facilitati fiscale

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
Post Reply
ainsof

facilitati fiscale

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 08:30

Stie cineva sa-mi spuna daca mai exista ceva facilitati fiscale pentru persoanele fizice care isi monteaza centrale termice si termopane?

kko

Post by kko » 20 Aug 2005, 08:59

ART. 284 aliniatul 9 din C.fiscal modificat/actualizat:
(9) Persoanele fizice si/sau juridice romane care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit pe care le detin in proprietate, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 325/2002, sunt scutite de impozitul pentru aceste cladiri pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitarea termica, precum si de taxele pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru lucrarile de reabilitare termica.

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 09:20

Multumesc KKO!
Ma interesa daca mai sunt deduceri fiscale, cum erau inainte de cota unica de impozitare

kko

Post by kko » 20 Aug 2005, 09:34

Nu stiu daca au existat vreadata deduceri fiscale pentru instalarea de termopane si centrale termice.
Trebuie sa recunosc, sincer, ca nu am citit niciodata C.fiscal de la cap la coada; m-a obosit. Intotdeauna am cautat prin el "cu cuvinte cheie"
Ce ti-am extras eu , este reglementat la TITLUL IX Impozite si taxe locale, CAP. 11 Scutiri si facilitati comune... Pentru ca mi s-a parut logic sa aiba legatura mai multa cu imobilele si taxele locale aferente, decat cu veniturile impozabile ale Pers. fizice....

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 09:47

A fost ceva in sensul asta-HG nr. 1234/2004

kko

Post by kko » 20 Aug 2005, 10:04

Ai dreptate Ainsof ! Acum ca mi-ai zis, mi-am adus aminte ca am studiat problema respectiva anul trecut pentru cineva....
Poate te ajuta un program de legislatie actualizat cu optiunea "starea actului"(modificat/abrogat) Eu nu pot sa spun daca mai este sau nu in vigoare...Dar oare ce i-ar fi determinat sa abroge ac. hotarire ?

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 10:06

O sa caut dar imi amintesc ca am auzit pe la TV ca nu ar mai fi aceste facilitati incepand cu anul 2005.

fgh771

Post by fgh771 » 20 Aug 2005, 17:28

Asa arata art. 86 la data 5.08.2004:

Art. 86: Stabilirea venitului anual global
(1)Venitul anual global impozabil se stabileste prin deducerea din venitul anual global, in ordine, a urmatoarelor:
a)pierderi fiscale reportate;
b)deduceri personale determinate conform art. 45;
c)cheltuieli pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de caldura in scopul imbunatatirii confortului termic, in limita sumei de 15.000.000 lei anual, conform procedurii stabilite prin hotarare a Guvernului, la initiativa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului;
d)prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
e)contributii la schemele facultative de pensii ocupationale, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
f)contributii pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;
g)cotizatia de sindicat platita potrivit legislatiei in materie.

Azi, art 86 reglementeaza altceva decat deduceri sau alte facilitati.

Asa arata si arata art. 3 din HG 1234/2004:

Art. 3
Beneficiaza de facilitatea fiscala prevazuta la art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, urmatorii contribuabili:
a)persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania;
b)persoanele fizice care indeplinesc conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile ulterioare, care realizeaza venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv:
1.venituri din activitati independente;
2.venituri din salarii;
3.venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Implicit, HG 1234/2004 a fost abrogata... parerea mea.

Post Reply