09 Sep 2005, 11:43

Iar ca sa complic si mai mult lucrurile (... :twisted: ...) textul art.373^3din C.pr.civ vorbeste despre "presedintele instantei"&...deci, daca s-ar aplica C.pr.civ , doar presedintele judecatoriei avea competenta de a se pronunta asupra cererii de investire cu f.ex. In speta, asupra cererii de investire s-a pronuntat o judecatoare din cadrul instantei = Judecatorie. ( ar fi nula in cazul aplicabilitatii C.pr.civ o astfel de incheiere ??)Iar cum art.61 din l.speciala spune "Competenta pentru a investi cambia cu formula executorie este judecatoria." si nu presedintele instantei, ar insemna ca, in mod corect d-na judecatoare din cadrul Judecatoriei era competenta sa se pronunte asupra cererii de investire?

Hm, imi trec cam multe "prostii" prin cap de la aceasta banala incheiere de investire, nu-i asa? :lol:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 Sep 2005, 11:57

nu complica lucrurile. In regulament scrie ca presedintele instantei poate delega un judecator care, bla bla bla
ala ti-a semnat tie pe investire (de unde stii ca nu s-a semnat de presedinte, la bucuresti titlurile le face grefiera sefa si le duce la semnat la presedinte?)

excalibur

Post by excalibur » 09 Sep 2005, 12:08

KKO uite ce scrie in Legea nr. 303/2004 :

ART. 22
(1) Judecatorii stagiari judeca:
a) cererile privind pensiile de intretinere, cererile privind inregistrarile si rectificarile in registrele de stare civila, cererile privind popririle, incuviintarea executarii silite, investirea cu formula executorie si luarea unor masuri asiguratorii;

kko

Post by kko » 09 Sep 2005, 12:33

ART. 373^3 Cod pr. civ. modificat

(1) incheierea prin care presedintele instantei respinge cererea de investire cu formula executorie a hotararii judecatoresti sau a altui inscris ori cererea de eliberare de catre instanta a titlului executoriu in cazurile prevazute de lege poate fi atacata cu recurs de catre creditor. Termenul de recurs este de 5 zile si curge de la pronuntare, pentru creditorul prezent, si de la comunicare, pentru cel lipsa.
(1^1) incheierea prin care presedintele instantei admite cererea de investire cu formula executorie a hotararii judecatoresti sau a altui inscris in cazurile prevazute de lege nu este supusa nici unei cai de atac.

Excalibur, conform art. citat de tine ar insemna ca judecatorii stagiari sunt competenti sa judece cererile de investire. Atunci ar insemna ca C.pr.civ ii pune pe jud. stagiari la nivelul presedintelui instantei? Este vorba despre o delegare legala de competenta ?Eu daca citesc C.pr.civ inteleg altceva... oricum, respectiva judecatoare nu mai este stagiara... :grin: :grin: :grin:

In alta ordine de idei, am observat prin zona ca in alte cazuri in care se spune prin c.pr.civ "textual" ca presedintele instantei "drege si face" atunci presedintele instantei se pronunta si semneaza....

excalibur

Post by excalibur » 09 Sep 2005, 12:38

Si eu mi-am pus intrebarea corelatiei dintre prevederile Legii nr. 303/2004 si cele ale Codului de pr.civ.
Doar mi-am pus intrebari, nu am gasit si raspunsuri... :grin:

VAG

Post by VAG » 09 Sep 2005, 15:15

Din spetele pe care le-am avut, precum si din practica C.A.B. (culegere pe 2002) si a C.A. Brasov ,precum si din disp. legii speciale, reiese clar ca incheierea de investire a b.o. nu poate fi atacata. O parere asemenatoare am vazut la I. Turcu in Drept bancar.

sofia

Post by sofia » 09 Sep 2005, 15:23

Ce zic de asta VAG?

R O M A N I A

CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE

SECTIA COMERCIALA





Decizia nr. 1/2003
Dosar nr. 2120/2002





Sedinta publica de la 14 ianuarie 2003





Asupra recursului de fata:

Din examinarea lucrarilor din dosar, constata urmatoarele:

La 27 aprilie 2001, SC G.N. RL Galati a sesizat Judecatoria Galati pentru incuviintarea investirii cu formula executorie a unei cambii pentru o creanta de 832.592 dolari S.U.A., reprezentand 23.414.130.899 lei, pe care o are asupra SC S.A.B. SA Brasov.

S-a motivat ca aceasta creanta reprezinta rest neachitat de SC S.A.B. SA din contractul de vanzare-cumparare nr. 3043 din 28 iulie 2000 (pret 2.811.038.699 lei, plus 20.603.092.200 lei penalitati) in total, 23.414.130.899 lei.

Judecatoria Galati, prin incheierea din 2 mai 2001, a admis cererea si a dispus investirea cambiei cu formula executorie.

Impotriva acestei hotarari, SC S.A.B. SA Brasov a declarat recurs, prin care a sustinut ca investirea cu formula executorie s-a facut fara analizarea conditiilor de forma ale cambiei si fara a avea obligatii de plata, nefiind acceptata.

Recursul declarat de SC S.A.B. SA Brasov impotriva acestei hotarari a fost respins, ca inadmisibil.

S-a retinut de catre Tribunalul Galati, sectia comerciala, prin decizia nr. 6 din 30 august 2001, ca, potrivit art. 61 alin. (3) din Legea nr. 58/1934, incheierea de investire a cambiei nu este supusa apelului, astfel ca interpretarea este aceea ca nu este supusa nici recursului.

Procurorul general, in temeiul art. 27 lit. f) din Legea nr. 92/1992 si art. 330 pct. 2 C. proc. civ., a promovat, impotriva hotararilor mentionate, recurs in anulare, solicitand casarea acestora si trimiterea cauzei, spre rejudecare, instantei de fond.

In motivarea recursului in anulare s-a sustinut ca, in mod gresit Tribunalul Galati a respins recursul ca inadmisibil, intrucat, potrivit art. 299 si art. 7208 C. proc. civ., incheierea de investire cu formula executorie este supusa recursului.

Pe fond, s-a sustinut ca, la investire, Judecatoria nu a verificat elementele formale ale cambiei si ajungerea ei la scadenta. Investirea s-a solicitat de SC G.N. SRL, or, raportul fundamental, din care s-a nascut scadenta cuprinsa in cambie, priveste alta societate, si anume, SC G.P. SRL.

In examinarea recursului in anulare, Curtea retine urmatoarele:

Procesul cambial este un proces de drept comun, care se deruleaza dupa normele de procedura civila.

Privitor la calea de atac impotriva hotararii de investire cu formula executorie a cambiei, pronuntata de Judecatorie, se retine ca, in adevar, art. 61 din Legea nr. 58/1934 prevede ca nu este supusa apelului.

Se retine insa, ca hotararea de investire cu formula executorie este supusa recursului, potrivit art. 299 C. proc. civ., care prevede aceasta cale de atac pentru hotararile date fara drept de apel.

In acelasi sens sunt si prevederile art. 7208 C. proc. civ., care, privitor la solutionarea litigiilor in materie comerciala, stabileste ca singura cale ordinara de atac este recursul.

Ca urmare, sub acest aspect, recursul in anulare este intemeiat si urmeaza sa fie admis, decizia Tribunalului Galati nr. 6 din 30 august 2001 urmand sa fie casata cu trimiterea cauzei aceluiasi tribunal pentru rejudecarea recursului.

In ce privesc criticile referitoare la neverificarea conditiilor de forma ale cambiei de catre Judecatorie, urmeaza sa fie anulate la judecarea recursului.



PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite recursul in anulare declarat de Procurorul General al Romaniei in litigiul dintre SC G.N. SRL Galati, impotriva deciziei nr. 6 din 30 august 2001 a Tribunalului Galati, sectia comerciala.

Caseaza decizia si trimite cauza pentru judecarea recursului la Tribunalul Galati.

Irevocabila.

Pronuntata, in sedinta publica, astazi, 14 ianuarie 2003.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests